Jan Ferme

Menu

Uživanje zelenjave ščiti arterije

zŠtudija je pokazala, da lahko uživanje zelenjave v veliki meri pripomore pri zaščiti arterij pred nabiranjem maščob.

V študiji so znanstveniki s pomočjo miši dokazali, da uživanje zelenjave preprečuje nabiranje maščob v arterijah in s tem zmanjšuje možnost srčne ali možganske kapi.

Polovica miši, ki so jih proučevali v namen študije je 16 dni prejemala z zelenjavo obogateno hrano, vključno z grahom, koruzo, korenjem, zelenim fižolom in brokolijem. Drugi del miši zelenjavne hrane ni bil deležen. Obema skupinama so po 16 dneh raziskovalci izmerili stopnjo holesterola, telesno teži in količino maščobnih usedlin v arterijah. Izkazalo se je, da imajo miši, ki so uživale zelenjavno hrano v arterijah kar 38 odstotkov manj maščobnih usedlin kot miši, ki niso bile hranjene z zelenjavo. V povprečju so tehtale manj in imele manj holesterola v krvi. Prav tako so v povprečju imele za 37 odstotkov nižjo stopnjo škroba v krvi, ki je pokazatelj najrazličnejših vnetij.

Dr. Michael Adams, vodja raziskovalne skupine je povedal, da so rezultati študije izredno navdušujoči, vendar pa bodo za določitev natančnejših koristi, ki jih ima zelenjava na arterije, potrebno izvesti še več natančnejših študij.

Vir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *