Jan Ferme

Menu

Sramota …

Za vse, ki ne veste, danes je zahvalni dan. Dan, ko se zahvalimo zato, ker sploh živimo, da imamo streho nad glavo, da imamo sploh kaj za jesti (tu mi pride na pamet sporočilo od hirkani), da imamo sploh koga, ki nas ima rad.

V navadi je, da na zahvalni dan nesemo v cerkev razna živila za osnovno preživetje, kot je moka, testenini, sladkor, sol, … Tudi letos sem nesel v cerkev nekaj od tega, a bolj ko sem hodil proti cerkvi, sem opažal, da ljudje nimajo ničesar v rokah?! Sem že misli, da sem se zmotil, a potem sem ugotovil, da so se drugi.

V cerkvi pred oltarjem smo si prejšnja leta morali utirati pot, da si lahko dal gor tisto kilo moke. Letos, če bi prinesel 10 kg moke, bi še zmeraj zgledalo pred oltarjem tako prazno kot je danes.

Sramota, da ljudje niso nič prinesli. Ne verjamem, da so pozabili, ker je bla polna cerkev (300 folka ziher). Ali so ljudje postali tako ozkosrčni? Ali jim je težk prinesti kg moke? Ali zdaj še vsak gleda le na svojo rit in noben več ne spoštuje krščanskega duha? Ne vem. Vem samo to, da me je današnja gesta ljudi razočarala.

5 thoughts on “Sramota …

 1. Ja ful je bad to… Js sm tut bil šokiran ko sem vidu tak prazno pred oltarjem. Pa če gledaš, že oltar (ki so ga vsako leto okraševali naši kmetje), pa poglej je blo komaj kaj. Nekaj je sicer blo, ampak če se spomnim vsaj leto nazaj… Ni to nič. Mogoč bi mogu met srečko en zahvalni govor za darove, da bi mal popihal na srca teh ljudi, pa recimo do petka še zbirat…

 2. to bi bla opcija ja. sam ko je srečko bolj zadržane narave in dvomim, da bi to naredil. sam res niti okrašeno ni bilo tak, kot včasih … beda.

 3. Pri nas je pa tako, da se od nas niti ne pričakuje kakšno posebno ukvarjanje s prinašanjem pridelkov v cerkev, ker bi s tem pokvarili kompozicijo, ki si jo vsako leto zamisli en človek.
  No ja, saj res lepo izgleda, ampak ni pa tako pomenljivo sporočilo, kot bi bilo, če bi vsak prinesel nekaj s sabo.
  …imam občutek, da se povsod dela le še zato, da lepo izgleda in ne za to, da se od tega kaj odnese…

  pa pa
  A daughter of Eve:)

 4. upam da ne bo tak pr nas … hočem da bi blo spet 100 kg moke tam, pa 100 kg testenin in sladkorja, da bi uni ko nimajo tega dobl, da bi jih čim več dobl to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *