Jan Ferme

Menu

Presneti hlapci!

Grem na SiOL.net mal pogledat novice in prvo novico, ki jo tam vidim piše Slovenci domači z evrom. In če citiram nekaj stvari:

… je evrske bankovce do sedaj uporabilo le 35 odstotkov Litovcev, kar je najmanj med novinkami, ta delež v Sloveniji znaša 80 odstotkov, kar je tudi največ med desetimi novimi članicami.

… Slovenija je na vrhu tudi pri vprašanju o pozitivnih posledicah uvedbe evra. …

… Ker je zamenjava valute povezana s čustvi, so v raziskavi anketirance povprašali, če so zadovoljni z zamenjavo svoje nacionalne valute z evrom. Na splošno je zelo zadovoljnihdevet odstotkov vprašanih, zadovoljnih 38 odstotkov, nezadovoljnih 30 odstotkov, zelo nezadovoljnih pa 13 odstotkov vprašanih. Daleč najbolj zadovoljni so, tako Eurobarometer, Slovenci z 72 odstotki, najmanj Latvijci s 26 odstotki. Dve tretjini Slovencev je tudi prepričanih, da bo uporaba evra pomenila, da se bodo ljudje počutili bolj evropsko, medtem ko prav toliko Madžarov meni prav nasprotno. …
Konec citata.

Kot že nevem koliko krat povedano, slišano, videno. Zgodovina se ponavlja. Enostavno ne moremo iz svoje kože … Zakaj že zdaj uporabljamo evre v Sloveniji, če jih bomo uradno šele od 1. 1. 2007?! A nismo niti toliko domoljubni, da bi vsaj do konca uporabljali slovenske tolarje?!

Pozitivne posledice?! Kje že? Vse cene bodo šle navzgor, saj namesto da kar je zdaj stane 990 SiT, kar je 4.13 €, mislite da bo šlo na 4.10 €? Ne ne bo šlo temveč na 4.20 €. Mogoče se ne sliši takooo grozno ampak je, ker to ni le ena cena, temveč bodo vse šle tako počasi gor.

No in spet smo mi najbolj zadovoljni z zamenjavo valute. Ja normalno kdo pa drug. Kot je že rekel Cankar v Hlapcih: “Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.”. Žal se vse to prepogosto ponavlja …

Na koncu bomo enostavno IZGINILI, kot narod.

Še moj haiku ob ravno pravi priložnosti:

Vsi vemo za krivico.
Noben ne pisne besede.
Presneti hlapci.

Kaj mislite?

4 thoughts on “Presneti hlapci!

  1. O, Jan, prav razveselil sem se (šele danes) tega tvojega zapisa!!! Ko sme spremljal na TV vsa ta klanjanja in priklanjanja in abotne izjave ob prihodu Elizabete II., češ nisem verjela, da bom v življenju dočakala tako pomemben trenutek, da bom v živo videla kraljico. Šel sem k računalniku in po googlu pobrskal za “Hlapci, za halpce rojeni …!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *