Jan Ferme

Menu

Predporočna pogodba? Pro & Contra

Danes smo pri angleščini rekli tudi nekaj na to, kaj si mislimo o predporočni pogodbi. Za to se ponavadi odločijo tisti, ki imajo veliko denarja npr. filmske zvezde iz Hollywooda. Predvsem za to, ker imajo veliko “preveč” denarja in ga seveda ob morebitni ločitvi, čeprav takrat, ko to podpišejo si oblubijo, da se bodo ljubili do konca svojih dni, nočejo deliti na pol. Rekoč, jaz delam kot suženj ti se boš pa potem mastil z mojimi sadavi (beri: z mojim denarjem). Seveda obstajajo takšni ljudje, ki se poročijo iz koristoljubja.

Ampak kaj pa mi “navadni” ljudje? Ki nismo slavni in nimamo kupov denarja? Nam pa res ni treba delati predporočnih pogodb. Ker že s tem, ko že samo pomisliš, da bi imel s partnerjem predporočno pogodbo nekako dvomiš v to zvezo. In potem, če kaj ne gre tako kot si si zamislil, vržeš partnerja iz hiše, saj imaš napisano v predporočni pogodbi, da hiša ostane tebi.

Mislim, da to ne bi smelo biti tako. Enostavno včasih ne veš več kaj je prav in kaj ne. Ampak sem pa striktno proti predporočni pogodbi.

Vi? Pro & contra 😉

3 thoughts on “Predporočna pogodba? Pro & Contra

 1. Strinjam se s tem, ko praviš, da s predporočno pogodbo dvomiš v zakon…

  Samo si pa lahko s tem garantiraš, da te partner ne zarubi, ko se ločujeta, kar je po mojem pametna odločitev… Recimo če ima partner dosti manjši zaslužek kot ti, potem pa hoče 50% od vsega, kar imata skupaj…

  To pač ne more biti pošteno…

 2. Zgolj v vednost:
  predporočne pogodbe pri nas ne obstajajo. Tega pravnega akta pri nas ne poznamo. ZZZDR namreč ureja premoženjskopravni režim med zakoncema. Šele če bo sprejet predlog novega Družinskega zakonika, bodo imeli pari možnost sklepanja pogodb med sabo (pred sklenitvijo zakonske zveze ali po njej), s katerimi bodo lahko zakonit premoženjskopravni režim med zakoncema (tj. da je premoženje, pridobljeno v času trajanja zakonske zveze z delom, njuno skupno premoženje) spremenili.

 3. In še to….odziv na Emila:
  če ima partner dosti manjši zaslužek…
  pri delitvi skupnega premoženja se ne upošteva le zaslužek (denar, vrednostni papirji, nepremičnine, ipd.), ampak tudi npr. skrb za gospodinjstvo (in to ne po tem, koliko bi zaslužila gospodinjska pomočnica), za otroke, ….
  Se vam ne zdi to pravično?
  Pomislite na primere, ko npr. mož dobro zasluži, reče ženi, naj ostane doma in skrbi za dom in otroke….če gresta kasneje narazen – razveza, bi to po Emilovem mnenju pomenilo, da ona nima pravice do ničesar. Se vam zdi to pošteno? Nikakor ne; potrebno je upoštevati vse aspekte in elemnte življenjske skupnosti in prispevanja k le-tej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *