Jan Ferme

Menu

Neznosni Pimlico

Včeraj smo se odpravili gledat gledališko predstavo Neznosni Pimlico v Šentjakobsko gledališče v Ljubljani, prirejeno po dveh obveznih maturitetnih romanih Pimlico (Milan Dekleva) in Neznosna lahkost bivanja (Milan Kundera). Oba romana sta modernistična in posledično težka. Glavna nit je iskanje življenjskega smisla v modernem svetu.

Sledi moja osebna kritika po branju obeh knjig in po ogledu predstave. Mislim, da so ustvarjalci dali preveč poudarka na sami erotični vsebini, kot pa na sami glavni niti iskanja življenjskega smisla v modernem svetu.

Fant, ki je igral Matjaža iz Pimlica bi nekako še ustrezal liku, ki sem si ga jaz predstavljal, isti igralec je igral tudi Tomaža iz Neznosne lahkosti bivanja, ampak za to vlogo pa ni bil pravi.

Nastja iz Pimlica mi je bila takšna nenastja, da kr hudo. Že takoj prvič ko sem jo zagledal. Ni mi šla skupaj podoba brhke umetnice iz Pimlica z igralko. Ista igralka je igrala tudi Terezo iz Neznosne lahkosti bivanja, tam me je prepričala še manj.

Eva iz Pimlica se je skoz smejala. Ha?! Sploh ni zgledla kot študentka prvega letnika igralstva, ampak kot avša? Predstavljal sem si eno bolj seksipilno žensko, ki takoj ve kaj hoče, ta me ni prepričala. Prav tako je igrala Sabino iz Neznosne lahkosti bivanja. Tu bi pa še mogoče malo ustrezala. Po prizoru v postelji ji je igralec, ki je igral Tomaža po nesreči malo odgrnil rjuho in so se ji razgalile prsi.

Mitja iz Pimlica je bil pa najbolj zgrešen od vseh, niso izbrali pravega igralca. Men je deloval preveč osladno in sploh ne toliko ambiciozno. Igralec je igral še Inženirja iz Neznosne lahkosti bivanja, ne bom zgubljal besed, ker ni blo to to.

Potem sta še tu tehnika iz Pimlica, ki pa res nista mela pojma, eden je jedel sendvič, drugi pa pogledoval proti publiki in se smejal – totalno neresno.

Pohvalil bi edino izvirnost postavitve Matjaža, ko je imel na začetku koncert – obrnjen je bil s hrbtom proti publiki, tako, da smo gledali kao iz njegovega zornega kota.

Dobili smo tudi še eno malo knjižico, katere se pač dobi v gledališčih. Pohvalil bi njeno dobro obliko in izvirnost oblikovalke Teje Gorjup.

Ste maturant/ka? Si si ogledal/a predstavo Neznosni Pimlico? Pridruži se debati v pametovanjih! 😉

One thought on “Neznosni Pimlico

  1. ni bla glih posrečena predstava ja… nastja nikakor ni delovala kot neka umetnica, prej kot kaka cipa (če ne bi knjig prebrali pa takntak ne bi blo nobenemu nič jasno), edino lik matjaža se mi zdi da so vsaj malo zadel… ampak zgledal je ravno tako kot da bi se igralci naučil samo tisto iz debelega tiska (pr Pimlicu) in v celotni predstavi so preveč poudarjal nepomembne stvari…in kronološko use pomešali… in to naj bi nam pomagalo pri lažjem pisanju eseja?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *