Jan Ferme

Menu

Ženske, državi, ne pomenijo nič!

Naj se sliši še tako kruto tako pač je. Naša preljuba domovina z najboljšo vlado na čelu, vse bolj manjša pravice žensk. Danes mislim razpredati o tem zakaj je cepivo proti raku na materničnem vratu plačljivo?! Najprej kaj je sploh ta rak:

Njegovo strokovno ime izvira iz latinščine – carcinoma colli uteri. Je bolezen, ki se največkrat razvija kar nekaj let. Sprva se razvijejo blage spremembe materničnega vratu, nato zmerne in hujše predrakave spremembe, ki lahko vodijo do raka, če jih ne zdravimo pravilno in pravočasno. Najpogosteje prizadene ženske med 35. in 55. letom starosti, redki pa niso niti primeri obolelih 20- ali 25-letnic.

To je druga najbolj razširjena vrsta raka v Sloveniji. Prva je rak na dojki. Novembra prejšnje leto so oznanili, da prihaja cepivo proti raku na materničnem vratu. Mislil sem si uau kul, končno neki, da se je začelo premikati v to smer, da se je začelo gledati na ženske. Aha to bo to. Preberem vse in ugotovim, da bo samoplačljivo. Sramota na kubik. Že tako plačujejo ženske kaj vem katere vse dodatke pri zavarovanju potem pa še to cepivo NI všteto.

Cena cepiva v celoti je 353€, ženske pa morajo biti cepljene v treh presledkih. 353€?! Me res zanima koliko žensk v starosti od 9. do 26. leta ima toliko denarja … Pa še ponoviti je treba cepljenje na 5 let.

Vas zanima pravi razlog zakaj je to cepivo samoplačljivo? Zato, ker je enostavno ceneje za državo, ko eni ženski ugotovijo obolelost za rakom na materničnem vratu, izrezati maternico, kot pa ji prihraniti bolečine s predhodnim cepljenjem. Zgrožen sem.

Dobrodošli v Sloveniji!

Dobro dodatno razmišljanje si preberite še na blogu Pozicija – Ženska.

2 thoughts on “Ženske, državi, ne pomenijo nič!

  1. Tebi, vejice, ne pomenijo nič. (Vsaj šest jih imaš preveč in vsaj tri manjkajo.)

    Prvi ukrep ob odkritju raka na materničnem vratu ni histerektomija, kolikor vem. A da ženske kaj več plačujemo pri zavarovanju? Dvomim.

    Drugače se pa strinjam, ja. Pa tisti komentar pri pozicionirani je resničen: zato je tole plačljivo, ker moški za tem pravzaprav ne obolevajo. Če bi, bi bila zdajle iz zavarovanja cepljena že vsa moška populacija.

  2. heh, vejice mi ne pomenijo nič. 😛 priznam, da to ni moja močna stran. 🙂

    pa ker je pretežno moška populacija na oblasti? verjetno tudi kej za to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *