Jan Ferme

Menu

Svetovni dan vode ali kako smo lahko srečni

vodaEna od najpomembnejših stvari za preživetje vseh živih bitij je nedvomno voda. Današnji dan je posvečen le njej. Pa vseeno se lahko vprašamo, zakaj za vraga nam je tako samoumevna in delamo z njo kot svinja z mehom? To je grozno, vse tovarne in vse fekalije gredo direkt v reke oz. morja. Ljudje smo največji packi vesolja.

V Sloveniji smo še lahko nekako srečni, ker še lahko pijemo vodo direkt iz pipe. V drugih evropskih državah je ne smejo! No saj baje je že tudi pri nas ne bi smeli več piti – preveč klora. Včasih, ko si natočim vodo iz kopalnice ima prav nagravžen okus.

Obupni smo, šele potem, ko bo voda dražja od vseh najdražjih pijač – npr. kakšnih 50 let starih viskijev. Šele potem se bomo tolkli po glavi in si govorili zakaj nismo skrbeli za ta naš planet. Da ne omenjam kako bo, ko bo zrak plačljiv – sliši se smešno a ne dvomim, da bo enkrat ravno tako.

Na koncu bi še rad omenil, da si preberete dober zapis Grisona.

2 thoughts on “Svetovni dan vode ali kako smo lahko srečni

  1. Res je kar si napisal. šele, ko bo treba drago plačat za vodo, bojo ljudje začel jamrat in govorit o ekologiji. vsak lahko že zdej kej nardi. od tega, da se namest kopanja tušira, pere avto v avtopranici, v wc-ju ne spusti vode zmeri do praznga kotlička, ne pušča vode tečt, ko si umiva zobe,… poln je takih malih stvari ob kterih sploh ne pomislimo, da tratimo neki najdragocenejšega kar živa bitja mamo na razpolago. pa tud ravno na pretek je ni! pravijo, da bojo, ko je bo zmankal, začel z desalinacijo morske vode. pol jo bo treba razsoljevat tud za živali in rastline-tud one rabijo kvalitetno vodo. in kaj potem, ko zmanjka morja?? (ki bi pa itak rablo že svoje čiščenje zarad vseh težkih kovin in še česa)
    tud pri nas voda ni več tak vredu in se že priporoča pitje namizne ustekleničene vode. kok le naj bo pitna, če je pa noben ne ceni?? najbolj fajn je, ko se voziš mimo kakih travnikov in polj in vidiš kak so na vlko polita z gnojnico (tako polivanje je z zakonom prepovedano pozimi, oz. ob nizkih temperaturah, ker takrat bakterije, ki bi v toplejših pogojih popapcale vse nitrate iz gnojevke niso glih kej dost aktivne – in takle potem lepo vse odteče v podtalnico in potem posoljena s klorom priteče takale voda iz pip v naš kozarec. človeka, ki poliva gnojevko v za to neprimernih razmerah sicer lahko prijaviš, sam ga morjo pa, da ga lahko kaznujejo, dobit v akciji-ko da bo pol še počaku, da pridejo in si ga ogledajo!!). velik problem je nevednost in neobveščenost ljudi. naša politika se pri tem obrne raje stran, pojavljajo pa se tud številni samooklicani ekologi (brez kakršne koli izobrazbe, ki bi dišala po ekološki), ki delajo paniko v medijih in trdijo, da vejo kak rešit svet pred katasrofo.
    mogoče je pa za izboljšanje treba sam to, da vsak pr seb razmisli in proba nardit kar lahko. v vsakdanjem življenju. brez tistga:”kje se bo pa poznal, če bom jz kej nardil!” pa nekod bi blo treba ljudem povedat, jih izobrazit o tem. če bi kakemu kmetu razložli zakaj ni dobr gnojevke polivat, ko je vse okol še zmrznjeno, grem stavit, da je ne bi. če se hočmo it ekologijo, se pa naj organizirajo kake delavnice in seminarji, kjer bi ljudje lahko zvedl resnico in ki bi jih vodl za to ustrezno usposobljeni ljudje.

  2. Vse kaže na to, da bo v bližnji prihodnosti voda užitna le še v plastenkah. Vendar imajo tudi plastenke svoje pasti.

    Če ljudje ne spremenimo odnosa do vode nam slabo kaže. Za ceno Patrije, bi lahko v Sloveniji marsikaj izboljšali. Če ne drugega (po moji laični oceni) izgradili kar nekaj čistilnih naprav.

    😆

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *