Jan Ferme

Menu

Kadar zaradi zamenjave gostovanja znoriš

Ja, ja točno to se mi je zgodilo. Kot veste urejam tudi spletno stran Župnije Sveti Duh Celje, ki pa je gostila svojo stran na taaakooo počasnem serverju da znoriš. Za primer, ko sem backupal borih 74 MB s svojo 8/1 povezavo, mi je iz FTPja to prenašalo, reci in piši več kot eno uro. Zdajle sem pa na novo gostovanje naložil vse za 10 min.

Mah sj ne morš verjet kako nekatere firme nič ne vlagajo potem v nadaljni razvoj. Leta 1997 (se mi zdi), so bili seveda prvi oz. eni med prvimi, ki so omogočali registracijo .si domen in so bili super poceni (100 MB prostora, brez MySQL baz za nekje okoli 17k).

Zdaj smo seveda vzeli 600 MB, prostora zraven dobiš pa še 30 MySQL baz in še polno vsega. Prostora se pa rabi zato toliko veliko, ker je ogromno fotografij in še več se jih bo dodalo. Vidite razliko?

Kar sem hotel že na začetku poudariti je, kako pomembno je, da podjetja, sploh računalniška in tista, ki se ukvarjajo z gostovanjem, vlagajo v nadaljni razvoj in ne spijo na nekdanjih 10 let starih lovorikah.

Aja pozabil sem omeniti, da je staro gostovanje teklo na MySQL 3.23 in PHP 4.1. Kar je verjetno tudi bil vzrok za počasno delovanje. Novo pa je na MySQL 5.0.27 in PHP 5.2.1. Da ne omenjam serverja, ki ima dva Intel Xeon procesorja, 12 GB rama, …

Seveda, da ne omenjam problemov, ki sem jih potem imel pri uvozu MySQL baze, ker nista pravi različici. Na srečo je to zrihtal Emil. Aja pa da sem dobil backup baze sem jih moral mejlat, ker nimajo te opcije v svoji nadzorni plošči. Obup!

Kot je že ugotovil Tomaž, je gostovanje res težje zamenjati kot banko.

6 thoughts on “Kadar zaradi zamenjave gostovanja znoriš

  1. Jip, to ti pa vrjamem da si mel velik skrbi in težav. Ko sm jest to zadnič delal sem mislu, da bi se odpelu na sedež te firme in flamethrowerjem vse požgal do tal 🙂

  2. Tole o nenadgrajevanju me spominja na SiOL, ki podjetjem za 50 MB prostora na njihovih strežnikih še vedno mesečno zaračunava kar 13,77 €. Strežnik podpira pa le prastari ASP, ki se od leta 2002 (pojav .NET) ne razvija več in zelo skromno bazo MS Access (različice 2000).

  3. in kaj je s php 4.1 narobe? 🙂 ja glede ostalega se pa totalno strinjam 😉 pa če sm lahko še mal hudobn. “Da ne omenjam serverja, ki ima dva Intel Xeon procesorja, 12 GB rama, …” nej ugibam shared hosting? itak še 128mb rama ne potrebuješ – vsaj ne za en e107. Ne rečem pa če laufaš gor zadeve ki so hudo požrešne (pa da ni gor glih 1000 strani) 😛 Poleg tega pa drugi podatek 30 baz? Za normaln portal rabiš glih eno 🙂 Sicer pa če boste v nadalnje imeli probleme z gostovanjem, ga uredim brezplačno. Ne glede na kaj boš rabil. Pa leta 97 je samo arnes prodajal domene.

    Sicer pa je menjava gostovanja ponavad velik problem. Čeprav od mysql in phpja naprej ni to probljem. Aja pa sori, dans sm mal tečn 😛

    @Emil: Vrjetn ma SiOL kakšno pogodbo z MS-jem, pa je zato tako. Itak, pa je SiOL že dolg poznan kot en velik oderuh 😉

  4. @Boter: Glede cen xDSL nočem začeti debate, ker se lahko nadaljuje v nedogled, pa še offtopic je…

    Drugače je pa gostovanje na Hitrosti čist kul – sploh odkar je PHP5 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *