Jan Ferme

Menu

Zakaj sem zamenjal brskalnik Firefox

ffZmeraj sem sovražil Internet Explorer. Zmeraj, tega programa ne bi mogel vzljubiti za nič na svetu. Zakaj ne? Preveč je ranljiv in mislim, da uporabniku ne zagotavlja dovolj varnosti, vsaj prejšnje verzije (pa še sami problemi so, ko prilagajaš dizajn za IE grr). Ko sem našel veliko boljšo alternativo za IE in sicer Firefox, sem bil prevzet.

Odlikujejo ga lastnosti kot so odlična varnost, hitro nalaganje strani, zavihki, ipd. Toda saj sem napisal, da sem ga zamenjal ane? Res je. Edina, ampak res edina slaba lastnost, ki jo ima Firefox in ki me tako moti, da sem bil prisiljen v zamenjavo je, da požre preveč sistemskega pomnilnika ali po domače RAMa.

To je pa na žalost stvar, ki potem povzroči, da mi škrta po disku in zelo upočasnjuje delovne procese, že res da imam 1GB RAMa, a to mu včasih še vseeno ni dovolj. Emilov primer to lepo pokaže.

In za kateri brskalnik sem ga zamenjal? Za Opero. Prav tako je odličen brskalnik, seveda pa zdaj, kot navajen uporabnik Firefoxa, pogrešam nekatere njegove funkcije. Tudi Opera ni perfektna, ampak mi vsaj ne požre toliko RAMa.

Pa še nekaj statistik, koliko ranljivosti so odkrili v najbolj uporabljanih brskalnikih:

Ranljivosti

Kateri brskalnik pa ti uporabljaš? Prav tako sem naredil novo anketo na to temo.

10 thoughts on “Zakaj sem zamenjal brskalnik Firefox

 1. Hja, IE mi tako ali tako nikoli ni dišal. Že od žačetka, ko sem dobil računalnik mi je dobesedno žrl vso potrepljenje (IE 5), da ne omenjam, kako je bil računalnik “napolnjen” z vso nepotrebno nesnago po samo eni uporabi. Ko je prišel IE 6 ven, se sploh za njim nisem oziral. Sedaj ko je zunaj IE7 je malo drugače. Na njega gledam nekoliko drugače kot sem včasih, saj se je dokaj spremenil (resnico na dan, glede na 6ko je prava bomba). Postal je veliko hitrejši, grafiko ima veliko lepšo, zavihki so, pravtako je poskrbljeno tudi za varnost, edino kar me moti je, da še vedno prikaže nekatere stvari tako drugače od Opere in FF.

  Kar se FF tiče, sem ga naložil takoj ko sem zvedel za njega. Sprva me je impresioniral, kasneje sem ga že navadil in se mi je zdel del vsakdana. Ne vem ali se je moj računalnik toliko upočasnil ali pa je FF postal toliko požrešen (verjetno bo to slednje). Kakorkoli zadnje čase ga sploh ne uporabljam več, razen za analizo kakšne strani(tukaj se FF odlićno izkaže z pluginom “WebDeveloper”).

  Tako da zadnje čase tako kot ti, uporabljam Opero, čeprav me malo moti, ker ima nekaj svojih hib,ki bi se jih dalo odpraviti.

  Drugače pa popolnega brskalnika ni. Če bi jaz delal lestvico bi postavil Opero na prvo mesto, potem IE, šele potem FF.

  Pa oprosti za malo dolg prispevek :-).

 2. @AnzeT: ni panike sploh, ker me to ne moti in preberem tudi daljše komentarje. 😉 sem te dodal še v blogrolo. 🙂

 3. Kar takoj na začetku bom rekel za IEx, da bi ga postavil na zadnje mesto. Razlog je predvsem, ker mi je povzročil toliko problemov pri designu da joj. OK, z IE sem zaključil :). Glede Firefoxa je tako, da ga uporabljam že … nekaj let. Sem se ga pač navadil, in nimam potrebe po menjavi na Opero, ki je pa vsekakor vrjetno dober brskalnik. Res pa je, da če nimaš ravno veliko pomnilnika ( kot si že omenil Jan ) ti na voljo med temi tremi ostaneta IE ali pa Opera. Seveda boš uporabil Opero :).
  Še nekaj, IE7 vrjetno nimam kakih add-onov ali se motim?

  lp, simon

 4. tud mene je IE6 začel kr mott. OK na začetku, ko je blo še frišno (po formatiranju), je še super deloval, sam pol naenkrt je blo pa podn, milijarda reklam, odpiral ful počas…. itd itd. Pol me je pa enkrt ferbec matru in sm naložu opero (kera verzija je bla, ne vem), ful super, odpria hitr, naprej nazaj gre hitr. Nism je pa ne vem kok ful dolg uporablju. Ko sm slišu za FF, da je ful hud, sm naložu FF (se mi zdi, da verzija 0.8) in od tkrt je FF zame prvi brskalnik, ga še nism zamenju. Sm pol enkrt kasnej probu spet opero, pa je nkakor nism mogu uporabljat, tok sm se pač navadu FF-ja, je pa res, kot ste že rekl, da dost rama požre (jst k ga mam 256, se sploh opaz), ampak itak nimam kompa za špile (razen tistih bl u izi). Me je pa pr IE-u tud zmotil to, da ni prov prkazal strani (pa še zdj je tko tud v 7ki)

 5. Tistle graf napak ni najbolj verodostojen za primarjanje kater brskalnik je bolj ranljiv, ker pri Mozilli in Operi ponavadi veliko hitreje izdajo popravke kot pri M$.

  Sicer pa moja zgodba gre takle: V dalni preteklosti sem uporabljal IE4, potem sem šel na Netscape (to je bilo v časih, ko še nisem imel stalnega interneta – sem samo preizkušal internet preko SiOLovega CD-ja, ki sem ga dobil zraven računalnika). Potem v časih ko sem bil pri Arnesu, sem na začetku uporabljal IE5, potem sem odkril Mozillo in sem jo uporabljal kar nekaj časa, nato sem preizkušal kakšen mesec Opero in nato sem pristal na Firefoxu, ki ga uporabljam že od njegovih začetkov do danes.

  Danes bi ga zamenjal samo za Opero, če bi ta imela extensione, s katerimi si lahko brskalnik prilagodim svojim potrebam.

 6. Huf ne zamenjam mojega FF-ja za nič, drugače pa kot ti je že en dal link, se poraba rama da znižati, tak da jaz osebno še zelo vstrajno ostajam na ffju 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *