Jan Ferme

Menu

Alternativa študentskim domovom in predragim najemniškim stanovanjem

Ker bom tudi sam postal kmalu študent, že brskam malo okoli kje bi lahko stanoval. Prvo kar mi je prišlo na pamet je zagotovo študentski dom, lahko bi bilo pa tudi kaj drugega.

Ve kdo za kakšno vredu in poceni stanovanje?

Sam bi predlagal, da bi ob univerzah postavili kampe iz mikrokompaktnih hišic. Čeprav v Sloveniji ob univerzah žal ni toliko prostora. To idejo je razvil britanski profesor Richard Horden. Namenjene so tistim, ki preživijo nekaj časa nekje, a tam ne bodo ostali za vedno, kot s(m)o študentje, poslovniki, turisti, … Sama hišica je v obliki kocke s stranico 2,66 metra. Hišica zdrži nekje do 5 let in je zgrajena iz močnih materialov. Edino kar je zasoljeno je cena, ki znaša 25.000€ na hišico, obljubljajo pa tudi popust pri naročilu nad 50 hišic.

MC-H

Prav tako se s to hišico varuje okolje saj jo lahko recikliramo.

MC-H

Notranjost je izjemno premišljena. Obsega dve ležišči 198cm x 107cm, izvlečno mizo dimenzije 105cm x 65cm, za katero lahko sedi kar pet oseb, saj štirje sedijo na delih zložene postelje, tretji pa na dvignjenih tleh. V dnevnem delu so tudi shranjevalne površine in televizija. Za vrati je ločen prostorček s straniščem in prho.

MC-H

Zanimiva je kompaktna kuhinja s kuhališčem, koritom in izvlečno pipo, mikrovalovno pečico, hladilnikom in zamrzovalnikom. V predalih je prostor za posodo, ne manjka pa tudi koš za smeti za ločevanje odpadkov. Izvlečna delovna površina je v dveh nivojih.

MC-H

Dejansko zgleda zelo prostorna.

MC-H

Prvo naselje sedmih hišic je bilo postavljeno za Tehnično univerzo v Münchnu, namenjeno pokusni namestitvi avtorja profesorja Richarda Hordena in šestih študentov. Študentom so se bivalniki tako priljubili, da so zaprosili za podaljšanje bivanja na celotno študijsko leto.

Zamislite si takšnole idilično naselje študentskih hišic.

Jaz sem totalno za! Sploh še za to, ker se s tem pomaga okolju, toda ravno to briga našo kapitalistično družbo, a?

Vaše mnenje? 😉

Prostorama.si, MicroCompactHome.com.

P.S. Objavljeno z dovoljenjem avtorice citatov Špele Modic (Prostorama.si).

10 thoughts on “Alternativa študentskim domovom in predragim najemniškim stanovanjem

  1. “ups sory, popravljeno ;)” !!!

    Na tvojem blogu sem že parkrat našel par odličnih prispevkov. Čestitam za berljivost.

    http://www.prostorama.si/blog/arhitektura/kompaktna-hisa-m-ch.html

    Ampak tole zdajle me je pa sezulo. Bral sem članek na prostorama.si, pogooglal, da bi izvedel več o temi … in prišel na tvojo stran …

    Prostorama.si ima oznako “Vse pravice pridržane”, kar pravzaprav pomeni, da ne smeš uporabiti ničesar, če si ne izprosiš tega pri avtorici!

  2. @mitjamavsar: očitno sem malo površen pri nekaterih stvareh. se opravičujem tebi in avtorici prispevka. jo bom poprasil za dovoljenje, čeprav je to že kar nekaj časa nazaj. bolje pozno kot nikoli pravijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *