Jan Ferme

Menu

Ubuntu: Prijazen Linux

Ubuntu naj bi bil po izjavah njihovih izdelovalcev ljudem prijazen Linux. Seveda sem tudi sam zašel na njihovo stran, saj me je zadeva zanimala. Tam vam ponujajo, da lahko Ubuntu dobite na več načinov, lahko ga snamete direkt iz njihovih strežnikov, lahko ga kupite na cdju ali dvdju, lahko pa celo zahtevate svoj izvod Ubuntuja, ki vam ga brezplačno pošljejo.

Ker vem, da smo Slovenci takšni, da pograbimo vse kar je brezplačno takoj, bom opisal kako zahtevate svoj izvod Ubuntuja (trenutna verzija je 7.04). Najprej se morate registrirati. Registracija je hitra in neboleča. Nato izberete ali bi radi 1 ali 3 cdje Ubunta, 32- ali 64-bit verzije. Izpolnete podatke in kliknete Request cds. Imate tudi možnost, da naročite večje število cdjev, vendar morate imeti dober razlog za to, drugače vas bodo zavrnili.

Povsod vas opozarjajo, da bo pošiljka potrebovala od 6 do 10 tednov, da bo prišla do vas. No, mogoče res, če to naročaš iz Sibirije. Sam sem naročil, 12. maja 2007, 37 cdjev (27 cdjev 32-bit in 10 cdjev 64-bit verzije) in dobil pošiljko 2. junija, torej v soboto. Zdaj si pa izračunajte koliko je trajalo. To je feeling, ko dobiš paket iz Nizozemske.

Seveda sem Ubuntuja tudi preizkusil in sicer v Live verziji – torej na računalniku nastaviš naj prvo boota cd in potem teče Ubuntu iz cdja. Majo narjeno foro, da se Ubuntu zažene v Live načinu in potem ga lahko od tam naprej namestiš na trdi disk. Kar mi je še posebi všeč je Ubuntujeva šminka – hja hej gledam na to, če sem designer. Šminka je prava Web 2.0, tak da kul. Za kakšen podrobnejši test, bom moral Ubuntuja namestiti, vas obvestim kako bo.

Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu

Verjetno ste se vprašali kaj mi bo toliko cdjev Ubuntuja. Imam ga namen razdeliti med svoje prijatelje in soblogerje. Tako, da če imate željo po Ubuntu ste iz Celja ali greste na Blogres, se oglasite v komentarjih in ga dobite, pa povejte ali 32- ali 64-bit verzijo.

P.S. Akcija velja, do razdelitve zalog.

10 thoughts on “Ubuntu: Prijazen Linux

 1. Količina ni posebaj omejena, pred časom sem dobil 120 CDjev (vse sem tudi raztalal). Po opravljeni računalniški storitvi stranki “podariš” še Ubuntu CD .. povečini sploh ne vedo za kaj se gre, je pa fajn občutek, širit “odprtokodno” programsko opremo.

  Drugače pa po mojem mnenju najboljša Linux workstation distribucija ..

 2. neki podobnga kot windows, če res neki na hitr rečem, s tem, da se bo mnkrat sesul kot windows, pa kokr vem ni virusov (no razen, če se zdj niso razvil 😀 ).

  Drgač sm mel pa tud sam željo probat live CD verzijo ubuntuja, ampak mi ni sploh nkol delu (najverjetneje računalnik kriv), drgač se pa neb branu tega cedejčka, ampak me žal ne bo na BlogResu.

  A pa maš to sam Ubuntu, al maš tud Kubuntu in Edubuntu?

 3. @Tomaz: dobiš. 🙂

  @Majči: tako kot je rekel IcEmAn, podobn kot windows z razliko od tega da je brezplačen in ga lahko razvija vsak, ki ima kej pojma o programiranju.

  @IcEmAn: sam ubuntu mam, mogoče še naročim kubuntu in edubuntu. 🙂

 4. Ne rabim 😀

  Sem pristaš distribucije Slackware in mislim, da se ji [razen Gentoo] ne bo nihče še lep čas približal…

 5. Ija no, če bi imel KUbuntu (GNOME sux IMO 😛 ) bi mogoče bil zainteresiran, da bi sprobal mal za splošno izobrazbo 🙂

  Itak mam pa v planu enkrat med počitnicami sprobat KUbuntu da vidm, če me bo prepričal (v preteklosti me SuSE ni prepričal), da bom v bljižni prihodnosti namesto na Visto šaltu na Linux.

  Drugače sem pa pristaš Slackware distribucije (kar se tiče resnejših zadev npr. za serverje,…).

 6. ja tud men bl Kubuntu potegne kot Ubuntu (verjetn zrd KDE, k je bl podobno Windowsu), sm pa že neki cajta nazaj prebral, da je Ubuntu bolj zanesljiv (neki v tem smislu), mogoče da je zdj drgač. Sicer bom pa čez 3 tedna prešaltu na Visto (k dobim laptopa in se bom, vsaj jst, poslovu od 6,5 let starga celerončka 😀 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *