Jan Ferme

Menu

Blogres = Blogos?!

V včerajšnem časniku Total tedna, sem zasledil “zanimiv” članek, ki se je nanašal na Blogres, le da ni omenjal Blogresa ampak Blogos – saj se je po mnenju novinarja tako imenoval prvi mednarodni kongres blogerjev v Sloveniji.

Jao!!! A se novinar ne more vsaj malo pozanimati o najosnovnejših podatkih, kot je ime prireditve?! Mislim, da zamenjaš Blogres z Blogosom, kjer so Siolovi blogi je pa tudi malo preveč. Mislim, da je temu novinarju urednik naročil naj gre na Blogres in kaj na hitro napiše o njem. Seveda tam je videl nekaj estradnikov, malo pobrskal po Blogresovi strani, da je videl kdo je še znan bloger in vse skupaj napisal v članku.

Lahko bi izpadel prav prijeten članek, ampak ni. Zaradi te drobne, a še kako pomembne napake. Drugače je članek napisan dobro, kot se za tak časnik spodobi (ne vem kam bi ga uvrstil). Tudi blogerji smo čisto lepo omenjeni.

Novinarjem bi rad predlagal, da se pozanimajo vsaj o takšnih banalnih stvareh, kot je ime prvega mednarodnega kongresa, da potem ne pokvarijo s tem celotnega članka. Verjamem, da se nobenemu ne da v soboto popoldne še okoli letat in pisat o nekem kongresu o katerem prvič slišiš, samo se mi zdi, da je delo novinarjev pač takšno. Oprostite mi, če sem pretiraval, samo nekatere stvari enostavno moram povedati.

Total tedna, 15. Junij 2007, št. 3, Jaz blogam, ti blogaš …

14 thoughts on “Blogres = Blogos?!

 1. Pa še nekaj me moti: slovenska blogovska scena?

  Mogoče bi bil čas, da se enkrat za vselej razjasnijo termini, ki opisujejo našo subkulturo, kajti meni se zdi pridevnik blogovska nepravilen oz. grdo popačen.

  Mogoče sem samo jaz, vendar se imam za blogerja, scena pa je blogerska. Ali pa se jaz motim?

 2. Blogos in Blogres sta močno povezana, a še vseeno je nedsopusten lapsus. Preverjanje faktualnosti (pravilnosti dejstev) informacij naj bi bilo eno od osnovnih novinarskih veščin.

  A take napake pri takšni hiperprodukciji novic to niti ni nenavadno. Nedolgo nazaj, ko je bilo novic bistveno manj, so bile te podvržene veliko strožjim kriterijem, večkrat pregledane in preverjene.

  Pridevnik blogovski je izpeljan iz samostalnika blog in je tvorjen po slovničnih pravilih slovenščine. Ima pa verjetno, predvsem med blogerji, negativno konotacijo. Morda je boljša besedna zveza slovenska blog scena ali celo slovenska blogosfera.

  @Tadej: Blogovska scena se nanaša na bloge, torej na spletna mesta, kjer domujejo v kronološkem vrstnem redu objavljeni zapisi avtorjev – blogerjev.
  Blogerska scena opredeljuje avtorje teh spletnih mest, blogerje. Ko je govora o kongresu, je veliko bolj pravilen izraz blogerska scena, saj so se kongresa udeležili blogerji.

  @Nikolina: Čutiš razliko?

 3. Tele cvetke Domna Saviča mi gredo pa že pošteno na živce …

  Ta model kr neki posplošuje in vse blogerje meče v isti isti lonec in temu na koncu reče raziskava – kaj si bo pa folk mislu o nas, če bodo v medijih brali takšne izjave.

 4. M.: Jaz pa sem že nameraval na svojem blogu diskutirati o tem. Še dobro, da si lepo obrazložil, za kaj se gre, čeprav mi blogovski še vedno ne zveni najbolj “natural”.

 5. @Tadej: Kljub temu lahko napišeš zapis o tem na svojem blogu. Bomo še tam podiskutirali:)

  @Nikolina: Me veseli, da jo čutiš 😉

 6. Se res opravičujem za tale labsus in NI res, da me dogodek ne bi zanimal.
  Kdor dela greši. Motiti se je človeško. Upam, da mi tega ne boste preveč zamerili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *