Jan Ferme

Menu

Z vtičnikom Glubble je Firefox prijazen otrokom

GlubblePriznajmo si, da je internet nevaren. Tako za odrasle še bolj za otroke. Ker vse več otrok “raste” skupaj z internetom morajo tudi starši narediti nekaj za to, da bodo otroci med brskanjem po internetu varni. Nekatera velika podjetja kot so Google, Yahoo in Microsoft imajo že nastavljene možnosti varnega iskanja skozi njihove strani. Podjetje Glaxtar postavlja nove standarde v varnosti otrok na svetovnem spletu s programom Glubble.

Glubble je vtičnik za Firefox, velik 3.8 MB, ki staršem omgoča, da sestavijo seznam dovoljenih spletnih strani (white list), katere bodo lahko otroci obiskali. Storitev že ima prednastavljenih 350 strani, ki so primerne za otroke, starši pa lahko enostavno dodajo nove spletne strani oz. jih kombinirajo z ostalimi starši. Seveda Glubble ni namenjan starejšim otrokom, ki vedo kako zagnati Internet Explorer ali preurediti mapo s vtičniki. Predvsem je namenjen najmlajšim, ki še ne vedo toliko o internetu.

Po namestitvi vtičnika Glubble, starši ustvarijo uporabniška imena in gesla za vsakega od družinskih članov (za starše in otroke). Ob vsakem zagonu Firefoxa se morate prijaviti z uporabniškim imenom in geslom, ki ste ju določili pri Glubblu. Starši dobijo poln dostop do vseh Firefoxovih možnosti, otroke pa Gubble pošlje na njim prijazen portal s primernimi povezavami. Otroci, ki še ne znajo brati bodo preusmerjeni na stran z majhnimi slikicami spletnih strani, ki jih lahko obiščejo.

V primerjavi z drugimi podobnimi programi Glubble res izstopa v prilagodljivosti. Če se otrok preusmeri na spletno stran, ki ni na seznamu dovoljenih, ga Gubble ne zavrne, ampak mu omogoči, da lahko za obisk strani vpraša starše. Otrok naredi prošnjo, ki je poslana enemu od staršev in najboljša stvar pri vsem je, da lahko starš doda na seznam dovoljenih strani celotno domeno strani v prošnji, ali pa samo točno določeno povezavo.

Glubble seveda raste in tako omogoča, da lahko starši svojim prijateljem omogočijo, da si prekopirajo njihov seznam dovoljenih strani ali pa si sami prekopirajo kaj z njihovega seznama.

Sem omenil, da je Glubble brezplačen? 😉 Seveda je! To se mi zdi tudi zelo lepo, saj tako ni treba “plačevati” za nek program, ko pa želiš le zaščitit svoje otroke. Mislim, da je Glubble zelo dobra pogruntavščina in upam, da jo bo uporabljalo čim več staršev.

Glubble

Vir novice in slik

2 thoughts on “Z vtičnikom Glubble je Firefox prijazen otrokom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *