Jan Ferme

Menu

Hlapčevstvo v Sloveniji

550.000€! Da kdo več? 570.000€! Namenja gospod zadaj. 610.000€!!! Se zadere mlajši gospod zadaj. 610.000€ prvič, 610.000€ drugič, 610.000€ tretjič! Prodano, gospodu z angleškim naglasom.

Vredu zgornje je fikcija, saj ne vem kako se je odvijala dražba za vilo Pršivec, ki jo je kupila britanka Heather Mills. Piše, da so zadovoljni z izkupičkom … Seveda! Samo da da kdo več pa so že zadovoljni. Klinc pa EU pravim. Vse bolj ugotavljam, da nam EU več jemlje kot pa daje. Vzela nam je naš denar, o tem sem že pisal, zdaj ko se je sprostil trg nepremičnin pa še to.

Ali se bomo res začeli zavedati lepot naše ljube Slovenije šele, ko bomo prodali pol države? Sploh se ne zavedamo v kako lepi državi živimo. Sam da je dnar, sam da je dnar. Mrš, patetični smo. Jezen sm na vsakega, ki proda nepremičnino tujim državljanom … Lahko bi vas že imel za izdajalce države in to je najbolj grozno.

8 thoughts on “Hlapčevstvo v Sloveniji

 1. Hja, ko pa Slovenci kupujemo vikende na Hrvaškem in drugje je pa vse v redu – samo da ni naša preljuba dežela…

 2. Jz pa mislim, da ni prav, da se kirakoli država prodaja – naj vsaka obdrži svoje nepremičnine, podjetja, valuto, lipicance! Vsaka država ima svoje ozemlje, simbole znamenitosti in značilnosti in ravno to nas dela posebne, drugačne in zanimive. In ravno s tem bi lahko poskrbeli, da nas “večji narodi” ne pohodijo. Sam ni videt, da bi se voditelji naše države kej preveč sekirali za to, da je Slovenija na razprodaji…

 3. Če bi bilo tako, ne bi mel nobene podružnice kakšnega tujega podjetja, s tem bi bil priliv kapitala manjši in posledično manjša gospodarska rast oz. razvoj, kar bi se odražalo v dosti slabšem življenskem standardu, kot ga uživamo danes…

  Z vstopom tujcev na naš prostor so se razmere zelo izboljšale, črno (umazano) industrijo je nadomestila večinoma visokotehnološka industrija, ki je DOSTI bolj prijazna okolju. Me zanima kje bi raje živel: ob zastareli tovarni, ki bi sicer bila v 100% slovenski lasti in bi oddajala ogromne količine strupenih plinov (ogljikov mono/dioksid, žveplove okside, …) ali ob novi tovari, ki bi res bila v lasti tujcev, ampak ne bi proizvajala toliko strupenih plinov.

  Prav tako moraš gledati, da morajo tujci prav tako plačevati davek na nepremičnine in podobne zadeve, kot vsak drug državljan Republike Slovenije.

  Konkretno na primeru ki ga omenjaš bi bilo vredno razmisliti, kaj bi se zgodilo z vilo, če je bodisi ne bi prodali bodisi bi jo kupil nek Slovenec? Verjetno bi bodisi propadla bodisi ne bi nikoli več slišali zanjo. Vprašaj se: ali bo imela okolica Bohinjskega jezera več obiskovalcev ker je si je vilo tam kupila Heather Mills ali če bi taisto vilo kupil Janez Kranjski ?

  Poleg tega – več kot očitno kritiziraš le imigracije oz. nakupe nepremičnin držav Zahodne evrope. Jaz osebno mislim, da je bolj koristno, če se k nam priseljujejo prebivalci držav Zahodne Evrope kot pa prebivalci držav Jugovzhodne in Vzhodne Evrope. Da me ne bo kdo napačno razumel: po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je procentualno gledano so priseljenci iz držav Zahodne Evrope dosti bolj izobraženi (večina ima visoko ali vsaj višjo izobrazbo) kot priseljenci iz držav bivše republike Jugoslavije (v povprečju so brez izobrazbe ali pa imajo le osnovnošolsko izobrazbo).

  Še eno vprašanje: česa slišiš na ulici več – angleščine (in s tem mislim angleščino in ne najstniškega slenga oz. prevzetih besed) ali hrvaščino oz. srbski jezik (spet ločujem, ker to po mnenju lingvistov ni isti jezik).

 4. ravno danes sem imel na šihtu priložnost spoznat dva angleža ki renovirata tle hišo, čist prijazna, normalna in me nič ne moti če se taki priseljujejo oz. tle kupijo nepremičnine, to je pomoje priznanje
  da je naša država čista in predvsem varna.

  lp

 5. Ni povsem res tisto o razvitih državah in čisti tehnologiji. Bogate države majo zelo rade “umazano” industrijo, ker jih poceni pride, ko jo postavijo kam v Azijo ali pa Afriko, kjer izkoriščajo delavce in zastrupljajo okolje. Same si pa potem kot veliki ekologi, postavljajo vetrnice in podobno “okolju prijazno” industrijo.
  Enostavno je pometati pod tuj prag in se potem hvaliti kako čisto hišo imaš.
  In seveda, ko umažeš svoje, se je prijetno preseliti nekam bolj na čisto in lepo. Sej, ko bomo to Zemljico umazili in uničili, bomo preprosto dvignili roke nad njo in šli iskad drug planet.
  Upam, da je dovolj planetov za vso človeško neumnost.

 6. @Majchek: Na žalost je tole o selitvi umazane industrije v države v razvoju čista resnica. Ampak vseeno mislim, da lahko Slovenijo uvrščamo med post-industrijske in s tem med razvite države, ne pa med države v razvoju.

  K nam niti ne morejo seliti umazane industrije, ker pri nas veljajo povsem enaki zakoni in predpisi kot v drugih državah EU. Sploh pa je delovna sila za takšen tip dela pri nas predraga, če primerjamo s tisto v Bolgariji ali Ukrajini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *