Nekaj nasvetov ob postavitvi lastnega bloga

“Hočeš biti kul? Hočeš biti in? Postavi si svoj blog!!!” nekako tako nam butajo z vseh strani. Sam si svojega bloga nisem postavil, ker je bilo to “in” ali pa kaj takega. Postavil sem si ga predvsem za svoj spletni porfolio, da lahko lahko kadar koli pokažem reference. Maja 2006 še ni bilo toliko blogov kot jih je zdaj. Bilo jih je že nekaj, samo ne pa toliko. Mislim, da takrat še ni bilo Blogosa, ki je največja skupnost blogerjev v Sloveniji.

Torej blogati sem začel predvsem zato, da sem si postavil svoj portfolio in se takrat še sploh nisem zavedal kakšno moč bodo imeli blogi. Priznam, da tudi sam nisem bil na začetku aktiven bloger, ker enostavno nisem vedel o čem pisati. Potem pa sem počasi začel “zoreti” in tako sem nekako našel rdečo nit.

Opazil sem, da je veliko takšnih blogerjev, ki samo odprejo svoj blog in potem napišejo dva do tri prispevke, potem pa blog sameva. Ne delajte tega! Najprej se sploh vprašajte čemu vam bo služil blog, potem pa se lahko odločite kje ga boste postavili. Če sam ne bi imel potrebnega znanja za postavitev bloga na lastni platformi bi verjetno šel na enega od obstoječih blog ponudnikov: Vecer, Blogos, eDnevnik, RTV ali na Delove bloge TudiTi.

Zakaj nisem šel k kakšnemu ponudniku blogov je menda jasno, saj bi me tam preveč omejevali. Zelo me namreč jezi, da ne moreš nikjer v nulo spremeniti videza svojega bloga in dodati kup vtičnikov, če se ti tako sprdne. Ampak seveda lastna platforma prinese tudi svoje stroške – gostovanje. za gostovanje sva se odločila skupaj z Emilom in sicer naju je prišlo nekje okoli 120 € za 600 MB spletnega prostora in dosti MySQL baz in tega.

Seveda si potem odvisen sam od sebe. Ker pa vem, da običajna populacija nima toliko znanja, da bi si namestila WordPress in potem še oblikovala dizajn predlagam naslednje. Pojdite na stran od enega od blog ponudnikov in si ustvarite svoj blog. Še preden pa to storite pa preberite odlične zapise Pi.Romana:

Če bi se sam odločil za kakšnega blog ponudnika bi se zagotovo samo zaradi skupnosti bralcev. Saj, če gostuješ na svoji domeni moraš biti res izviren ali pa berljiv (ne vem), da se ti bralci vračajo. Drugače bi se pa odločil za Blogos, ker je še najbolj prilagodljiv uporabnikom.

Če imate kakšno vprašanje pa vprašajte v komentarjih! :mrgreen:

 • Js blogam zastonj 🙂 Če kdo potrebuje plac za blog, pa me naj najde 😉

 • Najbolj prilagodljiv uporabnikom je Blogos? Ne vem no… Si prebral Pi.Romanove opise?

 • Jan

  @Robi: jah meni se tako zdi, saj tudi občasno kaj popravim ali dodam na ene mprijateljevem blogu na blogosu.

 • @Jan: pa se ti ne zdi, da je to bolj zato, ker si navajen WordPressa?

  Sicer pa – jaz sem na svojem in ne forsiram nikogar, samo zdi se mi, da Blogos ni najbolj prilagodljiv.

 • Jan

  @Robi: najverjetneje zato ja. Samo vseeno, js sm napisal da če ne znaš ravno postaviti svojga bloga, da je najbolj enostavno iti k enemu od blog ponudnikov.

 • no, pa še jst mal povem. tud jstm če neb mel na svojem serverju (no ni lih moj, ga pač plačujem), bi ga mel na Blogosu že sam zarad tega, ker je wordpressov izgled uredu. Ma ne vem no, od ostalih drugih, k ponujajo to, mi sploh ne potegne, tud od takih ne morem prebirat objav, ker mi je že izgled gnil

 • Prednost Blogosa je WordPress in “navajenost” uporabnikov nanj. Z MU wordpress različico so zadeli v polno, z tem sicer dokazali, da prisegajo na tujo kodo (kar je žalostno), še s samo administracijo imajo stalne probleme. Ostalih, razen RTV Blogov seveda, ne poznam.
  Svojega bloga, vsaj glavnega, nikoli ne bi “prepustil” drugemu. Raje vzdržujem strežnik, povečujem pipo v svet, vsak dan delam varnostno kopijo, .. Po eni strani se obremenjujem s stvarmi, katere bi drugi lahko počeli namesto mene, a po drugi strani ohranjam popolno neodvisnost pred pritiski politike, estrade in ostalih cepcev, nihče ne more vohljat po mojih “once.to-be.written” zapisih, brisati slik, omejevati št. MBjev, ki jih lahko uporabljam (omejitev je le moja denarnica – če rabim več GB prostora, enostavno dokupim disk) in oglaševati na mojem blogu ali mojega bloga predstavljati “za svojega”.
  Prednosti je veliko, vsak dan več. Tožbe zaradi “razžalitve ali blatenja dobrega imena in časti” je v naši deželi vse več – kar je normalno, zakaj ne bi na podlagi neprevidnosti drugih zaslužil lepo vsoto denarcev?
  Če se bo blog razvijal v tej smeri, kot sedaj, bomo morali “popolno svobodo” iskati pri ponudnikih spletnega gostovanja na Švedskem, Rusiji, ..