Jan Ferme

Menu

Fovšija v Sloveniji ne pozna meja

Sprijaznimo se. Fovšija v Sloveniji res ne pozna meja. Tako je že odkar smo Slovenci začeli kmetovati in je bil sosed sosedu faušn, ker je mel drugi tri krave on pa samo dve. Danes smo faušni, ker ima sosed boljši avto kot mi. Najhujša pa sta hinavstvo in obrekovanje za hrbtom. Saj je ponavadi tako, da ko si s tem sosedom si cel slinast in prijazen, potem pa ko on obrne hrbet ga pa že šimfaš na veliko.

Pa da ne bomo ostali samo pri stvareh. Ljudje smo faušni tud zarad tega, ker je naš prijatelj bolj prijatelj z enim drugim kot z nami. Seveda se mi potem poraja vprašanje od kod Slovencem takšna faušija? Verjetno je treba to povezati z revščino v preteklosti in s tem, da smo bili vedno hlapci drugim.

Prav žalostno je, da smo drug drugemu tak faušni za vsako najmanjšo stvar, ki jo ima drugi in ne mi. Žalostno? Pomilovanja vredno! Že tako smo ena najmanjših držav na svetu, faušni smo pa čist vsakemu in čist za vse. Jaz nisem izjema in prav tako nisi ti. Lahko bi se malo zamislili, drugače bomo tak šli k vragu.

8 thoughts on “Fovšija v Sloveniji ne pozna meja

  1. hmm… prva dva odstavka sta mi prekleto znana, ker zlo velikrat poslušam od stare mame razne komentarje na to kak un sosed to, pa un sosed tist, mi reveži pa la la la… non stop same debate o dnarju (in o tem kdo ma kej), ki jih ne prenesem več.

  2. Ah .. To sem pa že tolikokrat slišal … 🙂 Je pa res (upam?) da to velja za 90% slovencev (!). Ostalih 10% pa recimo vejo/vemo da se to dogaja oz. se zavedajo/zavedamo tega.

  3. Ja, to je res že neznosno. Se mi zdi, da je to že v naših koreninah in da se prenaša iz roda v rod. Kot je rekla tasha – stari ljudje so velikokrat takšni, prav neko čudno logiko majo. Naš dedi bi še svojmu prjatlu vzel, da bi nam vnukom dal! Pa na kmetih je pa itak tak, da tulk ko maš, tulk si spoštovan… Ne vem kam nas to pelje.
    Vem pa, da vsi niso taki in prav prijetno je poznat take ljudi.

  4. Ja tak je.. Naprimer v kakšnih drugih državah pomeni stavek: “Zavidam ti.” nekaj dobrodošlega in se jemlje kot pohvalo. Pri nas pa je to nekaj kar daje negativen vtis. Poglejte naprimer Angleže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *