Jan Ferme

Menu

Kateri LCD izbrati za dizajnerja?

Vse bolj se bliža čas študija in nakup novega računalnika in LCD monitorja. Z izbiro komponent nisem imel nekakšnih problemov, večje probleme mi povzroča izbira LCD monitorja. Emil mi pravi, da bi kot dizajner moral imeti stranice monitorja 4:3 oz. resolucijo 1600 x 1200. Tomaž, ki pa je tudi sam dizajner pa pravi, da mu njegov wide s stranicama 16:10 in resolucijo 1680 x 1050 vredu služi.

Emilov izbor je 20″ Samsung SyncMaster 204B HAS+Pivot:

20″ Samsung SyncMaster 204B HAS+Pivot

Tomažev izbor pa 22″ Samsung SyncMaster 226BW črn:

22″ Samsung SyncMaster 226BW črn

20″ ima prednost nastavljive višine monitorja, 22″ ima pa prednost lepe oblike in velikosti. Samo kar mene skrbi je to, kaj je najboljše za dizajnanje spletnih strani in če je res toliko pomembno, da so 4:3 stranice monitorja?

Kakšno mnenje?

14 thoughts on “Kateri LCD izbrati za dizajnerja?

 1. Jst mam ta zgornga (204B), ki ima mimogrede resolucijo 1600×1200 (1680×1280 verjetno sploh ne obstaja in niti ni 4:3). Widescreen je po moje bolj namenjen gledanju filmov in igranju iger (vse nove igre so menda že dizajnirane za widescreen). Čeprav po drugi strani, bi mi tistih 80 dodatnih pikslov po horizontali prav prišlo za postavitev vertikalnih toolbarov v gimpu na primer. Ampak spet po tretji strani bi pa tistih 150 pikslov po vertikali krepko pogrešal, če bi mel 1680×1050.

  Moja končna ocena je, da je za mene, ki gledam filme na televizorju, iger praktično ne igram, dosti časa pa namenim programiranju in delu s fotografijami, razmerje 4:3 bolj primerno. Je pa res, da nikoli nisem imel česa drugega kot 4:3 (niti 5:4).

  Btw, ko sem js ta monitor kupoval (takrat je bil še frišn), sem plačal krepko čez 400€ za njega. Prasci! 😉

 2. Pomoje se bolj splača vzet širokega 🙂 razmerje pri designu nima kaj veliko veze, ker itaq zmeraj delaš za resolucijo manjšo od 1024×768 (fluid designi so nekako out), tako ti dodatna širina nič kaj ne vpliva na izdelek, kvečjemu prednost je, ker tisto širino porabiš za sidebare v Photoshopu ipd. po višini pa tak al tak nič kaj ne pridobiš, ker jo razlika v tistih 2″ (skor) pokrije. Sicer so pa tako veliki monitorji namenjeni multitaskingu, tako da maksimiranih oken verjetno ne boš več uporabljal.

  Nastavljivost po višini pa tudi ni nevem koliko pomembna, ker v skrajnem primeru lahko podložiš kaj spodaj 🙂 npr. knjigo (to je men se zdi da predlagal že Tomaž), potem lahko celo rečeš da uporabljaš monitor kot obtežilnik za papir 😀

 3. sam bi ocenil kvaliteto slike ne tolk pikslov. Se prilagodis, saj ne gre za velike razlike. Ampak definitivno bos pod drugim imel cca 3 leksikone. Vsaj na fizioterapiji so mi povedal, da so vsi LCDji prenizki. Tako da jebat ga, za tvoj hrbet in oci gre. Pa uspesen nakup.

 4. Za prvega ne vem, drugega pa si lastim tudi sam in ti povem da z nakupom ne moreš sfaliti. Res je super monitor, zakon resolucija, dimenzije…. Res je špica, priporočam.

 5. Lej, sej če si pč spletn oblikvalc to še ne pomen, da nucaš nevem kak posebn monitor – važna je sam čimvečja delovna površina, takšno je moje mnenje.

  Jest sm ga kupu zato, ker sem zadne čase neki v programiranje padu in delam več stvari hkrati.

  Jan kup si to kar je teb všeč pa da boš zadovoljn.

 6. Danes sem ravno dobil nek wide, 19″ LCD. V PS mi je ZELO všeč, ker je velika prostornost, kljub temu da imam odprte side menuje … Pri tem dobiš še + pri gledanju filmov … Kmalu bom dobil še 22″, pa ti bom povedal kako je tam. Bo pa tudi wide.

 7. @sverde1: In kak lepo potem zgleda, ko imaš pod ekranom 3 debele knjige…

  Jaz recimo zaenkrat ne vidim potrebe po wide moniturju. Ko pa bo ta (Samsung 940B) crknil, bom pa iskal novega…

 8. @SFfreak: verjetno sploh ne bo rabil podlagat ekrana, ker je tolk velik, da ne moti tok višina… drugače pa mam tud sam LCD, ki se ga ne da nastavljati po višini (sam naklon se da) pa nism nikol meu potrebe nastavljanja.

 9. Jaz osebno menim, da se wide splaca kupiti, ampak v tem primeru se mores navaditi na to, da imas odprtih vec oken, enega poleg drugega.

  To se je pa precej tezko navaditi. Ce se ne mores, potem je boljsa opcija 2 monitorja 4:3.

 10. dizajner cesa si?

  In ce si, potem najbrz ves, da samsung tezko parira Dellu, applu, delno HPju (30 colar) in sploh Necu.

 11. Kaj pa možnost dveh zaslonov? Recimo 2x 19” ali pa 19 in 21”. Tako imaš na enem zaslonu orodja in spremeljevalne programe, na drugem pa tisti glavni program v katerem delaš.
  Meni se dva zaslona zelo dobro obneseta in prispevata tudi k večji produktivnosti oziroma k hitrosti dela.

  Kateri tip vzeti je povsem odvisno od tebe, tvojih potreb in zmožnosti. Sam sem že pred časom ugotovil, da se ne splača šparat pri kvaliteti monitorja.

 12. Vse je odvisno kaj je zate ugodno.

  Jaz uporabljam Samsung 214T (21,3″) kot “primarnega” in Samsung 970P (19″) kot sekundarnega. Res je, da nista v najnižjem cenovnem razredu, vendar pri meni se obneseta. Podobna kvaliteta se tudi pri drugih proizvajalcih giblje v podobnih cenovnih okvirih.

  Glede na to, da se želiš oziroma se ukvarjaš s takšno ali drugačno vrsto grafike ni čisto vseeno kakšne so barve na zaslonu in kaj potem dobiš ven (tisk ali kakšena druga oblika medija). Vsekakor je pri odločitvi potreben kompromis med ceno in kvaliteto.
  Ko se sam odločam za takšno stvar (monitor, rač) najprej postavim kriterj zakaj to kupujem (da se opredeli kvaliteta), koliko časa mislim zadevo uporabljat (al zadeva hitro zastari ali ne) in kot tretji kriterij uporabim ceno. Cena je vsekakor pomembna, saj moj žep ni brez dna in na koncu lahko pomembno prispeva k odločitvi, vendar ni tisti prvi pogoj na podlagi katerega se odločam.
  Je pa res, da sem na LCD prešaltal iz bolj pragmatičnega razloga – porabjo manj prostora in predvsem manj ogrevajo prostor kot CRT-ji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *