Jan Ferme

Menu

Dizajn dneva #53

Zdaj ko imam volilno pravico že več kot eno leto tudi sam spremljam to pehanje za predsedniškim stolčkom. Pred nekaj časa sem že pregledal vse spletne strani predsedniških kandidatov, seveda tistih, ki jo imajo. Nobena me ni impresionirala. Do včeraj, ko sem opazil prenovljeno stran predsedniškega kandidata Danila Turka (umlauta ne bom delal, ker se mi ne da worda laufat), ki je, hm, moram reči zelo Web 2.0. Barve so lepo izbrane, umirjene. Všeč mi je tudi zgornji meni, mogoče me motijo malo nerazločne bele črke na črni podlagi. Vsebina je vredu razporejena in velika fotografija g. Turka zgleda kot da bedi nad nami vsemi (sfotošopana afkors).

Zdaj pa k najbolj zanimivi zadevi. Ugotovil sem, da je celotna spletna stran postavljena na WordPress osnovi. To se mi zdi seveda super, saj podpiram Open source. Ugotovil sem, tako da sem pogledal izvorno kodo spletne strani in videl ime originalnega template-a v komentarju, medtem ko tole pišem je seveda tisti komentar v kodi že izbrisan (ko pridem domov priložim printscreen). Template je pa Kubrick, ki moram reči, da so ga dobro predelali. Seveda se mi zdi smiselno, da je spletna stran na WordPress osnovi saj ima g. Turk po novem tudi blog in se tako še bolj približa volilkam in volilcem.

Zdaj pa stvari, ki me na njegovi novi spletni strani motijo. Če greste do konca spletne strani opazite na desni ikonico za RSS feed, ki je prečrtana z oranžno črto, to je pa posledica tega, da so pod linke dodali oranžno črto in niso določili linka posebej za feed. Se še komu zdi, da sta tisti dve črti pri vsebini od zgoraj močno senčeni spodaj pa vedno manj, zgoraj kar odrezani? Res da je tole pikolovsko opažanje, a meni se zdi kot napaka. Na linku “O Danilu Turku” bi lahko fotografijo poravnali s tekstom, samo potem verjetno ne bi več zgledalo toliko napisano. Ostalo se mi zdi vredu. Uh, sem se razpisal.

Dizajn dneva #53

Dodatek za vse nejeverne Tomaže (tole je Print Screen indexa od včeraj, lahko ga primerjate z zdejšnim, ki je brez tega komentarja):

Print Screen

14 thoughts on “Dizajn dneva #53

 1. Zakaj bi moral iti pa v Word, da napišeš umlaut?

  Vklopiš Num Lock (če slučajno nimaš vklopljenega), pritisneš in držiš Alt in v numerični del tipkovnice vtipkaš 0252 za ü in 0220 za Ü 🙂

 2. Ali pa držiš AltGr (Win) oz. Alt (Mac) in pritisneš u (morda boš moral potem še enkrat pritisniti u, ampak vseeno bolj simple 🙂 )

 3. Ne, ne, najlažje je tako, da ümlaut narediš tako, da spremeniš stil črk, s katerim trenutno pišeš(iz capsa v navadne in obratno; ampak le za črko z umlautom). Ko imaš to vklopljeno, pridržiš Shift, zraven pa pritisneš še tildo(zraven 1) in črko za umlaut.

 4. hmm pomojem 🙂 da razen bloga zadeva ni wordpress .. no, ja html je pač predelan WP template, vendar to še ni zadosten razlog, da bi bila platforma WP .. kajne?

 5. Če mene kdo vpraša so spletne strani predsedniških kandidatov nič kaj inovativne. Sploh tale Turko blog; se sprašujem ali bo pisal blog tudi, ko bo izvoljen (če bo). Pa tale “Peterle TV”. WTF? Če so se že ostali kandidati posluževali WordPress tehnologije pa iz te sredine “štrli” dr. Artur Štern in njegova Gola resnica na Wiki osnovi. Inovativno? Ne. Vsekakor pa je pri dizajnu najbolj mimo usekal Joze Andrajaš. Tud on piše blog, samo je že pozabil nanj (zadnji vpis konec julija), kar pa se ne spodobi. =)

 6. mate zej še tamle dokaz, ker če logično pogledaš je template od wordpressa in kr dvomim, da so uporabl sam template in nardil čist novo osnovo, če pa je že wordpress čist vredu. samo predelali so ga.

 7. Sploh ni važno kaj je, važno da je kul 🙂

  In da gospod piše blog, ki je aktualen in dnevno svež in samo upam, da ga po koncu volitev ne bo nehal, četudi bo namesto dnevnika morda tednik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *