Jan Ferme

Menu

Stari grad in Herman II. Celjski

Stari grad. Veličina nad Celjem in priča vsakoletne obuditve Srednjega veka. Z Majo sva letos končno lahko šla. Všeč mi je bilo, da je bil v karto vštet tudi avtobusni prevoz do gradu in nazaj. Šofer je bil prijazen, samo vozil je pa kot norec. Prav tako je bila na avtobusu takšna gneča, da groza.

Vstopnica na grad

Vstopnica

Ljudi je bilo res ko pečk, tako da si moral paziti kje hodiš. Všeč nama je bilo, da so ob poteh skozi grad bili razni obrtniki, ki so bili takrat v Srednjem veku.

Pisar

Pisar

Maja je seveda “ponorela” ob psih in potem ugotovila, da so pasme Irski volčji hrt (prvič slišim), ampak so pa ornk mrcine. Še bile so na vrveh kot včasih.

Irska volčja hrta

Irska hrta

Tam je bilo tudi veliko čisto pravih vitezov! Predstavljam vam najbolj strašnega! Včeraj si pa res lahko dobil občutek, da si v Srednjem veku oz. kako je približno bilo. Organizatorji so se potrudili s kostumi.

Vitez

Vitez

Herman II. Celjski je imel zelooo močan glas. Ni ga bilo lahko spregledati. Mislim, da so izbrali pravega igralca za to vlogo.

Herman II. Celjski

Herman II. Celjski

Lepi kostumi

Lepi kostumi

Mali vitez

Mali vitez

Žovneški grb, grb Celjskih grofov in Celjski grb

Žovneški grb, grb Celjskih grofov in Celjski grb

Še malo noše

Še malo noše

Zelo veliko je bilo tudi plesnih točk. Najprej so se mi zdele zanimive, potem so mi pa že malo najedale. Maja bo imela zagotovo kakšen zanimiv komentar na enega pobča, ki je plesal.

Prava plesalca

Prava plesalca

Mogočni Friderikov stolp

Mogočni Friderikov stolp

Imeli smo tudi nekega čarovnika, ki je z giljotino sekal kumare in stuff. Bolj je bila zanimiva pevska točka neke “vaške” pevke (se opravičujem niam pojma kdo je to), ki je lepo zapela par pesmi.

Pevka

Pevka

Obiskali sta nas tudi Hermanova hči Barbara, ki se je poročila z Sigismundom (kaj vem kera cifra) in njena hčerka. Herman II. Celjski ju je prisrčno pozdravil.

Barbara, Herman II. Celjski in njena hčerka

Barbara, Herman II. Celjski in njena hčerka

Manjkal ni niti pravi Srednjeveški berač. Nekateri so mu res metali kovance, nekje je celo dobil Milko.

Srednjeveški berač

Srednjeveški berač

Množica ljudi

Množica ljudi

Vožnja z busom nazaj je bila še bolj grozna, saj smo se tako stiščali v bus, da se nisi mogel normalno prestopiti. Da ne omenim, da potem ko sva se z avtom peljala domov, da naju je isti avtobus skoraj zmečkal, ko sva prišla izpod podhoda. Rad bi pohvalil organizatorje, ker so res poskrbeli za dobro predstavo. Uroš pravi, da ni utegnil je pa par fotk naredil SoulMan, ki sem ga tudi sam opazil (Nikon D40?).

15 thoughts on “Stari grad in Herman II. Celjski

 1. Ja, res je blo prav srednjeveško. 🙂
  Jan, pesek je irski volčji hrt :P.
  Plesalec? Misliš tisti, ki je zgledal, kot da se je plese naučil 5 minut pred predstavo in so se mu čez bel kostum vidle prevlke modre gate? 😀 Ne, ne bom nič povedala o njem… 😀 So pa drgač ful dobr plesal, tak usklajeno in skoz so bli nasmejani. Človek se je res počutu kot na grajski zabavi.
  Tista pevka je bla pa Eleonora. A ni bla Barbarina hčerka Elizabeta? Nisem ziher.
  Lepo je blo. Ful so se potrudli in Herman je bil res ko ta pravi 😀

 2. Zdajle sem malce pregledal tvoj blog…spomnem se te…tisti s 50-ko si bil. 😉 Pa z neko kar dobro zadevico, privito nanj, če se prav spomnem. Vem za drugič, pred koga se moram postavit, da mu ukradem kader. 🙂

 3. @Maja: ok 😛
  @Uroš: np 😉
  @SoulMan: hehe, ja js sm bil s 50ko :mrgreen: tista zadevca je bla pa Tokina ATX PRO AF 28-70 mm f/2.6-2.8 + polarizacijski filter. 🙂 kaj si pa ti mel za en objektiv? 😉

 4. Hm…jaz? Jaz pa sem takrat imel…hm…kit Nikkorja, 55-200. 🙂 Takrat že brez polarizatorja. Mogoče bi ga imel…če ne bi bila največja zaslonka 4…pa do 5,6. 🙁

 5. to pa res nič ne vpliva 🙂 jaz najraje fotkam s tokino in polarizatorjem od f/7.1 naprej, je najbolj ostra slika tud.

 6. Jaz? Sem ga, ja. Ampak zdajle nisem na domačem računalniku. Ko pa bom doma (mislim, da že jutri), bom pa objavil še kakšno njegovo sliko.

  @Jan…na kakšnem ISO in kakšni hitrosti zaslonke pa si potem slikal v soboto proti koncu prireditve oz. tam okoli 19-te ure?

 7. @SoulMan: okoli 19te ure sem slikal na funkciji “A” z ISO800 zaslonka se je spustila okoli 5.6 časi pa od 50 naprej oz. odvisno kako sem si nastavil zaslonko.

  Zanimivo je, da na moji 50ki ISO800 sploh ni tako opazen, kot bi človek mislil, tako da brez skrbi fotkam na ISO800.

 8. No, jaz enako…večino sem takrat fotkal na ISO 800, ene par pri 200mm pa tudi na 1600. Če ni bila kakšna čudna scena, šuma skoraj ni bilo vidnega. Imam pa rajši nekaj šuma v sliki kot pa stresen posnetek.

  Itak pa je že skoraj zadnji čas, da nabavim kakšen bolj konkreten objektiv…samo nekaj € še rabim… Ko sem nabavil 40-ko (kakšen mesec nazaj), sta mi bila oba kit objektiva oh in sploh. Zdaj pa samo gledam in si cedim sline nad čem boljšim. Čeprav daleč od tega, da sta kit-a slaba…

 9. Pozdravljeni!
  Moram reči, da se super počutim, ko me kdo vidi tudi kot vaško pevko. Želim si, da bi se včasih lahko dama tudi sprostila in si privoščila kot one…
  Vsekakor, v vašem Celju je bilo lepo… vesela sem gostoljubnosti Celjanov.

  Če kdo misli, da dvorni protokolarni večeri pol tisočletja nazaj niso bili dolgovezni in dolgočasni (replika na nek komentar o programu), se moti. Predstavitev je bila naravnost vrhunsko avtentična!
  Veseli smo bili vsakega od številnih obiskovalcev, ki ste nas počastili! Prepričana sem, da bodo organizatorji v prihodnosti dali vse od sebe za vaše zadovoljstvo med nami!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *