Jan Ferme

Menu

Kako nadgraditi wireless router WRT54GL z DD-WRT

OBVESTILO: Preberite si novejšo objavo, ki zadeva Tomato Firmware, saj je boljši od navedenega spodaj!

Po Mitjevi izgubi nedolžnosti z wirelessom je le ta doletela tudi mene. Mami je imela v službi probleme z računalnikom in je doma nujno rabila internet, seveda je šla na moj računalnik. Izkoristil sem priložnost in jo prepričal v nakup wireless routerja LinkSys WRT54GL, ki ima to prednost da ga poganja Linux firmware, tako da lahko zdaj brska iz svojega prenosnika.

Verjetno se sprašujete zakaj bi nadgradili (flashali) svoj wireless router WRT54GL z drugim firmwarom, če pa je ta default tako super. Zato, ker če boste nadgradili na DD-WRT firmware boste lahko vklopili nekaj dodatnih funkcij, najdla bi se pa tudi še kakšna opcija zaščite več.

WRT54GL

Opozorilo! Vse delate na lastno odgovornost, kot avtor tega prispevka nikakor ne morem biti odgovoren, če se vam pokvari programska ali strojna oprema. Bili ste opozorjeni.

Postopek nadgraditve firmware-a wireless routerja WRT54GL:

 1. Postopek nadgraditve firmware-a nujno izvajajte na računalniku, ki je v router povezav z UTP kablom, najboljše da wireless na računalniku kar izklopite.
 2. Najprej si dol povlecite dva firmware-a, ki ju bomo potrebovali pri sami nadgradnji, to sta dd-wrt.v23_sp2_mini.zip in dd-wrt.v23_sp2_standard.zip. V .zip datotekah boste odkrili več datotek, za nas sta pomembni samo dd-wrt.v23_mini_generic.bin (mini) in dd-wrt.v23_generic.bin (standard).
 3. Predlagam, da si sledeče povezave sprintate oz. shranite na disk v primeru, če gre kaj narobe:

 4. Predlagam, da izklopite požarni zid in antivirusni program.
 5. Zdaj pa je potrebno routerju povrniti tovarniške nastavitve (Factory defaults). Preko brskalnika se prijavite v router (privzeto je 192.168.1.1), kliknite “Administration” nato “Factory deafults” izberite “Yes” in nato “Save settings”. Če je bil reset nastavitev uspešen boste videli sporočilo “Settings are successful. You will be returned to the previous page after several seconds.”.
 6. Še kar ostanite na sekciji “Admnistration” in kliknite “Firmware upgrade” nato kliknite “Brskaj” (Browse) in izberite datoteko dd-wrt.v23_mini_generic.bin. Potem kliknite gumb “Upgrade” in počakajte da se nadgradi. Pomembno je, da nadgraditve ne prekinjajte drugače bodo problemi. Pojdite si v hladilnik po jabolko.
 7. Če je šlo vse vredu boste videli stran z napisom “Upgrade is successful” in kliknite gumb “Continue”, če ne se napotite na Wiki stran od DD-WRT firmware-a.
 8. Router vas bo zaprosil, da se znova prijavite z privzetim upor. imenom root in geslom admin. Jaz se npr. nisem mogel, verjetno se tudi vi ne boste mogli, ampak brez panike. Pojdite do routerja in držite 20 do 30 sekund gumb Reset na zadnji strani škatlice (router se resetira, ko se ugasne oranžna lučka z Cisco logotom, takrat lahko spustite gumb Reset).
 9. Kliknite Start -> Zaženi -> cmd in poskusite pingati vaš router z ukazom ping 192.168.1.1. Če vam nazaj vrne, da so vsi štirje paketki sprejeti in nič izgubljenih je vse vredu.
 10. V brskalniku vpišite 192.168.1.1 in se prijavite z root in admin.
 11. Napotite se spet na sekcijo “Administration” -> “Firmware upgrade” in kliknite “Brskaj” (Browse) in izberite dd-wrt.v23_generic.bin datoteko. Kliknite “Upgrade” in počakajte, da se nadgradi, nato kliknite “Continue”.
 12. Za najboljšo možno zaščito svojega omrežja se odpravite na sekcijo “Wireless” -> “Wireless security” in izberite za “Security mode” -> “WPA Pre-Shared key”, za “WPA alghorithms” -> “TKIP, za “WPA Shared key” -> “PoljubnoGesloZaDostopDoWirelessa” in za “Key Renewal Interval (in seconds)” nastavite “1000”.
 13. Malo si poglejte vse nove nastavitve, imate tudi možnost spremembe dizajna, SSH dostopa, …
 14. Čestitam, uspešno ste nastavili svoj wireless router WRT54GL. Obilo zabave.

DD-WRT pogled iz administracije

Spisano po Mitjevih navodilih (upam, da ne zameriš) in po članku “How to flash the WRT54GL with dd-wrt firmware” – pri članku si poglejte slikovno gradivo.

Če imate kakšna vprašanje/probleme se oglasite v komentarjih.

P.S. Wireless router WRT54GL sem kupil pri JAE, saj ima trenutno najnižjo ceno.

23 thoughts on “Kako nadgraditi wireless router WRT54GL z DD-WRT

 1. Kot sem že Mitju rekel, uporabljaj WPA2 – sploh glede na to da živiš v bloku – zmanjšanje moči signala pa pri tebi zaradi dokaj hitre povezave z internetom ne pride v poštev…

  Pametno je tudi, da si nastaviš MAC filtriranje in dostop (seveda preko wirelessa) omogočiš samo tistim računalnikom/napravam, ki imajo ustrezen MAC (strojni naslov) mrežne kartice…

  Mogoče še nasvet, ki ga sicer ni nujno upoštevati, ampak vseeno: priporočeni in privzeti subnet za domače omrežje je 192.168.0.0/24 oz. 192.168.0.0-255 z masko podomrežja 255.255.255.0 🙂

 2. In kaj boš dosegu z MAC filtriranjem? Nič. MAC-a pa res ni problem nastavit. Glede WPA-2 – ne ne ne ne! Nobena mobilna naprava ga do sedanjih info ne podpira. Edino Key Renewal Interval bi mogoče malo manjši nastavu, pa upam se stavit za gajbo, da je vsaj naslednjih 10 let varn pred bruteforcom

 3. @mitja: Nokia N95 in HTC TyTN preizkušeno delata na WPA2…

  Pri MAC filtriranju se ne gre toliko, da se ne da MAC naslova na mrežni kartici nastavit – problem je, da ga je dokaj težko ugotoviti (razen z dolgotrajnim prisluškovanjem seveda)…

 4. Meni tudi deluje. Super!

  Zanima me samo še kako povečati domet še z enim routerjem, ki ima naložen DD-WRT. Da bi deloval kot repetitor.

  lahko kdo malo bolje razloži?

 5. Zelo lepa navodila, ki se jih velja zapomniti. Me pa zanima, ali lahko na ta router priklopiš zunanjo anteno za povezavo na hot spot.

 6. Nadgradnja po navodilih mi je uspela. Problem se mi pojavi, da ko v firmware dd-wrt vnesem IP nastavitve, da se mi PC ne poveze na internet…in mi napise da ni internet povezave, kljub temu da ce uporabim WLAN vidim da imam poln signal? Ima kdo kak predlog?

  Hvala
  Tomaz

 7. Samo eno vprašanje.. ali obstaja že novejša verzija za ta router, ali je ta sedaj zadnja?

  Sedaj imam Firmware Version : v4.30.7

 8. Tudi sam sem nadgradil router na ddwrt, vendar vsaj meni zadeva ne deluje, sistem se obesi vsakih par minut in ga je treba resetirat, ne vem zakaj. Naložil sem nazaj kot je bilo linijo mam 10/1 kabl, sedaj opazam da mi wireless dela kot treba lan pa steka da je za znoret. Ima kdo kako idejo kaj bi blo narobe

 9. @sinko – Smo tukaj. 🙂

  Zelo čudno da se ti to dogaja. Si že poskusil ponovno naložiti firmware ali pa morda vse nastavitve nastavit na default? 🙂

 10. Zanima me zakaj je potrebno prvo namestit mini verzijo in šele šele potem standard?Sedaj imam na routerju Tommato pa bi prešel na dd-wrt je boljši od tega katerega imam sedaj.

 11. @snap: ne vem no, meni je Tomato boljši. Drugače je pa mini verzijo treba prvo namestiti zaradi hardwareskih omejitev samega routerja. lahko da se je postopek že spremenil, preveri na uradni strani. ta zapis je namreč že star.

 12. Ok,hvala zaenkrat bom še pustil Tomato gor.Zamenjat sem ga mislu samo zaradi tega k me nekaj matra pa nevem kaj je narobe v ‘port forwarding’. Naprimer ko je naštiman port od uTorrenta imam tud omogočeno ‘upnp preslikavo vrat’ in grem na Slobytes stran pa sedam torent me obvešča da nisem povezljiv z trackerjem.Ko pa pogledam v nastavitve routerja pa so pravilni porti upisani not.Ene par dni je uredu pol pa spet isto vse skup pa komaj naštimal pol da delujeen čas vredu.
  Samo zarad tega sem hotu zamenjat imam pa verzijo 1.27 se pravi zadnjo.
  Lp

 13. Routerja se nikamor ne namešča. Dela iz katerega koli operacijskega sistema z brskalnikom v katero se vpiše IP routerja 192.168.1.1, to je to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *