Jan Ferme

Menu

Kapimokracija ali Demotalizem

To je združitev dveh pojmov: kapitalizem + demokracija = kapimokracija. Seveda bi lahko obrnil: demokracija + kapitalizem = demotalizem. Naša politika je bojda demokratična, v kar me nedavni odstop treh ministrov kar ne bo prepričal, prej je podobna komunizmu, tam so lahko odstavljali kogar so hoteli.

Janši pada podpora volivcev iz dneva v dan. Se kdo čudi zakaj? Ne spomnem se ene vredu stvari, ki bi jo ta vlada naredila za ljudstvo. Važno, da imajo oni polne trebuhe in da se ljudstvo preveč ne pritožuje. No, ljudstvo se je začelo pritoževati, kaj pa zdaj?

A je kdo za odstop Janševe vlade? Mi, mi, mi! Vendar se preveč bojimo kaj nam bodo bau bavi nardili in zato smo lepo tiho. Tisti, ki pa se že oglasi ga pa tako ali tako utišajo. Hm, verjetno bom utišan, samo ne s strani Sove, ker ta pa tako Janše ne mara. Čudovito je v naši državi ja. Tožarjenje med Janšo in Ropom mi pa tudi gre na živce, kaj pa koga briga kaj sta se pogovarjala Janša in Sanader! Mene prav nič.

Druga stvar, ki mi gre že nekaj časa na živce je pa naša kapitalistično potrošniška družba. Tudi jaz kdaj padem noter, vendar se skušam kolikor toliko ven držat, je*at ga, sem samo človek. Bliža se veseli december in ljudje bodo spet zapravljali kupe denarja za razna darila, ki jih bodo dali svojcem. Darila, ki bodo aktualna dan ali dva. Prej pa toliko pehanja za tem.

Trgovine pa tudi tekmujejo katera bo prej okrašena. Pobiram stave, kdaj se bodo pojavile prve okrašene trgovine. Mogoče tretji teden oktobra? Drugi teden v oktobru? Kamor koli se obrneš te zasipajo z reklamami in te prepričujejo, da je njihov izdelek najboljši. Najhujše pa se mi zdijo reklame po televiziji s katerimi ti dobesedno perejo možgane. Kupi ta mehčalec, oni vložki so boljši od teh, tole čistilo odmaščuje vse, … AAAAAAAA nehajte!!!

P.S. Matr me boli modrostni zob.

4 thoughts on “Kapimokracija ali Demotalizem

 1. No, resnici na ljubo je treba priznati eno dobro stvar, ki jo je naredila Janševa vlada – pokazala je, kakšna je Janševa vlada. In tako zagotovila spet kakšne tri mandate bolj levim vladam. Pa demolirala je LDS, za kar je bil tudi že skrajni čas.

 2. Maš prav. Človek bi prav lepše živel, če bi se požvižgal na politiko in če bi vrgel TV v kanto za smeti!
  Upam, da je zob bolše! 😀

 3. Načeloma ne pišem komentarjev na bloge (tale bo prvi), ampak govorjenje zelo na pamet vsepopvprek me pa tudi nekoliko zbode. Torej, kako človek iz ljudstva doživlja, kaj je sedanja vlada naredila za ljudstvo.
  – poenostavile so se nekatere upravne storitve (recimo pri registraciji avtomobila, dvigu dokumentov, prijavi novega stalnega prebivališča, zbiranja nekaterih obveznih podatkov za določene uradne vloge, ki jih po novem pridobijo državne ustanove same preko računalniške baze)
  – pravosodni minister je znižal notarske tarife, nekaj pristojnosti notarjev pa je prenešenih na upravne enote (prej si za overitev podpisa rabil vedno notarja in plačal kakšnih 6.000SIT, zdaj lahko nekaj overitev podpisa urediš na UE in plačaš okrog 1EUR takse)
  – pravosodno ministrstvo je začelo s projektom LUKENDA, ki želi zmanjšati sodne zaostanke in ima že nekaj vidnih učinkov (recimo pohvalo evropske komisije)
  – povišal se je redni letni prispevek velikim družinam (ki imajo več kot tri otroke), eden od staršev, ki imajo štiri ali več otrok pa lahko ostane doma ali pa dela samo 4 ure do izpolnjenega 10.leta starosti najmlajšega otroka. Bistvo je v tem, da mu država to obdobje šteje v delovno dobo in zanj prejema tudi nadomestilo.
  – v proceduri je predlog zakona, da bi imel drugi otrok vrtec zastonj
  – zakonsko je urejena registracija homoseksualnih skupnosti, ki rešuje tudi vprašanja dedovanja
  – zvišale so se štipendije (za Zoisovo vem zagotovo) za mamice študentke
  – socialni transferji države niso več dodeljeni po splošni uravnilovki, ampak se prilagajajo glede resnično materialno ogroženost ali neogroženost prevsakega prejemnika
  – sprejeta je nova strategija aktivnega zaposlovanja na zavodih za zaposlovanje, ki pa res še ni ravno zaživela
  – znižali so se borčevski in podobni dodatki na pokojnine, ki so bili mestoma res nesramno (pre)visoki
  – bil je podan predlog (morda je zakon tudi že sprejet) o deregulaciji zaposlitve v trgovinah, kar pomeni, da ti bo od zdaj naprej lahko prodajal rože tudi vrtnar, ne več samo trgovec
  – znotraj zdravstvenega resorja se je več denarja namenilo področjem, kjer so bile najdaljše čakalne dobe
  – poenostavili so se postopki registracije za podjetja in samostojne podjetnike, spremenjeni so bili načini plačevanja nekaterih dajatev, z delovanjem pa pričenja nov spletni portal VEM, kjer boš lahko na enem mestu registriral podjetje ali s.p.
  – presegli smo magično 4% gospodarsko rast
  – rešenih je bilo nekaj velikih zgodb denacionalizacije, ki so imele zakonsko podlago že v zakonu iz leta 1991 oz. 92
  – resno se je začela obravnava povojnih grobišč v Sloveniji in identifikacija žrtev, kar je za določen delež tega ljudstva zelo odrešujoče in pomirjajoče, ker vsaj vedo, kje je grob njihovih najdražjih (govorim iz meni poznanih izkušenj)
  – pridobili smo nove praznike, ki na simbolni ravni pričajo o skrbi za slovenske pokrajine, ki so izpostavljene ali v nekem pogldu tudi ogrožene, obenem pa ti prazniki krepijo slovensko samobitnost in narodno zavest
  – pripravlja se razdelitev Slovenije na pokrajine
  – vlada je obiskovala in še obiskuje različne predele Slovenije in se srečuje s problemi in vprašanji tam, kjer ta nastajajo
  – predsednik vlade na uradna potovanja vedno vzame močno gospodarsko delegacijo, da tako posameznim gospodarstvenikom omogoči bolj relevantno navezovanje gopodarskih stikov (v potrditev priporočam intervju z I. Bavčarjem v eni od lanskih Sobotnih prilog Dela)
  – zadnja pocenitev bencina in dizla je posledica vladnega znišanja trošarin
  Verjetno je še nekaj stvari, zaradi katerih se tudi ali pa ravno zaradi sedanje vlade jaz v Sloveniji počutim povsem dobro, sproščeno in prijetno. So seveda tudi ukrepi in stvari, ki me motijo (recimo prepočasno umikanje iz gospodarstva, nekatere poteze šolske politike). V glavnem pa sem zadovoljen. In tudi, ko odstopijo ali pa so zamenjani kakšni ministri, se počutim dobro, ker vem, da živim v demokraciji. V komunizmu so namreč ministri lahko samo dvoje: ali večni in nezamenljivi ali pa zamenljivi na način, da izginejo iz političnega in javnega življenja zelo natiho, v sumljivih okoliščinah ali pa z javnim linčem.

  Toliko o mojem videnju te vlade. Samo tako, da bo malo kontrasta. Živela svoboda, kjer lahko ima vsak svoje videnje, vsemu potrošništvu (tudi medijev) navkljub.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *