Jan Ferme

Menu

Perfekcionizem

Pozdravljeni. Moje ime je Jan in sem perfekcionist. Ne v vseh stvareh, ampak definitivno v tistem kar delam. Mislim, da ključ do uspeha leži v perfekcionizmu, ampak ne 100%, imaš tudi ljudi, ki so preveliki perfekcionisti in zaradi tega, ker nikoli ni nič prav, ničesar ne dokončajo. Mislim, da je je pravi perfekcionist tisti, ki ve kdaj je njegov “izdelek” dovršen do te mere, da ga lahko predstavi javnosti.

Sam uživam v dizajnanju spletnih strani, fotografiji in pesnjenju. Pri dizajnanju se držim svoji visokih načel in če mi kdaj spodleti, ponavadi tistega dizajna ne vidi “živa duša”. Tudi ne vprašam za drugo mnenje, kar je mogoče včasih moja napaka. Pač si mislim, da nobenemu ne bo všeč. Pogosto se mi zgodi, kadar dolgo rišem nek dizajn, da ko končam, ga ne morem videti vsaj par dni. Nekako se ga “prenasitim”.

Pri fotografiji je pa tako. Srčno si želim imeti najboljše objektive in kaj vem še vse, ker mislim, da bodo potem moje fotke sanjske. Hja pa še kaj. Več je odvisno od naključnega trenutka in prave postavitve objekta, ter poznejše obdelave v Photoshopu. Ne pravim, da dobri objektivi ne pripomorejo k boljši fotografiji, pravim samo, da niso vse.

Pesnjenje. Pesnim samo takrat, ko čutim resnično veliko željo potem. Nočem biti nekakšen “stresem iz rokava” pesnik. Mislim, da takšne pesmi nimajo prave vrednosti. Ponavadi pesnim, ko mi je hudo, kadar sem prizadet. Pravijo, da se takrat rojevajo največji biseri. Mogoče …

Perfekcionizem je hecna stvar. Velikokrat me spremlja tudi ob čisto vsakdanjih opravilih, kot je oblačenje ali priprava mize, ipd. Vendar pazljivo s perfekcionizmom. Lahko vam kdaj pa kdaj zagreni življenje. Zanimivo bi bilo narediti raziskavo, če so perfekcionisti uspešni v svojem življenju ali pa so samo nesrečne pojave v svetu.

13 thoughts on “Perfekcionizem

 1. Me je malo zintrigiralo,

  ko sem prebral, da se hvališ s pefekcionizmom. Čakaj, čakaj, sem si rekel, bom pregledal, kako je z vejicami v tvojem tekstu.

  Takoj zdaj vzamem slovnico v roke, da malo obnovim znanje, potem pa napadem tvoj tekst.

  LP

 2. Mi je znano tole s perfekcionizmom. Po moje je to prej prekletstvo kot blagoslov. Rado, mislim, da se s tem nobeden ne hvali. Mogoče si spregledal kanček ironije v zapisu..
  Davorin, se mi zdi, da je dizajnanje že zelo domač žargosnki izraz pri računalničarjih.

 3. @Rado: nič se ne hvalim s perfekcionizmom, narobe občutek dobivaš. sploh pa nisem napisal, da sem perfekcionist v slovnici, ker vem, da mi ne gre tako.

  @Davorin: kako pa naj napišem? Designanje? Prej tisto ni slovensko kot pa dizajnanje, sploh pa je objavljeno pod “Bluzenja”.

 4. Majchek,
  tudi ti si spregledal ironijo, vendar v mojem zapisu.
  🙂

  Če pa je Jan perfekcionist, ali pa ne, pa to na spolno življenje metuljčkov ne vpliva kaj posebej.

  LP 🙂

 5. Hm, čeprav… Janov perfekcionizem bi lahko vplival na življenje metuljčkov… Če z mano določa metulje in z metuljnico leta po travniku in če res ne bi hotu nobene vrste zgrešit… 😛

 6. Majchek????
  Samička si?????
  UAUUUUU.

  Če bi me spustila blizu (vsaj z nosom) potem bi te že zavohal. Tako pa ? – – – se lahko zgodijo kardinalne napake. 🙂

 7. “Pozdravljeni. Moje ime je Jan in sem perfekcionist.”

  Jan,
  tvoj nagovor me spominja na predstavitev v klubu alkoholikov, ko stopiš pred publiko in se predstaviš:
  “Moje ime je Jan (Plestenjak?) in sem alkoholik.
  🙂 🙂 🙂

  /publika ploska/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *