Jan Ferme

Menu

Moja nova Žver 2.0

Ena od dobrih strani, da grem v Ljubljano je tudi ta, da sem “nafehtal” nov računalnik. Imel sem tudi veliko olajševalno okoliščino, da sem se vpisal na faks, kjer bom močan računalnik dejansko tudi potreboval. Zdaj pa nočem nobenih komentarjev v stilu: “Eh, kak bv ipd.”, ker tudi če bi vas vprašal za nasvet, vas ne bi poslušal. Moja muha pač. Hvala Emilu, da si je vzel čas in mi sestavil komponente v delujočo Žver 2.0.

Monitor sem si kupil sam in sicer gre za 19″ Samsung 940T s PVA matriko, 178°/178° vidnim kotom, z nastavljivo višino in Pivot funkcijo. Vsaj, nekaj sem si moral sam kupiti no.

Samsung 940T

Samsung 940T

Seveda potrebuješ tudi ohišje v katerega se potem zloži komponente. Izbira ni bila težka saj me je Emil že nekaj časa nazaj navdušil za Chieftec ohišje. Zakaj Chieftec? Zato, ker za vgradnjo trdega diska, DVD pogona, grafične in ostalih PCI kartic ni potrebno privijanje vijakov zahvaljujoč Chieftecovemu sistemu.

Chieftec LBX-01B-B-SL

Chieftec LBX-01B-B-SL

Pa poglejmo komponente. Osnova vsakega računalnika je matična plošča. Izbral sem ASUS P5KC matično ploščo. Odlikujejo jo sloti za DDR2 in DDR3 rame, žal so DDR3 rami v tem trenutku še predragi, prav tako je dostopna po nizki ceni.

ASUS P5KC

ASUS P5KC

Še malo detajlov

Detajli

Procesor so možgani računalnika. V času večopravilnosti je edina logična izbira večjedrni procesor. Intel na tem področju premaga AMD, zato sem se odločil za Intel Core 2 Q6600. Quad 6600 je štirijedrni procesor, ki bo kos večopravilnosti vsaj tri leta. 🙂 Zraven je seveda prišel še hladilnik, ki pa ga moram čimprej zamenjati.

Intel Core 2 Q6600

Intel Core 2 Q6600

Hladilnik za procesor

Hladilnik za procesor

Ena od bistvenih stvari v računalniku so zame rami ali delovni pomnilnik. Hotel sem ga veliko in tako tudi dobil. V Žveri 2.0 sta dve ploščici Patriot DDR2 800mhz 2GB s hladilnikom, torej skupno 4GB rama pri taktu 800mhz. FLoYdek mi pravi, da duvam, jaz pravim, da rabim. 😛

Patriot DDR2 800mhz 2 x 2GB

Patriot DDR2 800mhz 2 x 2GB

Podatke je treba tudi nekje shranjevati zato sem se odločil za trdi disk Western Digital SATA2 500GB s 16MB predpomnilnika. Proti zdejšnim 160GB je to kar precejšnja osvežitev. Disk imam razdeljen na tri particije.

Western Digital SATA2 500GB

Western Digital SATA2 500GB

Ah, verjetno vas zanima grafična kartica. Ta mi niti ni toliko pomembna, ker ne igram računalniških iger. Bolj sem gledal na to, da je hlajena pasivno in da mi ne “ruži” po računalniku. Vzel sem Gigabyte GeForce 8600GT 256MB. Ima že DDR3 rame, kar pomeni hitrejši pretok podatkov in HDTV izhod, več pa tako ne potrebujem.

Gigabyte GeForce 8600GT 256MB

Gigabyte GeForce 8600GT 256MB

Hladilnik je pravi “roštilj”

Hladilnik je pravi “roštilj”

Napajalnik je 550W LC z 12 cm ventilatorjem. Zaenkrat se drži. 🙂

550W LC

550W LC

DVD rom je klasičen NEC DVD-RW 7173S s 18x hitrostjo peke DVDjev. Posebnost je ta, da ima SATA priključek in tako se podatki hitreje pretakajo.

NEC DVD-RW 7173S

NEC DVD-RW 7173S

To je to. Komponente sem izbral sam, ker ne zaupam tistim sistemom, ki ti jih na vsak način vsiljujejo v trgovinah. Jaz bi rekel, da sem za dokaj normalno ceno dobil vredu računalnik, mami ki je pa to plačala pa seveda ni takšnega mnenja. 🙂

P.S. Ta post je napisan iz Žveri 2.0. :mrgreen:

16 thoughts on “Moja nova Žver 2.0

  1. @Tomaž: kaj pa vem 🙂 nekateri se tako radi vtikujejo v moje posle in sem jih že malo sit. 🙂 Zaščita I guess 🙂

  2. Kako to da si se odločil za tako relativno majhen monitor? No saj, še vedno boš lahko tekom leta kupil še enoega 19″…

    Sicer pa bo tale mašina zadostovala kar za nekaj časa, use it well!

  3. Hmnja, ko je že govora o novih mašincah…jaz sem sam sebi za opravljen letnik kupil prenosnika, Acer Aspire 5920G, kar solidna zadeva (v primerjavi z zgoraj opisano makino seveda ne), pa še relativno poceni je bil. Bom pa še kar nekaj časa moral plačevati obroke pri fotru 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *