Jan Ferme

Menu

Sinestezija: Številke v barvah

Že kot mali otrok sem vedno rad risal in barval razne reči. Kasneje sem vsakič, ko sem slišal kakšno številko, to številko tudi videl v barvah. Meni se to ni zdelo nič nenavadnega, mislil sem, da vsi tako vidijo številke. Pred parimi leti, pa sem izvedel, da se temu pojavu reče sinestezija. Gre za soobčutje oz. združevanje različnih vrst zaznav (vsaj tako mi je povedal striček Google).

Sinestet lahko ob različnih zvokih sliši barve, lahko okuša barve, vidi številke v barvah ali vonja poglede. Pri nekaterih so te zaznave bolj prisotne, pri nekaterih manj. Največ sinestetov je med pisatelji, pesniki, slikarji, … Vsi veliki umetniki so bili sinesteti npr. Mozart, bach, Wagner, …

Številke od 0 do 9 vidim v različnih barvah. Včasih se odtenki razlikujejo zelo malo. Npr. cifra 1933 pa je kombinacija posameznih barvnih številk, če veste kaj mislim. Nekatere številke vidim v barvah bolj izrazito, druge manj. Torej moja paleta barvnih številk je takšna:

sinestezija

10 thoughts on “Sinestezija: Številke v barvah

 1. joj tale sinestezija… s5 neki u povezavi z dekadenco… 😀
  očitno mi je res usojen zadne caite to vsepovsod srečvat 😀

 2. Jst sm očitno tud sinestet.. V barvah vidm številke (ampak drugače kot ti, samo v enki se ujameva 🙂 ), črke-besede, odnose, misli, mnenja, trenutno dogajanje in iz tega tudi, kaj se bo zgodilo naprej, in še marsikaj.. Zanimivo, sm mislila, da vsi vidjo črke in številke v barvah 🙂

 3. I see people and hear bullshit.. 🙂

  Drugače pa to ma moj kolega tudi, pa sem prvo mislil da me heca, potem pa mi je povedal cifre iz moje barvne črtaste majce. Kr nisn mogo verjet ne 🙂 super lastnost, posebej če moraš iskat določene številke v grupi 😀

 4. Živijo!

  Zanima me, če se spomniš, od kdaj vidiš številke v barvah. Navedel si, da že iz otroštva… se ti je takrat zgodilo kaj posebnega, si imel kakšen epileptičen napad ali kaj podobnega? Vzbudijo številke tudi kakšne občutke v tebi? Meniš, da je to sposobnost moč pridobiti po kakšni metodi?

  Si že slišal za Daniela Tammenta?

  Brainman:
  http://www.youtube.com/watch?v=RjluaeMWzZc

  The Daniel Tammet – The Boy With The Incredible Brain [1/5]:
  http://www.youtube.com/watch?v=AbASOcqc1Ss&feature=related

  lp,
  Boris

 5. Jaz se prav tako tega spomnim iz otroštva, mislim da je od takrat, ko poznam številke in črke. Moja barvna lestvica je čisto drugačna, vsaka številka ima svojo barvo, le nekaj soglasnikov je praktično enake barve. S tem si pomagam pri učenju že od nekdaj.

 6. 🙂 kok fajn je tole brat….js tud že cel živlene vidim številke od 0 do 9 v barvah. Večmestna števila pa so sestavljena iz barv posameznik številk. V barvah vidim tudi črke,….celo vejico, okleopaj in ostale znakce. Ko sem bila še v osnovni šoli, so se mi vedno zdeli zvezki…še posebaj tisti za matematiko…zelo pisani,…pa sem mislila, da je to navadno in da vsi tako vidijo….sploh nisem podvomila o tem…šele v srednji šoli pa sem se začela tega zavedati. In bolj ko se staram, bolj je vseskupaj intenzivno. Imam pa največji problem, ko moram kakšen denar šteti….štejem 20X pa mi dvajsetkrat drugač pride seštevek….npr. bankovec za 10EUR je rdečkaste barve, jaz pa vidim št. 5 v rdeči barvi …in tko zelo hitro kej zamešam!

  Poleg tega tudi note vidim v barvah…npr CDEFGAHC lestvica, kjer ima normalno vsaka črka svojo barvo (kot v abecedi)…in potem ko zaslišim ton E, vidim belo barvo (kot je črka E).

  Ko se mi kdo na novo predstavi, si imena nikoli ne zapomnem….isto sekundo, ko ga slišim, ga tudi pozabim…vidim pa barvo imena (odvisno kere črke prevladujejo…..in pol dobim ven pač en odtenek in oseba ki se mi predstavi, je tudi take barve).

  V glavnem, še bi lahko naštevala….me pa zelo zanima kako različni ljudje različno vidimo in dojemamo stvari in sem prav vesela, da sem naletela na tale forum,…..in upam, da še kaj zanimivega preberem!!!

  Lahko noč

 7. Hvala za tvojo izkušnjo, da si jo delila z nami 😉 res je zanimivo, koliko ljudi vidi številke/črke v barvi 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *