Jan Ferme

Menu

Ig Nobelove nagrade 2007

Ta teden se v Oslu podeljujejo Nobelove nagrade za različne dosežke v znanosti, … Ig Nobelove nagrade so pa malce drugačne Nobelove nagrade, v bistvu nimajo nič skupnega s tistimi podeljenimi v Oslu, razen imena. Njihov slogan je: “Najprej vas nasmejijo, nato vam dajo misliti.”. Te nagrade želijo počastiti nenavadne in inovativne raziskave/izume v medicini, tehnologiji, … Podeljujejo jih na Harvardu od leta 1991 naprej.

Ig Nobelove nagrade 2007

Letošnje Ig Nobelove nagrade so še posebej zanimive:

 • Medicina: Požiranje mečev in stranski učinki le tega (Brian Witcombe iz Gloucester-a, VB, in Dan Meyer of Antioch, Tennessee, ZDA)
 • Fizika: Kako se rjuhe nagubajo? (L. Mahadevan iz Harvard University, ZDA, in Enrique Cerda Villablanca of Universidad de Santiago de Chile)
 • Biologija: Popis vseh pršic, insektov, pajkov, pseudoškorpijonov, postranic, alg in gliv s katerimi si delimo našo posteljo (Prof. Dr. Johanna E.M.H. van Bronswijk iz Eindhoven University of Technology, Nizozemska)
 • Kemija: Iznajdba načina kako izvleči vanilin – aroma vanilije – iz kravjega govna (Mayu Yamamoto iz International Medical Center iz Japonske).
 • Jezikoslovje: Podgane včasih ne ločijo med osebo, ki govori nazaj Japonsko in med osebo, ki govori nazaj Nizozemsko (Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon in Núria Sebastián-Gallés, iz Universitat de Barcelona).
 • Književnost: Študija o besedi “the” in o problemih, ki jih ta beseda povzroča pri abecednem razvrščanju (Glenda Browne iz Blaxland, Blue Mountains, Avstralija).
 • Mir: Raziskava in razvoj kemičnega orožja tako imenovane “Gej bombe”, ki povzroči, da se sovražni vojaki začnejo med seboj privlačiti (The Air Force Wright Laboratory, Dayton, Ohio, ZDA).
 • Ekonomija: Razvoj patentirane naprave, ki vrže mrežo čez bančne roparje (Kuo Cheng Hsieh, iz Taichunga, Tajvan).
 • Letalstvo: Viagra pomaga hrčkom pri premagovanju utrujenosti zaradi menjavanja različnih časovnih pasov (Patricia V. Agostino, Santiago A. Plano in Diego A. Golombek iz Universidad Nacional de Quilmes, Argentina)

Te nagrade res nekako upravičijo svoj slogan. Sploh tista z “Gej bombo”. Ko bereš tole se res ne moreš načuditi kaj vse ljudje ne raziskujejo. V bistvu, ko se nehaš smejati naslovom postanejo reči zanimive.

V komentarjih sprejemam najbolj duhovite/odštekane naslove raziskav, ki bi se jih vi lotili!

Vir

3 thoughts on “Ig Nobelove nagrade 2007

 1. Kako dolgo je potrebno vohati smrdljiv čevelj, da neha smrdeti 😀 (seveda, bi uporabil prostovoljce) 😉

 2. to pa sploh ni tak tezko ugotoviti. to je cisto navaden proces adaptacije cutov. Odvisna je sicer od posameznika, ampak ce ta vonj res ni prevec mocan se bi ga telo navadilo po 5-10 min

 3. Nisem rekel, da bi preverjal, kdaj ti osebno ne smrdi več. Ampak, kako dolgo bi moral vohati čevelj, da iz njega popolnoma posrkaš vonj 😀 Sploh pa… Vse skupaj je itak hec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *