Jan Ferme

Menu

Zemlja umira. Začnimo ukrepati zdaj!

To, da Zemlja umira je mišljeno čisto resno. Že mogoče, da se je nekdaj že to zgodilo, ampak dejstvo, da ljudje vse to bolj pospešujemo ne ostaja skrito. Že mogoče, da je to naraven proces, ki pa mu mi “pomagamo”.

15. oktober, danes nas bo okoli 14.000 blogerjev napisalo nekaj o tem, da klimatske spremembe ne smejo biti prezrte. Prav vesel sem, da je letošnjo Nobelovo nagrado za mir dobil Al Gore in skupina vremenoslovcev, ki že nekaj let opozarjajo svetovno javnost, da klimatskih sprememb ni za podcenjevati.

Njegov film Neprijetna resnica me je takrat izjemno navdušil, po moje so ga razumeli še Američani, vsaj tako je bil narejen. Bush ga očitno ni, ker še kar ni podpisal Kyotskega sporazuma o zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov, poleg tega, da so ZDA največji onesnaževalci na svetu.

Če ste mogoče opazili so naša komunalna podjetja v Sloveniji pred kratkim naredila dve pozitivni dejanji. Vsem hišam po velikih mestih so zagotovili kante za BIO odpadke, tisti, ki pa živimo v blokih smo si pa šli po koše za BIO odpadke. Zagotovili so jih brezplačno. Bomo pa videli kako se bo to v praksi obneslo. Vsakemu gospodinjstvu so zagotovili tudi po eno varčno žarnico, pardon sijalko.

Strokovnjaki pravijo, če se bomo lotili popravljanja stvari zdaj, je mogoče še čas, da kaj popravimo. Jaz pravim, da je za to že prepozno, ampak nisem strokovnjak. Za konec pa še znani indijanski pregovor:

Ko bo posekano zadnje drevo,
ulovljena zadnja riba,
zastrupljena še zadnja reka,
takrat boste ugotovili,
da se denarja ne da jesti.

BlogActionDay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *