Jan Ferme

Menu

Zakaj žensk tehnologija ne zanima?

V večini ženske tehnologija ne zanima. Pustimo ob strani tistih par navdušenk, tako kot pustimo ob strani tistih par moških navdušencev nad modo (če bi vprašanje obrnili drugače). Zakaj pa jih zanima moda in ne tehnologija?

Tehnologja

Mogoče se odgovor skriva nekje v daljni preteklosti, kjer so ženske bile primorane skrbeti za potomstvo in možje za to, da je družina imela kaj za jesti. Vemo, da se današnji časi spreminjajo in da obstaja vse več primerov ko mama hodi v službo in oče skrbi za potomstvo.

Pa še zmeraj od kod to, da se k tehniki nagiba velika večina moške populacije, ženska populacija pa ostaja zadaj. Moje mnenje je, da ženske mislijo, da je tehnika za njih prezahtevna in si ne bi nič zapomnile. Hm, v bistvu lahko to izpodbijam in dodam, da so preproste prelene, da bi si zapomnile oz. se hotele naučiti. Prelene tudi, ker se opirajo na moške v bližini z mislijo “saj bodo oni porihtali zadeve”.

Po mojem čisto napačno mišljenje. Nočem zdaj pripraviti vse ženske na svetu, da postanejo super geekinje in se naučijo uporabljati vsako novo tehnologijo. Rad bi jih pripravil do tega, da bi se znale “sporazumevati” z vsaj osnovno tehnologijo, ki nas obdaja.

Sporazumevati z radiem (kako nastaviti radijsko postajo ipd), z računalnikom (tukaj je že viden napredek, a še vseeno dosti manjka), z MP3 predvajalniki, … Vsekakor se mi zdi, da je Apple naredil veliko korak k temu, da so ženske posegle po tehnologiji.

Apple vsak dan ustvarja “foolproof” (brez zamere) izdelke, ki so razumljivi tako ženskam, starejšim ljudem, mlajšim otrokom načeloma vsem ljudem neveščim tehnologije. Razni blogerski sistemi so tako enostavni in razumljivi za registracijo, da jih vsi razumemo in mislim, da je iz dneva v dan več ženskih blogerk.

Torej na prvo vprašanje bi si lahko odgovoril tudi takole. Žensk tehnologija pač ne zanima, tako kot večine moških ne moda, ampak kljub temu, ko se pojavi tehnološki problem, vseeno raje pokličejo moške, kot pa da bi ga same rešile.

Visoko pa spoštujem ženske, ki so se pripravljene nekaj same naučiti in ne kličejo za vsako banalnost znancev. Trenutno poznam ravno tri, mojo Majo, Sašo in Karmen. Se še katera javi?

14 thoughts on “Zakaj žensk tehnologija ne zanima?

 1. Hvala za kompliment in link.
  A nisem ravno jaz tista, ki v bistvu KLIČEM znance, da mi povejo kako kaj narediti 😉 ? No, le da jaz nočem, da mi znanci to naredijo, ampak le pokažejo kako se naredi.
  A priznam, da doma, ko crkne žarnica na ves glas zavpijem:”Tomaž, žarnica!” in on že ve, kaj je treba 😉
  In ko Jaka zatuli:”Lačen”, se tudi jaz dvignem, vsi ostali pa sedijo.
  Pa res, vraga, kaj je to?! 🙂

 2. Mislim, da je tehnologija blazno zanimiva in se zmeraj z veseljem poglabljam v to, kako kaj deluje. Zadnjič sem sama naložila Windowse na računalnik in sem še kar ponosna nase. Ni veliko, se pa trudim.
  Upam, da bo v prihodnosti malo drugače, da bodo tudi ostale ženske odkrile čudesa tehnike. 😉 Večno se ne moreš zanašati na ostale. 🙂

 3. Heh, sem malce izdajalka, ampak dejansko je to dost res – tudi med mlajšo (mojo) generacijo. V drugem letniku vem, da me je čisto na rit vrglo, ko je sošolka pripomnila da ‘ah, ona računalnika itak ne uporablja’. Kaj??? A to se sploh da? :)) Potem informatika, ves čas Trin pomagej mi to, Sošolec nared mi ono, ej, kaj pomeni ‘browser’?, …
  Jaz, ki sem zadnjih sedem let ves čas v neposrednem stiku z internetom, igre in igrice so pa na sporedu zadnjih enajst let (ja, od mojega šestega leta), sem bila seveda čisto paf da te punce dejansko obstajajo, pa da jih je toliko … saj je bilo tudi par fantov, ki so bili računalniški analfabeti, ampak neprimerno manj.
  Je pa res, da odkar je MSN messenger ratal tako populaten, število punc, ki znajo vsaj malo z računalniki, narašča. Po večini si znajo zdaj tudi že snemat lastno glasbo in filme. Še vedno pa večina ne ve, da obstajajo torrenti, Firefox/Opera, Linux, …, kako je komp sestavljen, je pa itak večna uganka. In potem jaz zadnjič kupim novo mašino in vzdihujem nad grafo, punce se pa samo nasmihajo … X)
  Zdaj sem večinoma o računalnikih, ker sem z njimi najbolj domača (pa tudi moje vrstnice imajo z njimi daleč največji problem, digitalci in mp3ji in radii (halo?) so pač samoumevni za rihtat), sama rihtam software in hardware … ampak žarnice si tudi sama menjam 😉
  Aja, pa glede Appla … Apple je zanimiv predvsem zato, ker je lep in v nulo zdizajniran, in potem predvsem kaka ženska v srednjih letih reče ej, jst bi pa to mela, to je najs … 🙂

 4. Torej … moram priznati, da o sebi razmišljam kot o geeku (geekinji?). K temu veliko pripomore splošno neznanje o računalnikih okoli mene (link do justfuckinggoogleit.com imam kar v clipboardu… no skoraj 😀 ) pa tudi to, da do neke mere poznam XHTML, CSS in ščepec PHPja ter, da sem že slišala za RSS, FTP in podobne zadeve. Zadnje čase se ukvarjam z inštalacijo Linuxa, ampak mi ne uspeva preveč (za kar krivim izključno hardver 😛 ).
  Čeprav na trenutke, npr. ko pregledujem kakšno CSS galerijo, se sama sebi zdim totalen laik.

  Tisto o preprostosti in razumljivosti blogarskih sistemov … no, zaradi tega se povečuje število blogerjev na splošno, ne samo žensk. Kdaj pa kdaj tudi moški potrebujejo foolproof izdelke. 😛

 5. Tole si pa enkratno napisal. Samo nekaj bi še dodal. Pomojem mnenju so ženske bolj sposobne se naučiti kaj o računalnikih, kakor moški kaj o modi.

 6. O, hvala Jan. 😀
  Hm, čeprav jz ne mislim, da je tehnika zame prezahtevna. Vem pa, da tebe nekatere stvari zanimajo tulk bolj in potem je včasih, ko me na primer računalnik zafrkava, lažje rečt “Jaaan!” in se naslonit in počakat, da bo spet vse vredu. 😀
  Ljudje smo pač taki, da gremo radi po liniji najmanjšega odpora. 😛
  Čeprav mislim, da mormo bit oboji za vse. Tako kot ste moški ponosni na svojo žensko, če si sama nekaj porihta na računalniku in pelje avto na tehničnega, tako smo ženske ponosne na svojega moškega, če nam skuha kako posebno večerjo, si sam zlika srajco ali pa zaštrika šal! 😀
  Mislim, da nedelitev del na moška in ženska kvečjemu poveča medsebojno spoštovanje in prinaša obojestransko hvaležnost.

 7. Hehe, zanimiv pogled na vse skupaj :). Drugače pa nevem, po linniji najmanjšega odpora že, da pa vedno moreš čakati da ti drugi uredijo, to pa se nekako ne strinjam, razen če čakam da mi moja pride kaj urediti :D:D.

 8. Večina žensk misli, da tehnologija pač ni za njih, koda pa še manj, ampak to je pomoje napačno razmišljanje, da znajo tudi ženske spisati uporaben kos kode je dokazala med drugim Leah Culver, ki je sama spisala večino precej uspešne strani Pownce.

 9. Se mi dogaja, da tudi sam včasih pomislim, zakaj se sploh ukvarjam s to silno tehnologijo. Se nekaj navadiš in čez teden dni izzide nov gadget in spet smo na začetku. A se ima sploh smisel učiti vseh stvari na novo. Že res, da imaš podlago in se novosti priučiš prej. In to ni samo v računalništvu.

  Največji problem oz. odpor do tehnike, pa je (ne)enostavnost uporabe, kot si tudi sam omenil. In dokler naprave ne bodo delovale intuitivno, bo stvar taka kot je. In finta vsega je, da so ženske bolj brihtne od nas decev in zakaj bi se mučile z uporabo in učenjem. Enostavneje je vprašat kako se kaj naredi ali celo, da to naredi moški.

  brrr, sm zabluzu.

 10. lušten post. Bi rekla, da je “problematika” žensk in tehnologije precej podobna “problematiki” moških in gospodinjenja. Morda se res preveč zanašamo na druge. 😉

  Tehnika je fajn 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *