Jan Ferme

Menu

Flock. Brskalnik za Facebook, Twitter, YouTube, …

Flock Mogoče se vam zdi naslov malo neumen, saj lahko Facebook, Twitter, Youtube, Flickr … pregledujete tudi s Firefoxom, Opero, Safarijem in IEjem. Pa vendar je Flock drugačen. Flock je bil ustvarjen z namenom, da boste lažje ostali v stiku s svojimi priljubljenimi “social networki”, torej socialnimi mrežami.

Ko pridete npr. na Facebook, se vam pojavi zgoraj sporočilce, da če želite Facebook uporabljati s Flockom, se samo odjavite in ponovno prijavite. Ko to storite se vam izpiše, da je Facebook zdaj uspešno vstavljen v Flock, pojavi se vam tudi dodatno okno na levi.

V tem oknu zdaj spremljate vse aktivnosti vašega Facebook računa, ne da bi vam bilo treba imeti odprto stran z vašim Facebook računom. To okno lahko prav tako zaprete, a z razliko, da boste še vedno ostali prijavljeni – nazaj ga prikličete tako, da kliknete na ikono s ključkom, kjer so zbrani vsi vaši računi s “social networkov”. Flock vas prav tako vpraša, če želite dodati Facebook iskalnik desno zgoraj, kjer je zbranih mnogo iskalnikov.

Flock seveda ni bil napisan iz nule (from scratch), pač pa temelji na Firefox pogonu, nekateri pa zagotavljajo, da čeprav je Flock komaj 1.0 se sploh ne sesuva tako kot se nekaterim Firefox. Omogoča tudi dodatke t.i. extensions, ki so v bistvu iz Firefoxa, a prilagojeni za Flock – nekateri bojda delajo brez problemov, čeprav še niso čisto prilagojeni za Flock. Prav tako omogoča enostaven uvoz podatkov (zaznamkov, gesel, zgodovine) iz Firefoxa in IEja.

Komu bi predlagal preskok na Flock? Predvsem tistim, ki imajo probleme s sesuvanjem Firefoxa in tistim, ki so prijavljeni na več kot tri “social networke”, čeprav že zdaj nimajo časa za kaj drugega. 🙂

Dodatek: Pozabil sem omeniti, da Flock dela na Windowsih, Macu in Linuxu.

Takole pa izgleda Flock v akciji:

Flock

Via TechCrunch

12 thoughts on “Flock. Brskalnik za Facebook, Twitter, YouTube, …

 1. @Milan: zanimivo. mene mogoče celo bo, ker beležim do 1/3 manj porabljenega rama kot pri Firefoxu (seveda to gledam pri enaki količini odprtih zaznamkov).

 2. Gr8 še en brskalnik za katerega bo treba optimizirat kodo :S .

  Sicer OK, pisan je na FF kodi, ampak s časoma se znajo stvari zelo spremeniti, saj Mozilla neprestano razvija Firefox in dvomim da bodo ko pride FF3 ven šli na novo predelovat iz tiste kode in Firefox 3 bo nedvomno imel kar nekaj novosti med drugim jih bo tudi nekaj v gecko pogonu.

  Manjšo porabo RAM-a se pa tako ali tako da s pravimi nastavitvami v about:config spedenat. Glede sesuvanja Firefoxa pa ne vem zakaj vsi tako jamrate da se vam sesuva… men se sesuje mogoče 1x mesečno (oz. še redkeje) in še to mi ob vnovičnem zagonu ponudi, da mi povrne prejšno sejo.

  Zanima me zakaj hudiča niso morali napisati samo en extension za Firefox. Upam da se ne bo čez nekaj tednov na internetu pojavila novica, da Flock pošilja osebne podatke uporabnikov na centralni strežnik.

 3. Jaz sem ga nekaj časa uporabljal toda se ga nisem mogel privaditi. Deloval mi je precej nedodelano.
  Mogoče je že čas, da ga ponovno testiram.

 4. Zdaj ga uporabljam že par mescev in sem se že navadil na par bombončkov, ki ga drugi nimajo (web clipboard, photo uploader na Flickr, del.icio.us bookmarki vgrajeni itd itd…), z vsako naslednjo verzijo je pa vse še toliko bolj dodelano.

  Edin extention, ki me moti, da ne dela na Flocku, je samo Nemški spell checker… no, mogoče se še najde kak, ampak nič življenjsko pomembnega. 🙂

 5. Se mi zdi, da v te novodobne brskalnike vtikajo vse preveč navlake, ki je na koncu vse prej kot uporabna. Firefox se usuva ne zaradi sebe, ampak predvsem zaradi dodatkov, ki imajo neverjetne memory leake. Po kaksni uri uporabe sem imel tudi po 500M zakurjenega rama. Enostavno sem pobrisal vso navlako, ki sem jo itak uporabljal 1x na mesec. Od takrat je pri hiši mir. Flock sem probal, pa je bil preveč kičast, vseh teh dodatkov pa osebno ne potrebujem.

 6. Si bral moje prispevke o Flocku? 🙂 podpiram ga že od samega začetka, a žal mi na Linux ne dela tako, kot bi trebal 🙂

 7. sverde1 tudi jaz sem pomislil na to ad bo treba še za to optimizirat kodo 😀

  Drugače jaz prilagajam izgled za FF, IE in Opero, samo pri enem od projektov pa mislim da bom opero lepo preskočil, ker me tako je** u glavo ker use kar lepo dela v IE in FF tam ne dela… govorim o DHTML-ju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *