Jan Ferme

Menu

Zakaj bom volil Tűrka. Že drugič.

Naslednja objava je samo moje razmišljanje, z njim nobenega ne nagovarjam koga naj voli.

Volilni molk se začne šele v soboto 10. 11. 2007, do takrat pa lahko v vseh medijih (tudi blog je medij) javno razglabljamo zakaj se nam zdi kateri od predsedniških kandidatov boljši/slabši.

Tako pridemo do naslova moje objave: “Zakaj bom volil Tűrka. Že drugič.”. Seveda bi se vsak najprej vprašal zakaj sem ga volil že prvič, a bom to odgovoril v sklopu odgovora “drugič”.

Z 18 leti sem dobil volilno pravico, zdaj z 19 leti prvič volim predsednika države. Sprijaznimo se, slovenski predsednik ima veliko manj funkcij in vpliva kot npr. ameriški. Ne vem zakaj, lahko me kdo pouči o tem. Vseeno pa ljudje spoštujejo predsednika države, saj predstavlja narod na različnih obiskih po svetu. Zato mislim, da je potrebno izbrati takšnega predsednika, ki misli s svojo glavo.

Zakaj nisem in ne bom volil Peterleta? Nekako me ne prepriča njegov sladki nasmešek na jumbo plakatih mimo katerih se vozim vsako jutro. Niti ne podpiram Janše, ki simpatizira s Peterletom. Prav tako v Ustavi Republike Slovenije piše:

7. člen

Država in verske skupnosti so ločene.

Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.

Vir

Zakaj sem to napisal? Ker mi ni všeč, da cerkev simpatizira s Peterletom. Saj lepo piše v Ustavi Republike Slovenije, da so država in verske skupnosti ločene. Kako težko je to zastopit? Ne me narobe razumet, sem veren, ampak nekatera vmešavanja RKC-ja, me pa motijo. Sam sem prepričan, da RKC nima kaj delati v politiki. Prav tako mi gredo na živce škofovska pisma, ki jih potem župnik bere nedeljo pred volitvami. Mah dosti o tem.

Zakaj bom volil Tűrka in celo drugič? Preprosto zato, ker me je prepričal s svojimi stališči, ki se tudi pokrivajo z mojimi. Prav tako mi niso všeč Peterletova namigovanja, da Tűrk ni bil za Slovenijo, ker je bil takrat v Ženevi, Tűrk je to jasno zavrnil in povedal svoje. Prav vidi se, da Peterle z zadnjimi atomi skuša preobrniti vse skupaj v svojo korist, vendar se mi zdi, da je prepozen. Tudi sam se zaveda, da mu voda tako teče v grlo da bo kmalu potonil, zato pač “igra” umazano.

Tűrk po drugi strani “igra” “gentlemensko” in se ne spušča na takšen nivo “igre”. Prav tako je razgledan človek z visoko izobrazbo, Slovenijo je že zastopal v ZDA kot veleposlanik, če se ne motim. Prepričal me je tudi s svojim razmišljanjem o protikadilskemu zakonu in odprl nek nov pogled na vse skupaj.

Izpostavil je, da je v Sloveniji še pretežno kadilska kultura in da bi bilo treba obrniti to kulturo v protikadilsko kot je npr. v ZDA. Sam menim, da so s tem protikadilskim zakonom “en mal” brcnili v temo. Vsekakor ga podpiram vendar po dosedanjih izkušnjah sodeč ni ravno prinesel pričakovanega. Kadilci in posledično tudi nekadilci zmrzujejo pred lokali, ker so pač prijatelji in ker kadilci pač rabijo svoj čik. Ah, še ena od večnih dilem.

Jaz sem za Tűrka, pa ti? 😉

6 thoughts on “Zakaj bom volil Tűrka. Že drugič.

 1. [quote]Sprijaznimo se, slovenski predsednik ima veliko manj funkcij in vpliva kot npr. ameriški. Ne vem zakaj, lahko me kdo pouči o tem.[/quote]

  Jan: Razlog je predvsem zgodovinski in sega v čas osamosvajanja, ko so pisali Ustavo RS. Strah pred tem, da bi predsednik postal kult, kot je bil v preteklosti Tito, je pač botroval odločitvi, da bo parlament imel večino pristojnosti. Ni v redu, če se preveč moči koncentrira v rokah enega človeka. Na primer sosednja Hrvaška, se je takrat – predvsem zaradi močnega Tuđmana – odločila drugače in po osamosvojitvi vpeljala nekakšen mešan predsedniško-parlamentarni sistem, ki so ga po smrti Tuđmana že opustili.

 2. Strinjam se s tabo da motijo nekatera vmešavanja RKC v politiko in bi morala ta veliko bolj premišleno stopat v javnost, saj se s tem velikokrat osmeši. Čeprav se ne prav strinjam da simpatizirnje s cerkvijo škodi. In tudi ni nujno, da so vsi cerkveni dostojanstveniki naklonjeni njemu. Po mojem mnenju je vernost kandidata njegova prednost, ne slabost. Čeprav bi bili, glede na našo zgodovino smiselni le RKC in Pravoslavstvo.
  Moramo pa razumeti tudi ta člen Ustave tako, kot je res zapisan in tako kot se ga pravno argumentira. Cerkev ne sme posegati v ideologijo države in obratno. Če pa sodelujeta na gospodarskem ali drugem področju tega ustava ne določa. In tudi ko se gre za šolstvo, kar je sedaj najaktualnejša tema v zvezi s Cerkvijo. Ko se govori o 100% financiranju javnih šol je po mojem mnenju večina javnosti zavedene. Gre se za 100% financiranje programa tj.profesorjev in učne opreme kjer ima in mora imeti monopol država in kjer se RKC ne sme vtikati. Vse drugo pa je finančna obremenitev za tistega, ki odpira to šolo. Cerkev pa vseeno nima dovolj, da bi jih množično odpirala…..
  pa pustimo to. Hotel sem lee še pripomniti, da ni Peterle začel z “umazano” kampanijo ampak so o tem začeli pisati mediji. Ja, prav tisti, ki so pred prvim krogom začelli “umazano” kampnijo proti Peterletu s škofom Rožmanm, domobrancih,…. To niso teme, ki bi morale predstavljati predsednika. Meni je predvsem pomembno to, da bo dobro predstavljal Slovenijo, kar pa se tiče mednarodnih poznanj pa sta na podobnem nivoju.
  PS: Tudi Peterle je rekel, da se ne strinja z zdajšnjim protikadilskim zakonom.
  S tem nočem nikogra prepričevati, koga naj voli, želim le predstaviti, da so malenkosti po moje tako majhne, da pri veliko volilcih prevlada prvi vtis, ne pa nazori predsedniških kandidatov

 3. Tud jst bom volu Turka, čeprov ga 1. krog nisem (sem volil gasparija, ker sem mu mogoče mal več možnosti pripisoval – pač tko kot so ankete prikazovale). Se pa z vsem tem napisanim zgoraj popolnoma strinjam. Tud men Peterle ne potegne, prov zarad “cerkvenosti” (pa nimam nč proti cerkvi).

 4. Če bi bil star 18 let nisem prepričan koga bi volil. Recimo, da sem vse bolj na strani Türka.

  Ampak ob tem se človek vpraša zakaj hudiča vsi tako ostro gledajo Petrletova načela, ko pa je narod pretežno katoliške vere. In tu ti najdeš odgovor. Prav imaš.

Comments are closed.