Jan Ferme

Menu

Pehanje za materialnostjo

Ste se kdaj vprašali zakaj v tem sodobnem svetu tako stremimo k materialnim dobrinam? Preprosto zato, ker mislimo, da nas bodo osrečile. Zato si grabimo več in več, želimo zaslužiti več, ker moramo imeti vse, kar si naše srce poželi. Pa je to res nujno potrebno?

Sploh v času praznikov, torej v decembrskem času, je največ pehanja za materialnimi dobrinami, ki naj bi osrečile naše bližnje. Saj bohnedaj, da jim ne bi kupili nekaj za darilo, ker bi to pomenilo, da jih nimamo več radi. Takšna je danes tipična potrošniška logika.

Vse trgovine ti iz reklamnih letakov butajo, da če ne kupiš taužntpecto daril za vsakega, ki ga imaš rad, ti bo to on zameril, do konca življenja. Včasih pa kupujemo gruče daril za tiste, ki jih imamo radi, zato ker ne najdemo časa za njih in upamo, da se jim bomo tako odkupili.

Ampak vse kar hočemo s tem narediti je, zapolniti svojo notranjo praznino in obdržati svojo masko. Lahko bi postavilli teorijo, tisti ki kupi več daril je bolj duhovno prazen, tisti ki kupi veliko dragih daril ima preveč denarja in je še bolj duhovno prazen in osamljen.

Zakaj ne bi letos vsi našim dragim, kupili samo kakšno malenkost in jim povedali, da jih imamo radi in da nam veliko pomenijo? Bilo bi veliko bolj koristno kot pa darila, ki bodo prinesla trenutno zadovoljstvo, čez dva dni bodo pa odložena obležala na polici …

5 thoughts on “Pehanje za materialnostjo

 1. nakupovanje ni zapolnjevanje notranje praznine, kot mnogi napačno predpostavljajo, ampak razvijanje odnosov z bližnjimi – nakupovanje izhaja iz negovanja odnosov in ne pomanjkanja le-teh.

 2. no ja, le kaj bi nakupovanje druga bilo kot zapolnjevanje naše notranje praznine? 90% stvari, ki si jih kupimo jih v bistvu ne rabimo.

 3. Dejstvo 1 : Brez nakupovanja danes na žalost ne gre več.
  Dejstvo 2: Nakupovanje osnovnih življenjskih potrebščin in ostalega potrebnega ocenjujem kot nujno zlo, ki že tako preveč udari kupca po žepu.
  Dejstvo 3: Glede na življenjski standard si ljudje privoščimo tudi “priboljške” kot so: počitnice, oblačila, opremo stanovanja, hiše, avtomobili itd. Vse v okviru “zdrave pameti”, saj vsako razsipništvo razvrednoti vsako stvar, ki je bila pred tem tako zaželena in cenjena.
  Dejstvo 4: Decembrsko razsipništvo vrednotim kot znak duševne praznine in slabost potrošniške (ne)inteligence, ki nakupuje milijon nepotrebnih dobrin v zameno za nesposobnost in neizvirnost pokazati naklonjenost na drugačen način.
  Dejstvo 5: Noben denar in nobena dobrina ne more zadovoljiti potrebe, ki jo imamo vsa živa bitja – to je potreba in želja po naklonjenosti, ljubezni, toplini, bližini, prijateljstvu, miru, svobodi, zdravju…
  Dejstvo 6: Mogoče se sliši za nekatere “mladce” tole malo “zarjavelo” in staromodno, vendar to ni rezultat mojega razmišljanja, ampak dejstev, ki jih navaja vsakdanje življenje.
  Dejstvo 7:Tisti, ki se z mojo interpretacijo ne morete identificirati, ste na žalost žrtve “potrošniške zverine”, ki vam je požrla sposobnost čutenja in smisel življenja.

 4. Jan imam super predlog, kaj bi ti lahko podaril svojim bližnjim. Res… Ampak ne bom ga napisal tukaj na blog, ker potem bi vedeli, kaj bodo dobili, če se za to odločiš. Klikni me na msnju 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *