Jan Ferme

Menu

Korporativna iskrenost je utopija

Korporativna iskrenost?! To je čisti oksimoron (besedna igra iz dveh izključujočih se pojmov, npr. neslišen krik (SSKJ)). Kdaj so pa še bile velike korporacijeiskrene z malimi ljudmi? Nikoli in tudi nikoli ne bodo. Preprosto zato, ker če bi bile, bi se odkrila marsikatera nepravilnost v njihovem delovanju in bi se jim dobički tako znižali.

Velike korporacije kot so naftne združbe, izdelovalci avtomobilov, poceni hrane, … Stremijo k čim večjemu dobičku. Zakaj mislite, da razni avtomobili na vodo, zrak, vodik, ipd. še niso v proizvodnji? Moje mnenje je, da takoj, ko kateri izmed izumiteljev objavi takšen izum, velike naftne združbe planejo po njem in kupijo patent za ne vem koliko milijonov.

Vedo namreč, da bo nafte nekoč zmanjkalo in da je fajn imeti še kakšen adut v rokavu. Izdelovalci avtomobilov so podobnega mišljenja. Je pa treba priznati, da smo ljudje bolj začeli razmišljati okoli globalnega segrevanja. Kjotski sporazum, povečana proizvodnja hibridnih avtomobilov, …

Nekateri pravijo, da smo začeli ukrepati prepozno, da je konec neizbežen. Že mogoče, da je konec neizbežen, a noben ne pravi v kolikšnem času. Vse temelji le na predvidevanjih. Mogoče nas pa zadane meteor in nas izbriše iz obličja Zemlje, prav tako kot je dinozavre.

Sprijaznimo se ljudje, korporativna iskrenost je nekaj kar mogoče obstaja v korporativnih pravljicah ali pa v idealnem svetu. Ne živimo ne v korporativni pravljici ne v idealnem svetu. Živimo v svetu v katerem smo še zmeraj odvisni od fosilnih goriv, v svetu v katerem so ZDA še zmeraj največji onesnaževalci našega planeta, v svetu katerega vodi skupek najvplivnejših držav in v svetu v katerem imajo nekatere države hrane preveč in jo mečejo stran, medtem, ko milijoni otrok in odraslih drugod strada.

Ob vsem tem se zgrozim in pomislim, da nam ni pomoči, toda potem se spomnem, da obstajajo tudi dobri ljudje, pošteni in pripravljeni pomagati sočloveku. Takrat se zavedam, da je mogoče še kaj upanja za ta Svet …

5 thoughts on “Korporativna iskrenost je utopija

  1. @jan.. ker si napisal skoraj dobesedno tako, kot nam predava naš ljubi prof. dr. ekologije.. 🙂
    Mentorstvo pa za približajoče se seminarske naloge o foslinih gorivih, novih tehnologijah, ameriškem gospodarstvu in podobno..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *