Jan Ferme

Menu

Asus Eee PC in Mimovrste

Ker se bliža moj rojstni dan sem si zaželel malo zgodnejše darilo – Asus Eee PC pri Mimovrste. Zakaj ravno Asus Eee PC? Hm, razlogov je zagotovo več in potrudil se bom, da vam potešim radovednost, če ste seveda radovedni.

Presenečenje v škatli od Mimovrste – Asus Eee PC

Presenečenje v škatli od Mimovrste - Asus Eee PC

Pa si najprej poglejmo karakteristike Eee-ja:

 • procesor: Intel Celeron-M ULV 900 MHz
 • ram: 512MB, DDR2@667mhz
 • hdd: 4GB, SSD
 • pom: Ni optične enote, čit.kart.
 • grafika: int. gr. Intel GMA900
 • lcd: 7″ 800 x 480
 • i/v: USB 2.0 x 3, WLAN 802.11g, Spletna kamera (0,3 mpx)
 • OS: Xandros Linux
 • baterija: 4 celična
 • teža: 0.92 kg
 • I/V 2: Lan 100Mbit, VGA, audio out-stereo
 • cena: 298,99 €

Široko odprta škatla

Široko odprta škatla

Karakteristike, ki so zgoraj odebeljene so me prepričale v nakup prenosnika Asus-a Eee-ja. Meni je pomembno, da je prenosnik lahek in dosti funkcionalen, da lahko na faksu pregledujem e-pošto in napišem kakšno objavo na blog, če mi bo dolgčas.

Eee in RAM

Eee in RAM

Seveda je pomembna tudi cena, ki je 298,99 €, vsaj ena prednost, če nimaš ravno milijonov (Mimovrste!). Zraven sem pa naročil še 2GB 667mhz SODIMM delovnega pomnilnika Kingston.

Easy to learn, Easy to work, Easy to play

Škatla od spredaj

Asus Eee seveda pod nobenim pogojem ne bo moja primarna mašina (kok nor pa mislite da sem? =) ), saj imam zato Žver 2.0. Bo pa lep dodatek na faksu, da ne “izgubim” stika s svetom, eh za preganjanje dolgčasa no.

Asus Eee PC

Asus Eee PC

Originalno je gor nameščen Xandros Linux, ki je po hitrem postopku letel dol. Zamenjali so ga klasični Windows XPji. Na mega forumu o Asusu Eeeju, sem se naučil kako oklestiti inštalacijo XPjev s programom nLite in tako prihraniti ogromno prostora (ki ga ta malček res nima – tema do foruma).

Na Eeeju je inštaliran Xandros

Na Eeeju je inštaliran Xandros

Preko Bolhe sem si kupil zunanji DVD-ROM, s katerim sem nato enostavno inštaliral XPje na svojega Asusa. Sama inštalacija traja kar dolgo (približno eno uro z vsemi gonilniki), saj SSD diski niso tako hitro kot standardni HDD diski. Tale forum je res zakladnica idej in če si mislite kupiti Eeeja, vam obisk več kot priporočam.

Za razširitev mojih ubogih 4GB pa skrbi SDHC pomnilniška kartica SanDisk Extreme III. 8GB je dvakrat dražja, zato sem se moral zadovoljiti s 4GB, čez eno leto, ko pa bodo 16GB in 32GB že čisto poceni, pa tisto nabavim. Zraven sem dobil še čitalec kartic, kar je kot nalašč za prenos med Žverjo in Eeejem.

SanDisk Extreme III 4GB

SanDisk Extreme III 4GB

Oh, seveda ne morem tudi mimo slabosti, katere so pač “naraven” davek, pri vse manjših gadgetih. Zato, da tehta komaj 0,92 kg so se morali znebiti optične enote (to so nadomestili s čitalcem kartic). LCD se ponaša s 7″ in resolucijo 800 x 480 px.

Hja, vse to je davek teže in cene, saj je bil prvotni Asusov namen, da Eee po ceni konkurira OLPC prenosnikom. Takoj, ko bodo vgradili večji LCD zaslon bo tudi cena višja, špekulacije so, da aprila pridejo na trg 8,9″ Eeeji.

Še ena slabost je miniaturna tipkovnica. Stvar je definitivno majhna. Ampak, ko se navadiš, te več ne moti. Ne, samo 4GB disk ni slaba stvar zato, ker je vendar SSD disk. To pomeni, da se mi zbootajo XPji v pičlih 17 sekundah.

Čeprav imajo pri Mimovrste napisano, da je dobava do 7 dni, so v mojem primeru potrebovali samo 1 dan, naslednji dan pa je že bil pri meni, tako da samo pohvale! Stvarca ima potencial in ne rečem, da se morda celo ne bom lotil kakšne modifikacije. 😉

31 thoughts on “Asus Eee PC in Mimovrste

 1. Uiiii 😀 šekši zadevica 😛 Dizajn je fuul podobn MacBooku navadnemu 😀
  Sicer pa na Gizmodu najdeš veliko for kaj se da vse gor naložit (nek tip je celo osx naložu :D)

 2. @Kristjan: sem razmišljal o tem, samo sem potem bral kritike da je bv 🙂
  @obutimacek: še bo, brez skrbi, takoj ko bodo finance to dopuščale.
  @blogar: hehe, je mikaven, priznam 😛

 3. SSD diski se lahko primerjajo s HDD diski (glede na vse prednosti, jih totalno pwnajo). Počasen je celoten PC, zato je inštalacija trajala tako dolgo. CPU ne dela na 900 ampak na 600 pa še nekaj MHz, kar je še dodaten vzrok za počasnost. Lahko da so pri Asusu to že popravili s kakšnim novo revizijo BIOSa.

  Zamenjali optično enoto s čitalcem kartic? Nah, i don’t think so. Vsak novejši prenosnik ima čitalec kartic. To je že serijska oprema in nikakor nadomestek nečesa. 🙂

  Upam da boš zadovoljen z Eee-jem. Mene ni najbolj prepričal. Se mi zdi, da je folk preveč navalil nanj.

  Samo za to ker je poceni, še ne pomeni da je to to. 🙂

 4. @Ales.P: res je, proc je downclockan na 630 mhz in kako overclockat in to, bom napisal v naslednjem postu 😛 ne misli, da nisem vedel. 🙂 sem prebral ogromno materiala o eeeju, preden sem se odločil za nakup.

 5. @Tomaz: vsakemu svoje. Predvsem je tale eee dopolnitev in popestritev dolgočasnih predavanj, za pregledovanje mejla v knjižnici, ko so vsi drugi compi zasedeni in še kej.

 6. Hja za to lahko uporablajš tudi svoj telefon. Med predavanji pa res žalostno da se dolgočasiš, ker se le gre za zanje pod katerim se boš v svoji karieri podpisoval.

 7. @ma7ija: verjetno si še na Xandrosu a? ko si kupil Eeeja si zraven dobil še navodila od Avtere na CDju in tam je gor en dokument kjer to lepo piše 🙂

 8. veš kaj me zanima… ali ima mogoče priključek za TV? doma v spalnici imam en star PC ki ga uporabljam za gledanje filmov preko mreže in je priključen na TV ampak bo vsak čas škripnil. Namesto da bi kupil nov PC me zanima če je Eee lahko priključiti na TV 🙂

 9. @Klemen: od kar sem overclockal proc na 900 mhz zdrži ene 2 uri in pol, če pa pustiš downclockanega na 630 mhz pa 3 ure in pol. za dodatne baterije ne vem.

  Drugače sem zadovoljen, tipkovnica je res majhna vendar se navadiš 🙂

 10. A mogoče veš katere SD kartice podpira? Morajo biti obvezno SDHC? Jaz sem kupil Transcendentovo SD 4GB, pa mi je ne zazna.

 11. Glede povezave:
  Televizor mora imeti vhod za PC (vga), kar imajo danes že vsi, starejši televizorji pa tega nimajo. Sem sicer nekje na netu videl neke adapterje VGA-scart, ampak ko sem spraševal pri nas, so samo debelo gledali.

 12. Ja kaj pa je narobe z Linuxom? Kakih špilov itak ne boš mogel igrati na tem računalniku…

 13. POPOLNOMA SI SE ZMOTIL!!!

  ‘saj SSD diski niso tako hitro kot standardni HDD diski’ to je čista napaka. SSD diski so veliko (zelo veliko) bolj hitri kot HDD diski! Jaz mam tudi takega asusa ampak sem za novega odštel samo 200€ kupil sem ga na spletni strani kup.si Naročanja na tej strani NE PRIPOROČAM!
  LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *