Jan Ferme

Menu

Asus Eee PC: Overclock

Asus Eee PC tovarniško pride nastavljen pri 630 mhz, čeprav v kateri koli trgovini gledate bo pisalo, da je 900 mhz procesor. Vemo, da je v Asusu Eee tudi tovarniško nameščen Linux Xandros.

Kolikor sem bral po forumih in raznih blogih okoli je to zato, da so s tem dosegli večjo avtonomijo baterije, kar je razumljivo, saj hitrejši procesor žre več. S tem, ko je downclockan na 630 mhz je avtonomija baterije okoli 3 ur in 30 minut.

Seveda, če ga boste uporabljali samo za branje novic na spletu in pisanje tekstovnih dokumentov to čisto zadošča. Zatakne se, če bi želeli igrati kakšno igro. Zato se ga pa da priročno tudi naviti in še zmeraj je to varno, saj je procesor tovarniško narejen, da teče pri 900 mhz.

Moj 900 mhz Asus Eee PC

Moj 900 mhz Asus Eee PC

Naslednji vodič uporabljate na lastno odgovornost!

Obstajata dve poti, kako lahko pospešite tiktakanje vašega Eeeja in sicer sofwersko in z menjavo BIOSa. Seveda je med njima temeljna razlika. Če boste overclockali softwersko, se vam bo vsakič, ko boste na novo zagnali Eeeja ali ga ugasnili, procesor ponastavil nazaj na 630 mhz. Programček se imenuje SetFSB.

Če pa boste overclockali preko BIOSa bo vaš procesor tiktakal s 900 mhz ne glede na ponovne zagone Eeeja. Uporabnik Anarethos je spisal priročno aplikacijo, ki vam na USB ključ ali SD kartico zapiše aktualne BIOSe in nato lahko flashate BIOS.

 1. Preberite navodila na forumu in si snemite potrebne datoteke.
 2. Backupajte USB ključ ali SD kartico in zaženite datoteko “MakeBoot.cmd” .
 3. Vpišite črko pogona v obliki npr. e: (ja, dvopičje tudi).
 4. Program bo naredil svoje, počakajte da konča.
 5. Ponovno zaženite Eeeja in držite tipko ESC, ter izberite s katere naprave naj boota, mi seveda hočemo, da iz tiste, ki ima BIOSe.
 6. Sledite navodilom na zaslonu (izberite pravo verzijo Eeeja).
 7. Najprej flashajte Eeeja z BIOSom 0511.
 8. Ponovno zaženite Eeeja in s tipko F2 pojdite v BIOS.
 9. Pod zavihkom Advanced boste našli nekaj o Battery Life, nastavite na Max Performance.
 10. Ponovite koraka 5. in 6.
 11. Izberite BIOS 0703.

Tako, zdaj pa naj še malo razložim kaj je s temi BIOSi. BIOS 0511, s katerim nastavimo našega Eeeja, da teče pri 900 mhz, je plod nekega vzhodnega hekerja, ki je pogruntal kako to nastaviti.

Na koncu našega Eeeja flashamo z BIOSom 0703, ki prepreči nesramno brnenje mini ventilatorčka v Eeeju. Prav tako na forumu zagotavljajo, da je to trenutno zdaleč najboljši BIOS na voljo. Ja, ja zakaj bi to hoteli, saj vendar ventilatorček samo rešuje proc.

Kljub temu, da smo naš procesor overclockali mu z istim delovanjem ventilatorčka ne bomo čisto nič škodili. Malo je bolj topel kot pri 630 mhz, ampak to je čisto normalno. Bateija pa pri vklopljenem Wi-Fiju in frekvenci 900 mhz zdrži okoli 2 uri in 30 minut.

Vprašanja pustite v komenatarjih.

21 thoughts on “Asus Eee PC: Overclock

 1. @Kristjan: temperatura variira od 52 °C do 62 °C, čisto odvisno kaj delaš. Na forumu sem bral da je do 90 °C vse vredu 😀

 2. @Rok: Everest.
  @miha: ja nevem kateri OS uporabljaš. Če uporabljaš nameščenega ti ne mroem pomagati, ker js laufam XPje 🙂

 3. miha:

  najprej priključi eee preko kabla na internet.
  Nato v zavihku settings izberi update in updaejtaj gonilnike za wireles.
  to je to

  lp

 4. zanima me kaj se bolj splača za asusa 701?
  2gb ali 1gb rama? razlika v ceni je majhna vendar me zanima tudi to kolko časa zdrži baterija pri wi-fiju če imaš 900mhz in 2gb rama.

 5. Jan kaj si ti imel Slovensko tipkovnico,mislim za šumnike.. ker sem sprobal kar veliko teh tiny xpjev pa ni nobeden imel slovenske…

 6. zivjo,

  zgubljam zivce s to metodo overclockanja, po tej metodi mo pritisku alt+F2 pise reading 701.rom…..cannot read 701.rom, prosm za pomoc, sm ze cisto na koncu z zivci

  hvala ze vnaprej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *