Jan Ferme

Menu

Danes gostujem Tanjo. Tema: Biodizel.

Kot prvo gostjo mojega blogerskega eksperimenta gostim študentko ekologije, prijateljico in bivšo sošolko Tanjo. Kaj je biodizel, kako ga pridobivamo in vse ga že uporabljamo, lahko izveste z branjem odličnega prispevka.

Pisanje objav na blog je zame nekaj čisto novega. Janova zamisel o gostovanju se mi zdi dobra ideja in zato sem se odločila, da napišem objavo, o temi, ki je zadnje čase precej pogosta in je tudi v povezavi z mojim študijem ekologije.

Biodizel

Pri naših severnih sosedih, natančneje v Gradcu, so pričeli z zanimivo uporabo biodizla za prav vse mestne avtobuse. Podoben način se uveljavlja tudi v Franciji (z mešanico biodizla in navadnega dizelskega goriva). V Ljubljani naj bi takšno gorivo, po podatkih povzetih iz raziskave »Od rastlinskega olja do biogoriva« poskusno uporabljala dva mestna avtobusa.

Takšno gorivo je zanimivo predvsem zato, ker ga pridobivajo iz obnovljivih virov energije. Vir tega so predvsem rastlinska olja in živalske maščobe.

Za Slovenijo je uporaba tega goriva zelo primerna, saj ima največkrat uporabljen vir oljna ogrščica, katera ima v Sloveniji odlične pogoje za rast. V Evropi obstaja po podatkih prej omenjene raziskave že 90 proizvodnih obratov za biodizel, kjer lahko pridelajo tudi do milijon ton biodizla.

Prednosti biodizla se kažejo zlasti v njegovi biorazgradljivosti, možnosti uporabe v obstoječih dizelskih gorivih in manjših emisijah pri izgorevanju… Biodizel je trenutno edino alternativno gorivo, ki je možno za uporabo tudi brez predelave dizelskega motorja. Pozitivnih lastnosti je veliko, pojavi pa se problem pri omejenosti proizvodnega potenciala, skladiščenja in možno povečanje sproščanja dušikovih oksidov.

Prvi interesent da proizvodnjo biodizla je naša edina rafinerija Nafta Lendava. Opravljenih je bilo nekaj raziskav, urejena je bila tudi zakonska ureditev proizvodnje biodizla. Posel je nato prevzel Petrol, ki je l. 2004 začel z mešanjem biodizla v dizelsko gorivo v razmerju 95:5. Zanimanje za proizvodnjo biodizla sta pokazali tudi podjetji Oljarica in Teol.

Slovenija še vedno zaostaja za evropskimi državami glede izrabe obnovljivih virov. Potrebno bo začeti upoštevati zakonodajo evropske unije, ki določa potreben odstotek uporabe obnovljive energije in obveščanje javnosti o prednosti izrabe le te.

Tanja

Najlepša hvala Tanja, da si si vzela čas in nam predstavila biodizel. Naslednjič gostujem Uroša, ki nas tudi prav zagotovo ne bo razočaral.

Vir slike

3 thoughts on “Danes gostujem Tanjo. Tema: Biodizel.

 1. To je ena plat medalje. Druga je pa ta, da nekateri strokovnjaki enačijo uporabo biodizla z zločinom nad ljudmi iz revnih držav sveta, kjer milijoni umirajo od lakote.

  Pa še nekaj – uporaba biodizla je posredno (ali pa tudi neposredno) kriva za dvig cen hrane.

 2. @robi: Strinjam se s tvojimi trditvami. Evropska unija res dobro subvencionira pridelava biodizla iz ogrščice, kar se kaže na postavljanju vedno novih pridelovalnih obratov. Ker pa so pridelovalne površine v Evropi omejene, se surovine uvažajo iz manj razvitih držav. Tako npr. Nemčija dobro izkorišča romunska prostranstva. Problem pa se pojavi pri slabi letini, ko je pridelek okleščen, povpraševanje pa preveliko. Sledi dviganje cen hrane, ko praviš.
  Res je tudi enačenje z zločinom nad ljudmi, saj biogoriva pridobivajo pretežno iz poljščin, ki so v osnovi namenjene prehrani ljudi in živali, izkoristek rastlin pa je le 10%-15%.
  Hvala za opozarjanje na “drugo plat medalje”.

 3. Jst sem odločno proti biodizlu, ki se prideluje iz ogrščice… ja jeb** manjše onesnaževanje… ja, mogoče res pri izgorevanju, samo treba je pa upoštevat, da za pridelavo ne porabimo nič vode, nedolžni kmetje nikoli ne gnojijo z umetnimi gnojili, ne zlivajo greznic po poljih in skrbijo za to, da je podatalnica vedno bolj čista, orjejo samo s konji & konjsko vprego, nihče nima traktorja… no ja če bi blo tko bi blo fajn ja… samo to ni to. Use našteto se nakonc odraža v tem, da je tak biodizel dražji, in precej manj ekološki kot naj bi res bil.

  Druga stvar pa je, če se biodizel prideluje iz odpadnega olja iz restavracij, to je pravi biodizel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *