Asus Eee PC in Ubuntu 710 (eeeXubuntu)

Na svojem Eeeju sem zamenjal OS Windows XP SP2 z Ubuntu 710 oz. z modificirano verzijo eeeXubuntu r3, ki je ravno za Asus Eee PC. Za zamenjavo OSa sem se odločil zato, ker je tale malček odlična zadeva za testiranje OSev, ki jih na domači mašini ne bi, saj jo zmeraj rabim za kaj drugega.

Seveda je bil posredi še en razlog in sicer, da se z XPji nisem mogel povezati na šolsko omrežje Eduroam. Prebral sem ogromno vodičev po netu in tudi navodila na sami Eduroam strani, a ni šlo. Ampak o tem pozneje.

Namizje mojega eeeXubuntuja
eeeXubuntu

Verjetno moram povedati, da to ni prvič od kar sem na Linuxu. Z Linuxom sem se že srečal pred kakšnimi štirimi leti, ko sem iz ene mašine naredil router za domači net. Uporabljal sem Debian distribucijo pomagal pa mi je Mitja.

Slišal sem pa tudi, da vsi hvalijo Ubuntuja, kako je prijazen do uporabnika in podobno. No, ugotovitev je, da je res bolj prijazen kot kakšna SUSE distribucija, ki sem jo tudi preiskusil pred leti (ne vem kakšen je SUSE zdaj).

Distribucijo eeeXubuntu je bilo enostavno namestiti, tudi wireless je takoj deloval. Najprej sem si seveda snel eeeXubuntu (RELEASE 3 eeeXubuntu-7.10 release 3), nato pa se ravnal po teh navodilih (če nimate zunanjega DVD playerja, poskusite po teh navodilih).

Namestil sem si tudi Compiz in deluje odlično! Nič ne “brejka” oz. ne povzroča nobenih težav sploh. Aaa kaj je Compiz in kako deluje na Eeeju? Oglejte si spodnji video:

Te efekte iz videa uporabljam tudi sam in res si samo presenečen kako gladko delujejo in koliko časa ti lahko prihranijo! Drugače sem pa z Ubuntu-jem zelo zadovoljen in ga priporočam vsakomur. Podpirajte odprto kodo! 🙂

Ah, gremo zdaj k težavnemu Eduroamu. Poiskusil sem po teh navodilih, a ne deluje. Na slovenskih forumih Ubuntu-ja so predlagali, da naj poiskusim po teh navodilih (glej tretjo slikico), a tudi ne gre.

Ima kdo še kakšno idejo, ker bom počasi že znorel … 😈

Tagged with:
 • opensource rula 😀
  Zanimiv gui je tudi xgl 😉

 • Jan

  aja? tega pa ne poznam 😛

 • Mitja

  Kaj če vprašaš koga na šoli, ki ima to čez? Ali pa koga, ki se tega poslužuje

 • Jan

  @Mitja: na naši šoli je sistemski admin ala slapnik, pol veš kuk ma pojma 🙂 sem ga že spraševal pa mi ni znal povedat.

 • Me veseli podpora opensource programju 🙂 Če prav razumem ti eduroam ne dela niti na XP niti na Ubuntu?

 • Hehe, pikolina, vsakic ko preberem tvoj clanek o tem Eee -ju, me vedno bolj mika, da bi si ga ubodel. Sedaj si mi naredil se vecje luste s tem videom delovanja Ubuntuja in Compiza. 🙂 Ocitno bo res treba iti v nabavo. 🙂 Upam, da resis tezave s EduRoamom.

 • Jan

  @podpora: tako je.
  @Indigo: ne vem kaj čakaš 😀

 • Ja, tudi sam sem 2 dni na Ubuntuju in mor’m rečt, da me je kar presenetil (poizkusil sem v tretje in 7.10 res rula.org) … bajdvej eee? Sm kr na navadni 7.10ki …

 • Samek

  Glede Eduroama, namesti si networkmanager in gnetworkmanager, pol pa tm damo zbereš TTLS pa PAP, svoj username pa password in nich druzga, pa bo delal.

 • Jan

  @Samek: misliš network-manager in network-manager-gnome? to že mam, pa ni šlo.

 • Samek

  Meni deluje, mam isto eeepc 701. Samo morš res zbrat TTLS in PAP, username, password, ampak res samo to. Če delaš po vodiču, ki ga maš na eduroam.si za networkmanager ne dela, usaj meni ni.
  Res pa je, da mam js knetworkmanager, za kar mislm da nebi smel bit nobene razlike. Pač ista zadeva samo GUI za kde (qt) spisan.

 • Jan

  @Samek: sem danes še enkrat poskusil in ni delovalo. Faks je pa NTF, lahk da so nesposobni.

 • Eduroam včasih zna bit psica ja. Pa sigurno pravilno vpisuješ username? Pri nas moramo vpisat

  bf71040703@campus.bf.uni-lj.si

  za username, password je pa pač enak kot za vstop v študentski informacijski center.

  Imam pa druge probleme -> Vista SP1 in Eduraom client se tepeta. Oziroma se klient sploh noče inštalirat (javi “Failed setting SSID configuration 1206”) in se samodejno zapre. Na ne-pokrpani Visti je delovalo normalno, zdaj pa nekaj serje. Probal sem z zadnjim Eduroam klientom 3.3.3, z 3.2.0 in tudi tistim za XP SP2, ki se sicer inštalira ampak javi, da je certifikat napačen.

  Good luck z Ubuntu in eduroam, jaz sem za nekaj časa odstranil 8.04 verzijo in se spet posiljujem z Visto.

 • ana

  tvoj blog sem našla iščoč pomoč v upanju, da najdem način, kako bi eduaroam uporabljala na eee-jevem orginialnem OS (xandros) … pa se mi vedno bolj zdi da je to mission impossible

  na xp-jih in ubuntu-ju pa mi je deloval … res pa je, da ni šlo brez pomoči – za ubuntu pa je bil koristen ta link: http://wiki.cybersoc.info/doku.php/debian:eduroam
  upam da bo tudi tebi pomagal

  pa si prepričan, da imaš pravi user? pri nas na fdvju je drugačen: vpisna@fdv.uni-lj.si

 • IZTOK

  Naletel sem na tvoj blog in resnično rabim tvojo pomoč. Imam eee 4g. Naložil sem xp-je in ker mi neki šteka bi rad naložil ubuntu vendar odkrito rečeno nimam pojma kako. Bi mi bil pripravljen pomagati – napisati step by step ker sem že čist nor.

  thx

 • Jan

  @iztok: sem objavil povezavo do napotkov step by step, drži se jih 😉 oz. preberi post bolj natančno.

 • iztok

  saj sem sam nism glih neki majstor za računalnike pa angleščina tud ni glih najboljša. bom poskusil ka se bo dalo narest ker se mi wini res počasi sesuvajo

 • Pozdravljeni!

  Pripravil sem navodila za originalni eee701 za slovenščino in eduroam:
  http://www.ro.feri.uni-mb.si/eee/

  Lep pozdrav

  Martin