Jan Ferme

Menu

Dnevnik.si prijetno prenovljen

Pri Hadu sem zasledil, da je Dnevnik.si spremenil svojo podobo. Seveda nove podobe ne boste videli na starem naslovu, ampak na beta.dnevnik.si, očitno se vsem tak fajn zdi ta Beta butat v glavo (ja sej vem, Web 2.0 hype). Zanimivo, da kadar prenovi sosed spletni portal, ga morajo še vsi ostali …

Siol.net sem že grajal in se ne bi ponavljal, niti niso upoštevali mojih nasvetov, čeprav so na blogu napisali, naj jih napišemo in da jih bodo zagotovo v večji meri upoštevali. Pajade! Zastonj reklama in nič drugega. Novi portal 24ur.com je itak preveč podoben portalu Dnevnik.hr, kljub temu, da ju ima isti lastnik. Tudi jaz imam več strani pa si niso podobne kot jajce jajcu (pretiravam, ampak razumete poanto).

Dnevnik.si

Čeprav je Dnevnik.si s to sivo barvo podoben ostalima dvema mi je še zmeraj najbolj všeč. Zakaj? Zato, ker uporablja malo bolj živo barvo, kot ostala dva (Siol.net bi jo lahko, 24ur.com pač ne, ker je modra njihova zaščitna barva). Enostavno me privlačijo bolj žive barve in tako ostala dva pogorita pri meni na celi črti.

Na vrhu bi lahko zmanjšali tisti ogromni gumb za iskanje, ker nekako ruši harmonijo strani. Prav tako bi pograjal, da še zmeraj nima noben od teh portalov gumba za povečanje oz. pomanjšanje velikosti črk! Odstotek slabovidnih in starejših uporabnikov interneta narašča in zato si tega taki portali ne bi smeli privoščiti.

Poglejte npr. na vrhu strani Guardian.co.uk, lepo imajo dva skromna linka, ki bi ju lahko dodali tudi naši portali in jim ne bi padla krona z glave. Seveda ne bom pozabil omeniti, da se mi zdi dizajn Guardian.co.uk veliko bolj pregleden in lepši od dizajnov naših portalov. Oprostite, ampak takšnih dizajnov kot so na Siol.net, 24ur.com in Dnevnik.si smo se že vsi malo prenasitili.

Pa vaše mnenje?

10 thoughts on “Dnevnik.si prijetno prenovljen

 1. … za kritiko seveda. dnevnik.si bo imel tudi gumb za povečanje pisave, pravzaprav ga že ima, izpadel je le na beti….

  …. sicer pa: a se ti guardian res zdi dizajnersko toliko boljši? hm, jaz sem bolj pristaš cnn-a…. kar se dizajna tiče.

 2. @Milan: hvala, da si se oglasil že to je dodaten plus! 😉 Osebno se mi zdi Guardian boljši ja, vsake oči imajo pa svojega malarja.

  Predvsem zato mi je boljši, ker so si zdaj Siol.net, 24ur.com in Dnevnik.si podobni, Guardian.co.uk je pa nekaj svežega.

 3. Da ti ni Dnevnik všeč, ker je zelen, kot tvoja stran 🙂
  Meni 24ur malo bolj sede, ker je več slik in manj skupaj postavljenih linkov, ampak tudi Dnevnik je zlo kul.

 4. Lepo napisano ampak še vedno je najbolj pomembna kvaliteta vsebine, ki pa pri vseh teh portalih po mojem mnenju počasi pada. Poleg tega pa predvsem pri 24ur.com pretiravajo z oglaševanjem, tako da sem sedaj bolj za rtvslo.si, ki pa ima tudi bolj slab dizajn.

 5. Spletne strani s tolikšno količino podatkov na osnovni strani so vedno hudič in za moje pojme je tukaj z barvami potrebno biti pazljiv. Predvsem mi bolj sedejo fonti kot so times ipd. In čim manj grafike. Tale zelena je kar divja za moje pojme. Kaj več ne bi dodajal, ker portalov tega tipa ne spremljam – preveč vsega na kupu.

 6. Kot so si podobni slovenski portali, so si podobni tudi tuji. Za primer vzamem kar ta tvoj guardian, ki kot praviš je nekaj svežega. Mogoče čekiraš tole: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/

  Pa sigurno je tole samo en primer, ki sem se ga spomnil iz glave, a obstajajo na to varjanto še ostale različice.

 7. Zgornja zelena sicer preveč “vn seka”, ampak recimo da je postavitev & preglednost kar ok.

  Dnevnik je vrjetno edini v Sloveniji, ki nekako sledi US&A trendom. CNN, Times (NY, Washington, California, ..), Guardian in USA SUN Local (Las Vegas, Chicago, ..) so “daily news” portali, katerim bi bilo potrebno slediti po uporabnosti in preglednosti. V Sloveniji je pač tako, da je pomembno le, da si boljši od lokalne konkurence & zmagaš na MOSSu .. pa čeprav delaš nov portal vsak mesec 🙂

  p.s. Zanimivo rešitev npr. predstavlja prenovljeni bbc.co.uk, kjer si lahko uporabnik sam nastavi postavitev & izgled strani. Kaj takega v Sloveniji še nisem našel ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *