Jan Ferme

Menu

Kdaj sem se spoznal z WordPressom ali kratka zgodovina le tega

Blogati sem začel maja leta 2006, torej zdaj blogam že skoraj dve leti. Ampak danes se bom uzrl nazaj, s katero verzijo WordPressa sem se najprej srečal in kako se je razvoj nadaljeval. Blog sem si ustvaril predvsem zato, ker me je v to pritegnil Mitja.

Na začetku niti nisem vedel kaj je blog, WordPressa tudi nisem dojemal kot blog platformo, temveč kot mojo spletno stran – spletno predstavitev. WordPress je uradno pot začel z verzijo 1.2 (full release – maj 2004) ime izdaje pa je bilo Mingus, po Charlesu Mingusu, znanem jazz basistu.

wordpress-logo

Moja pot z WordPressom se je začela z verzijo 2.0.2, ki je bila v bistvu varnostna izdaja. Ne spomnim se, če se mi je takrat fajn zdelo, ker je bila to varnostna izdaja, toda zdaj se mi. Kmalu so sledile druge varnostne posodobitve in popravki bugov, verzije 2.0.3, 2.0.4, 2.0.5, 2.0.6, 2.0.7.

Naslednja velika izdaja je bila verzija 2.1 – Ella, poimenovana po pevki Elli Fitzgerald. Dodali so avtomatsko shranjevanje objav, medtem ko jih pišemo, dodali so tudi nepogrešljiv zavihek HTML (prej ti je HTML kodo prikazalo v POP-UP oknu), izboljšali so kodo za MySQL bazo in še mnogo več.

V kratkih intervalih so sledile varnostne izdaje in popravki bugov, to so bile verzije 2.1.1 in 2.0.9 (varnostna izdaja), 2.1.2, 2.1.3 in 2.0.10 (varnostna izdaja).

16. maja 2007 so izdali WordPress 2.2 – Getz (po Stanu Getzu), ki je prinašal veliko varnostnih popravkov, ter widgete (!), prej si moral imeti en poseben vtičnik, če si jih želel uporabljati, pohitritev WordPress jedra, popolna podpora za Bloggerjev Atom, … Varnostne izdaje, ki so sledile so bile 2.2.1, 2.2.2 in 2.0.11 (varnostna izdaja), 2.2.3.

Nato je prišel WordPress 2.3, ki nas je presenetil z avtomatskim vstavljanjem značk (tagov), z vrstico, ki nas je avtomatsko opozorila, ko je bila na voljo novejša različica WordPressa, novi izboljšani WYSIWYG urejevalnik besedila, … Sledile so varnostne izdaje 2.3.1, 2.3.2 in 2.3.3.

Na naslednjo verzijo smo pa čakali in čakali. Vmes sem že parkrat pomislil, da so WordPress nehali razvijati, če pa kar nič ni bilo. Zdelo se mi je, da še varnostne popravke dajejo ven takooo poredko. Ampak! Presenetili so nas konec tega marca z izdajo verzije 2.5.

WordPress 2.5, prinaša toliko novosti, da se kar nisem mogel načuditi. Zdaj vem zakaj smo čakali pol leta na novo izdajo WordPressa. Različico 2.4 so se odločili preskočiti enostavno zato, ker verzija 2.5 prinaša toliko novih cukrčkov, kot je prenovljen dizajn administracije, widgeti v nadzorni plošči, nalaganje večih datotek hkrati, iskanje med objavami in stranmi, merilec “moči” gesla in še in še.

Ne pozabite, vaš blog bo varen samo, če boste nagradili na zadnjo verzijo WordPressa.

S katero verzijo ste se pa vi srečali z WordPressom? 😉

6 thoughts on “Kdaj sem se spoznal z WordPressom ali kratka zgodovina le tega

  1. Na enmu blogu še kar imam 2.0.5 verzijo. začelo se je pa nek pri 2.0.2.

    Nr1. WordPress je postal dober še za marsikej druzga, so zanimive teme in dodatki s katerimi lahko postaviš stran za gostilno, prevozništvo, picerio in še kej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *