Jan Ferme

Menu

Ojačajte svoj Wi-Fi signal – Poor Man’s WiFi

Zamislite si, ste študent v Ljubljani/Mariboru in ste se vselili v podnajemniško stanovanje. Seveda takoj želite imeti internet! Ampak, zaradi raznih komplikacij ga preprosto ne morete dobiti. Zato si ga lahko sposodite pri tistih, ki ga prosto razdajajo (le kaj bi brez njih).

Ampak, včasih so prijazni sosedje malo predaleč, da bi vi lovili njihov WiFi signal dovolj kvalitetno, zato si je priporočljivo ojačati signal. Ne boste verjeli, to se da narediti za zelo malo denarja. Zadeva pa se imenuje Poor Man’s WiFi.

Tega projekta sem se lotil, ker mojemu prijatelju Anžetu v Mariboru slabo vleče WiFi in se mi je zdelo to odlično darilo za rojstni dan, ki ga je imel pred kratkim. Aja, glede fluroscentne roza barve … To je interna fora pač. Ne ji posvečat preveč pozornosti.

Potrebujemo:

 • WiFi USB ključek
 • Žičnato cedilo ali kaj podobnega
 • 2 metra USB podaljška (kabel pač)
 • sprej
 • plastična škatlica od zdravil
 • orodje
 • sekundno lepilo

Ali poglejte pač sliko
Ojačajte svoj Wi-Fi signal - Poor Man\'s WiFi

Najprej sem se lotil žičnatega cedila. Ne boste verjeli kako težko je bilo prežagati ročaj tega cedila. Predvsem zato, ker je bil gladek in nikakor nisi mogel zažagati, ne da bi ti žaga zdrsnila. No, po 15 minutah zafrkavanja mi je le uspelo.

Pa da ne bi mislili, da je bil to lahek del. 🙂 Potem sem še moral obe žici držala ukriviti vsako v svojo smer. Očitno morajo biti ta cedila super močna, saj je takšna tudi ta žica. Ker nisem ne vem kakšen mišičnjak sem se kar namučil z ukrivljanjem teh dveh žic.

Rezultat žaganja in ukrivljanja 1.
Rezultat žaganja in ukrivljanja 1.

Rezultat žaganja in ukrivljanja 2.
Rezultat žaganja in ukrivljanja 2.

Nato sem v dno plastične škatlice od zdravil izrezal majhno luknjo, da sem skoznjo porinil USB konektor od WiFi ključka, malo sem ga še potem poravnal z vato, da stoji naravnost.

WiFi USB ključek v škatlici od zdravil
WiFi USB ključek v škatlici od zdravil

Nato sem na sredini žičnatega cedila naredil luknjo in skoznjo porinil USB kabel. Fiksiral sem ga, tako da sem uporabil belo plastiko od držala (glej prvo sliko), luknja, ki je bila na držalu se je ravno skladala z USB kablom. Delček držala in USB kabla sem preprosto zlepil s sekundnim lepilom, podobno sem storil na drugi strani cedila.

Luknja in USB kabel
Luknja in USB kabel

Delček cedilnega držala prilepljen s sekundnim lepilom
Delček cedilnega držala prilepljen s sekundnim lepilom

Pogled od zadaj – vse zlepljeno s sekundnim lepilom
Pogled od zadaj - vse zlepljeno s sekundnim lepilom

Ko sem vse skupaj zlepil in USB konektorje zaščitil z lepilnim trakom sem se lotil sprejanja. Najprej sem posprejal plastično škatlico od zdravil in normalno prej iz nje odstranil WiFi USB ključek. Predlagam dobro zaščito prostora v katerem boste sprejali, saj je naš balkon zdaj malo roza. 😈

Pred sprejanjem škatlice
Pred sprejanjem škatlice

Po sprejanju škatlice
Po sprejanju škatlice

Nato je sledilo sprejanje žičnatega cedila. To je pa kar zahtevno opravilo na balkonu. Priporočam, da sprejate zunaj, posebej potem USB kabel. Seveda je treba sprejati v plasteh in 30 cm od objekta, ki ga sprejate (preberite navodila na spreju).

Končni izdelek – Poor Man’s Wi-Fi
Končni izdelek - Poor Man\'s Wi-Fi

Končni izdelek 2 – Poor Man’s Wi-Fi
Končni izdelek - Poor Man\'s Wi-Fi

Končni izdelek od zadaj – Poor Man’s Wi-Fi
Končni izdelek od zadaj - Poor Man\'s Wi-Fi

Vse skupaj mi je vzelo eno petkovo popoldne, približno 5 ur. Zvečer sva z Majo šla ven to reč testirat (kdo ugane zakaj zvečer? 😛 ). Najprej sem poizkusil brez tega disha in dobil 20% moč signala, ko sem pa poizkusil z dishem sem pa dobil kar 60% moč signala, tako da reč deluje.

Anže, za katerega je bilo darilo, pravi, da mu stvar dela super in to je zame največje priznanje. 🙂 Je že kdo poizkusil kaj takšnega? 😛 Največ sem si pa pomagal s to stranjo.

13 thoughts on “Ojačajte svoj Wi-Fi signal – Poor Man’s WiFi

 1. Uuuu, še ena stvar, ki jo moram probati. Doma sicer imam močan ruter, vendar pa ne deluje v nekaterih kotičkih hiše in prizidku. Takoj po izpitih tole probam narediti.

  Pinq je sexy, moj bo najverjetneje moder.

 2. Jan! Tole darilo res zmaga in vse pohvale za izdelavo. Končno nekaj uporabnega, bi lahko rekli. Sicer mi do tega trenutka ni bilo čisto jasno, zakaj se je šlo, tako da hvala tudi za podrobno razlago tukaj, da tudi me vemo, kaj točno smo podarili ;D

 3. UrosG je verjetno mislil wifi antenco, ki je v samem prenosniku. V tem primeru lahko vseen uporabiš to ‘zadevco’ pa se na omrežje povežeš preko wifi ‘ključka’.

 4. A lahko to uporabiš kak vok al pa kako kovinsko skledo od solate za to? Je pravilno okrogle oblike drugače 😀

  drugače pa sup3rb ideja, in šeboljša izvedba 😉
  zakaj pa ravno roza? 😀

 5. @Blue Dragoness: se lahk zmenima za kaj poleti 😛
  @Kristjan: itak, da lahko, važno je da je kovinsko.
  @gregac: hvala za link 😀

 6. he he Finta! Mogoče bi lahko za ta post v ozadje vključil MacGyver theme song? 🙂 I can almost here it in the background … 😛

 7. Tole je pa res fajn zadevščina. Sem jo lih sestavu in sprobal in res je bolši signal. Tnx 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *