Jan Ferme

Menu

Če je zastonj je zagotovo nekvalitetno. Iiiii! Napaka!

Ta zapis je bil objavljen mnogo let nazaj in dan danes sem zelo zaposlen ali z izdelovanjem spletnih stranih za druge, popravljanjem telefonov ali s svojim društvom Vez-je. Žal nimam več časa, da bi lahko delal tudi še zastonj spletne strani.

Hvala za razumevanje!

V večini primerov drži, da kar se dobi zastonj na raznih stojnicah ali v predvolilnih kampanjah, da je nekvalitetno in neuporabno. To drži v veliko primerih tudi na spletu, a obstajajo tudi izjeme. Sam se od časa do časa odločim, da izdelam kakšno spletno stran popolnoma zastonj.

E, pa le kaj bi imel od tega? Pa poglejmo. Nekatera neprofitna društva ali manj znane glasbene skupine si pač ne morejo privoščiti strani vredne par sto evrov in se nekako zadovoljijo s stranjo narejeno v Frontpejđu, kolegovega sina, ki ima pojma o izdelavi spletnih strani toliko kot naši politiki o varčevanju.

To da naredim kakšnemu društvu ali mladi glasbeni skupini spletno stran popolnoma zastonj izhaja iz preprostega dejstva, da je v življenju potrebno dajati, če želimo v zameno kaj prejeti. Glede na moj portfolio, pa vam lahko zagotovim, da so tudi te strani, ki jih naredim brezplačno, narejene enako kvalitetno kot spletne strani za katere sem plačan.

Ponavadi se ob teh straneh skušam naučiti nekaj novega, mogoče si vzamem nekaj več časa, če imam ob strani kakšen drug projekt, vendar, naredim pa. To na novo naučeno znanje pa s pridom uporabim na tistih spletnih straneh, za katere sem plačan.

Ponavadi sam izberem neprofitno društvo ali manj znano skupino, ki bi po moje lahko imeli spletno stran oz. boljšo spletno stran. Kar me jezi pri tem je ignoranca ljudi. Ali mi napišejo nazaj, da so popolnoma zadovoljni z obstoječo spletno stranjo ali pa mi sploh ne odpišejo.

Če pomislim, da bi v to vložil svoje znanje in dva tedna dela vrednega par sto evrov in vse naredil popolnoma zastonj, me preprosto ta ignoranca razjezi. Ne razumem, kako so ljudje lahko zadovoljni s stranmi, ki tečejo na statičnih html datotekah. Edino kar mi pride na pamet je, da so toliko boječi in nepripravljeni se naučiti upravljanja z novo spletno stranjo (kar sploh ne bi bilo težko).

Na slovenskem spletu obstaja nešteto spletnih strani, ki so toliko dobre kot pasji iztrebek. Sam vem, da bi jih lahko izboljšal vendar, ko pošlješ ponudbo v kateri poveš, da bi naredil nekaj zastonj in od tega imel le referenco, te ljudje preprosto ignorirajo.

Bom naslednjič poizkusil drugače, naključnemu podjetju bom poslal ponudbo za izdelavo spletne strani. V enem mejlu bom napisal, da jo naredim popolnoma zastonj, v drugem bom pa mastno zaračunal par sto evrov. Če se bodo ljudje odločili za drugo ponudbo, toliko boljše zame saj bom zraven nekaj zaslužil, vendar se bo spet potrdila moja domneva, da so ljudje kratkomalo neumni.

S tem, ko ne bi sprejeli brezplačne ponudbe z enako kvaliteto kot je plačljiva ponudba, bi bili seveda na izgubi. Slovenski splet se tako počasi prebuja in je tako nezaupljiv, da mi gre na bruhanje… Zdaj pa vprašanje za vas bralci, če ste uspeli priti do konca te klobasarije.

Ali bi se odločili za brezplačno ponudbo študenta z bogatim kvalitetnim portfoliem ali raje za plačljivo ponudbo nekega x podjetja, ki še sami nimajo urejene spletne predstavitve?

15 thoughts on “Če je zastonj je zagotovo nekvalitetno. Iiiii! Napaka!

 1. Tudi sam sem že naletel na takšno ignoranco in nezadovoljivostjo. Tudi sam tega ne razumem. Ti nekomu nekaj zastonj ponudiš, a so ti nehvaležni in skeptični, zato te raje zavrnejo. Seveda je bolje vzeti delo od nekoga, ki je študent, ker vsaj veš, da se bo potrudil nekaj narediti in čim bolj ustreči klientu, saj je v teh vodah še neznan in se trudi pridobiti svoj dober glas.

 2. Odličen post. Pohvalit moram razmišljanje. Da mladi razmišljajo o vračanju družbi… Moramo kdaj stakniti glave za kakšen pameten skupni projekt.

 3. sem siguren da bi se odločil za ponudbo študenta 🙂

  sicer mi pa drugače ni preveč ušeč da se nekateri hvalite s tem kako znate z wordpressom / cms sistemom postavit stran boljšo od statičnih html datotek med tem ko pa praktično nimate pojma o php-ju javascriptu. to je sicer samo moje mnenje 😉

 4. @Boštjan: nekaj pojma že imam, toda zagotovo ne toliko, da bi spisal CMS v phpju. tudi ne vem zakaj bi, če je pa wordpress dovolj sposoben cms za mnogo strani.

 5. Ne vem zakaj bi zavrnil ponudbo. Enostavno pa je človeka kapitalizem že popolnoma prežel in opral možgane, da ti nihče ne more narediti usluge, brez da bi za to sploh pričakoval kakršno koli obliko plačila. Ne rečem, da je bil socializem kaj boljši(sam takrat še niti obstajal nisem dobro), vendar ljudje vsaj niso bili skeptični, da jim bo sosed ukradel drva, če se mu jih bo ponudil tudi sam pomagati cepiti. Vendar nekaterim se preprosto ne da dopovedati.

 6. Js sm tut tako že probaval na tak način, ampak ni blo nikol odziva. Pač folk ne zaupa takim ponudbam.

 7. Mislim, da če nekdo raje sprejme ponudbo, ki je plačjiva, kot pa zastonjsko še ni neumen… V sebi si pač zagotovi nek občutek varnosti oziroma kvalitete.

 8. Se strinjam s tvojim (Jan) zadnjim odgovorom.

  Drgač pa, a si mogoče kj poskusu tud tako, da bi zraven ponudbe dal tud kkšn osnutek strani (slika izgleda al pa glavno stran)?

  No pa še na tvoje vprašanje: bi se verjetno kr za študenta odloču, pa še neki bi mu tud plaču, da lih ne bi zastonj delu 😀

 9. Potem pošlji novo ponudbo in zanjo zaračunej, problem rešen:)

  Mogoče zakaj se ljudje tako odzovejo je, ker se včasih naredi, da najamejo študenta potem jih pa natagne na suho, pridobijo ničesar, zgubili so le nekaj časa in denarja … Ne pravim, da jih boš ti nategnil ali kaj podobnega, a vseeno. Ko se enkrat človek opeče s tako stvarjo, potem raje plača mastne denarce podjetju ali pa se sploh ne odloči za prenovo in zavrača vse ponudbe (plačljive, brezplačne).

  Čeprav tudi plačevanje mastnih denarcih podjetju ne zagotovi, da te ne bodo nategnili, če se ne zmeniš pravilno.

 10. Nažalost je res ponavadi tako…
  Ne preostane drugega kot da jim naslednjič mastno zaračunaš, da bodo mislili da je bolj zihr 😀

 11. POZDRAVLJEN.IMAM SVOJ ANSAMBEL  IN IŠČEM SPLETNO STRAN.NEKAJ SEM PROBAL NA GOGLU  PA NI GLIH NAJBOLJŠE.ME ZANIMA ČE SE ŠE UKVARJAŠ S TEM?

 12. pozdravljen,če se mene vpraša bi takoj zaupal študentu,da mi pripravi ali izdela spletno stran. Ime mi je Miro in sem član neprofitnega društva oseb z motnjo v duševnem razvoju.Društvo ima na svoji strani vpisano samo kontaktno številko,kar me zelo žalosti,tako,da sem se sam odločil,da izdelam spletno stran,pa mi nekako ne gre in ne gre,idej imam polno samo izpeljati je ne znam.če bi bilo v tvojem interesu,da mi pomagaš z nasveti ali kako drugače bi bil zelo vesel vsake pomoči.
  lp
  Miro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *