Jan Ferme

Menu

Predrage storitve računalniških podjetij v Sloveniji

Osnovne računalniške storitve so v Sloveniji odločno predrage za navadnega državljana. Za osnovne računalniške storitve pojmujem: namestitev operacijskega sistema (v nadaljevanju OS) in osnovnih gonilnikov za delovanje računalnika, zaščita računalnika s programsko opremo (požarni zid in antivirusni program), izdelava varnostnih kopij (da, to je osnova).

Kot primer bom vzel dve naključni računalniški podjetij v Sloveniji, ki se s tem aktivno ukvarjajo (v komentarjih ne ugibajte kateri, ker jih bom brisal). Označeval ju bom s “Podjetje 1” in “Podjetje 2”. Vse te storitve, ki jih bom primerjal, sem že tudi sam izvajal, tako da vem koliko dela je potrebnega.

Seveda mi bo kdo oporekal, da meni ni potrebno najemati poslovnih prostorov, plačevati delavcev, davka, potnih stroškov, računovodje, ipd. Res je, toda po moje so še kljub vsem tem stroškom cene enostavno pretirane. Sam delam prijateljem to zastonj (nekateri ne bi).

Pa poglejmo koliko ti dve podjetji zaračunata:

 • Namestitev OSa in osnovnih gonilnikov za delovanje računalnika:
  • Podjetje 1: 108 €
  • Podjetje 2: 59 €
  • Maksimalno: 35 €
 • Zaščita računalnika s programsko opremo (požarni zid in antivirusni program)
  • Podjetje 1: od 95 € do 129 € (različne opcije)
  • Podjetje 2: 49 €
  • Maksimalno: 25 €
 • Izdelava varnostnih kopij:
  • Podjetje 1: 59 €
  • Podjetje 2: 49 €
  • Maksimalno: 20 €

Lahko bi se še spotikal ob druge stvari, ki jih ponujajo, pa se ne bom. Kot sem že rekel, cene se mi zdijo previsoke in absurdne. Kako si naj privoščijo ljudje s plačo 600 € na mesec, namestitev OSa in gonilnikov, če so že itak računalnik vzeli na kredit, ker ga rabi sin/hčerka.

Res je, da že kar nekaj računalnikov pride z nameščenim OSom, samo tisti cenejši ne. Težko si te storitve privoščijo ljudje z nizko plačo, ponavadi jim kaj takšnega zrihta kakšen znanec, toda če znanca ni? Hja, to je pa že druga zgodba.

Takšne storitve so prej rezervirane za srednji razred “premožnejši razred”. Torej, ali vi bralci posedujete “osnovna” znanja napisana zgoraj? Po moje so to osnovna znanja, če se jih le imaš voljo priučiti in prihraniti kar lepe denar’ce.

31 thoughts on “Predrage storitve računalniških podjetij v Sloveniji

 1. Namestitev operacijskega sistema res ni tak bav bav, v kolikor gre vse po načrtu…

  Te cene so res pretirane, ampak prav zaradi tega se takšnih storitev poslužuje mogoče maksimalno 10 odstotkov tistih, ki potrebujejo nekoga za namestitev programske opreme. Ostalih 90 odstotkov pa ponavadi tako ali tako najde nekoga, ki pozna vsaj malce več kot osnove računalništva in jim uredi 🙂

  Tvoje cene so pa mogoče prenizke – ti moraš za 35€, kolikor bi zaračunal za namestitev OS-a narediti naslednje: najti vse gonilnike, namestiti OS (na starejših računalnikih lahko to traja lep čas), nato pa namestiti gonilnike – in tu se lahko veliko stvari zakomplicira 🙂

 2. Se strinjam s tabo glede visokih cen. Glede na količino dela se mi zdijo tvoje cene precej bolj korektne tudi glede na socialno stanje v Sloveniji. Osebno se teh uslug ne poslužujem, ker kar potrebujem se sam naučim in zadevo izpeljem. Seveda imajo od tega (tako kot pri tebi) korist tudi moji prijatelji. Se bolj splača meni dat za pivo kakor pa 200EUR nekemu podjetju, ki na koncu še tako naredi, da moram jaz popravljat za njimi..

 3. Hehe za podjetje 2 sem hotel že sam napisati eno veliko kritiko, da kako so lahko tako oderuški oz. kako se jo “upa” tisti (komentator blogov) sploh oglaševat. Si me prehitel s svojo objavo ^^

 4. Te cene bi bile nekako realne, če bi vključevale še licenco za posamezen kos programske opreme, ki ga ob posegu naložijo.

 5. @SFfreak: Če vem, katero “Podjetje1” je imel Jan v mislih – potem ti lahko povem, da je z zvedico označeno ob ceni, da mora imeti gonilnike stranka in jih ob servisu priloži => 35€ je tako za namestitev sistema neka realna cena (tudi sam delam v tem rangu), je pa res, da bi morala biti cena – če je potrebno gonilnike poiskati – malce višja.

 6. Zaradi takih padalcev bodo kmalu tut ITjevci imeli 600€ plače :-). Tudi druge storitve so predrage, če tako gledaš: keramičarji, avtomehaniki,…..Storitev je vredna toliko, kolikor jo dobiš plačano. Sam za 35€ nikoli ne bi šel nekomu nameščati OS. Drugo so kolegi. Kolegom se ne računa.

 7. Borut je po mojem mnenju zelo korektno odgovoril. Namestitev OS je res v večini primerov enostavna, vendar se lahko na mnogih točkah zalomi in obveznost ITjevca je, da s svojim znanjem uredi zadevo. Takšno znanje pa zahteva mnogo vlaganj.

  Tudi obrtniki lepo računajo. Keramičarji, na primer, morajo zelo dobro poznati svoj posel, trike, da so ploščice dobro položene in ostajajo v uporabi še vrsto let. Podobno je pri ITjevcih.

  Mogoče cene niso socialne, ampak je žal tako, da smo se leta 91 odločili za kapitalizem in takšne odločitve potem vodijo v takšne komercialne cene.

 8. Cene so res pretirane. No, saj tudi razne servisne ure so noro drage.

  Tudi jaz nalagam te zadeve prijateljem zastonj. Problem je, ker imajo tudi ti prijatelji prijatelje…. 🙂

 9. ja, dones je vse pretirano, da o cenah hrane ne govorimo. je pa res, to je kapitalizem, če maš monopol se lahko zajebavaš 😉

 10. K sreči mi zgornjih treh storitev ni več potrebno opravljati, kar lahko rečem, da mi je prihranilo kar nekaj živcev. Sploh druga točka zna biti zanimiva. Sicer pa glede cen. So in niso velike, če jih primerjam z ostalimi, pa so povsem sprejemljive.

  Do sedaj sem za svoje storitve zaračunal le dvakrat, pa se sedaj po glavi tolčem, zakaj nisem večkrat, saj bi glede na to, da sem welcome screen win instalacije (od 95ke naprej) videl vsaj tisočkrat. Se ne bi branil takega zaslužka 😀

 11. Jan, zato ker ti znaš še ne pomeni, da je lahko 🙂 Mehankarju je tudi lahko nekaj pošraufat po mojem avtu pa ima uro 40€ al kolk, ker jaz nimam pojma kaj on počne tam pod pokrovom on pa pač zna hehe.

  Plus, dokler ne ustanoviš svojega podjetja, si sploh ne predstavljaš na koliko strani moraš razdat denar preden tebi kaj ostane. Serviser mora narest min 100€ prometa na dan da samo samemu sebi plačo pokrije. Kje so pol še vsi stoški, dajatve, drugi zapolseni, prostori in to…

 12. Tako naivno razmišljanje bi pričakoval od 50 letne prodajalke s srednješolsko izobrazbo in mamo treh otrok.

  Ker sem iz tega posla vem, da so v Sloveniji cene računalniških storitev podcenjene in daleč pod povprečjem razvitih držav. Res pa je, da je veliko opravljenih storitev neprofesionalnih, žal. Je pa to druga zgodba.

  Lej, da človek pride k tebi domov nastavit internet mu vzame eno uro. Pa minimalno eno uro rabi, da stvari nastavi kot se gre. Tebi seveda zgleda stvar primitivno enostavna, saj naredi tipo samo par klikov. Za teh par klikov, je človek nekaj tednov presedel za računalnikom, da se je naučil kam in kdaj kliknit.

  In zakaj je samoumevno plačat polagalcu ploščic, ki nima narejene niti sredne šole 40€ na uro, računalničarji z visoko ali univerzitetno izobrazbo pa naj delajo zastonj?

  Včasih sem stvari delal zastonj, danes niti slučajno. Namestitev OS pride 40€. S prijatelji se pa seveda zmenimo po principu dam-daš. Menjava uslug. Jaz mu zrihtam comp, on meni avto.

 13. Miha, se podpišem pod tvojo izjavo. Ljudje res še vedno računalniške storitve jemljejo kot kr nekaj. Nihče pa ne pomisli koliko truda je nekdo vložil v izobraževanje in iskanje rešitve. Problem je, ker ljudje gledajo na zadevo v smislu “ja saj pa mi je zadevo rešil v 5 min”, namesto, da bi razmišljali, da bi pa njim vzelo to par ur ali pa sploh nebi uspeli zadeve nastaviti/rešiti. Sem že včasih prav razmišljal, da bi problem reševal dlje časa, ker bodo ljudje imeli drugačen občutek, pa čeprav včasih že v minuti vem kaj je narobe. Dokler bo takšna logika vladala, se bo vedno vsem zdela računalniška ura draga. Sicer sem pa za neko zlato sredino. Tisti, ki spuščajo cene in imajo uro 15 EUR (takšnih s.p.-jev je kr nekaj) so si za moje pojme sami sebi na dolgo progo naredili medvedjo uslugo. Jaz imam fiksno ceno in ne spuščam (redko računam po uri, ampak raje po projektu). Če mi kdo reče, da sem drag mu vedno odgovorim, da naj pomisli ali bi tudi vodovodnemu ali elektro inštelaterju rekel enako. Sicer pa nikomur ne zvijam roke, da pride k meni – trg je svoboden. Sem pa vse stranke do sedaj dobil na princip, ker so me priporočili drugi, ko so bili zadovoljni. Delam pošteno in to stranke cenijo. Se strinjam, da pa nekateri ljudje preprosto nimajo standard, da bi si lahko privoščili računalniške storitve. Ampak če je zadeva vredu nastavljena in če stranko poučiš kako mora pravilno delati je na leto potreben max 1 do 2 obiska. To pa že ni tako hudo tudi za malo manj globoke žepe. Problem je pri tistih “strokovnjakih”, ki zadeve nastavijo slabo in računajo na čimveč obiskov in posledično čimveč kasiranja – s tem pridejo potem takšne storitve na slab glas.

 14. Ah Jan, kot je že nekdo omenil, vidim da bi rad da imajo ljudje iz ITja 500€ plače na mesec. Tebi je to znanje in izkušnje samoumevno in nimaš občutka, da si do tega prišel skozi več let.

  Problem teh manjših servisov je, da s prodajo opreme ne zaslužijo veliko (konkuranca velikih, ki naročajo izdelke na kilograme), zato kompenzirajo s servisom. To je pa ustaljena praksa pri drugih storitvah/obrteh.

 15. Najbolš imajo IBMjevi laptopi…. prtisneš tisti rdeč knof, in čez eno uro te pričakajo frišne windoze z vsemi driverji in dodatnimi programi ki jih sam izbereš in dodaš po želji… 🙂

 16. Večini strokovnjakov je plačilo računalniškega izobraževanja plačalo podjetje kjer so zaposleni, zato lahko “fušajo” za vsak denar, če bi pa to plačevali iz lastnih žepov, bi pa govorili povsem drugače. Če nekomu “zrihtaš” računalnik, moraš tudi računeti, da te bo poklical ob tudi najbolj nemogočemu času ter te prosil za nadaljne nasvete, ker bo kaj “zakvačkal. Ne moreš mu niti računati niti ga poslati nekam. Skratka ponavadi gre za dolgoročno sodelovanje, zato smo vsi najbolj zadovoljni, da to naredimo le za znance – za pivo.

 17. Menim, da so cene realne.

  Pralni stroj. Stane toliko kot en soliden notesnik.

  Ko se ta (ko je že iz garancije) pokvari, pride serviser in zaračuna:
  25 evrov za rezervni del(recimo črpalko)
  25 evrov za 10 minutk dela (za menjavo črpalke)
  25 evrov za potne stroške
  plus ddv.

  Tako je nazadnje izgledal račun serviserja, ki je prišel k nam.

  Usluge in pridobljene izkušnje (sploh tiste zastonjske, za prijatelje) se vsaj desetkratno povrnejo. Meni konkretno z odlično službo, s precej višjo plačo od tiste v ITju 🙂

 18. Hja, nekatere storitve so resnično pretirane, vendar se strinjam, da morajo biti tudi IT-jevci primerno plačani. Kljub temu pa človek za takšne cene pričakuje tudi sorazmerno dobro opravljeno delo. Podobno je bilo nedavno z zdravniškimi plačami. Kljub temu, da se nekaterim zdi, da imajo zdravniki visoke plače, se ne zavedajo koliko dela je bilo za to vloženega v izobraževanje, dežuranje, … Isto je tudi pri IT.

 19. Pomoje, da se da (vsaj z manjšimi trgovinam) dogovort da ti namestijo vse gor. Sj lahko rečeš, da ne znaš in da ti računalnik brez vsega nč ne nuca in ga ne mislš kupt. Je pa tud res, da nekdo, ki ne ve, tut ne ve, da rab kej softwarea zravn. Tako pač poteka proces učenja.

 20. Pozdravljeni vsi skupaj,
  cene pri storitvah so zelo relativne. Kaj pomeni npr. nalaganje OS-a. Za nekatere res samo to, vendar po mojih izkušnjah stranke pričakujejo pri tej storitvi najprej backup podatkov ( ki bi jih morale narediti same, ker točno vejo kje imajo kaj), potem sledi instalacija OS-a, nato pričakujejo instalacijo vsega softwarea ki so ga imeli, nastavit jim je treba mail klienta, vse linke, vpn-je in še kako cvetko si zmislijo. Povejte koliko bi to bilo vredno?
  Naj navedem en primer: pri stranki sem bil dobesedno cel dan ( nekako dobrih 8 ur). Da ji nebi preveč računal ( in bil oderuški) sem računal 50€. In kaj sem dobil za odgovor – DA SEM PREDRAG!? To je dobrih 6€/h. Za tak denar jih velika večina še mignila nebi. Države pa ne zanima od kje boš ti dobil denar ko je treba plačat davke in ostale dajatve.
  Po drugi strani pa gledam nekatera IT podjetja ki za malenkosti računajo po nekaj tisoč € za “storitve”. Primer: vložek za hardware je bil max. 1000€, nekaj free softwarea in končni račun – 6500€.

  Samo za premislek…
  LP

 21. Pozdravljen Jan.

  Cene podjetja 1 so resnicno previsoke glede na koncnega uporabnika. Vendar pa ima podjetje zaradi drugih stroskov dejansko le maximalno 50€ dobicka na vsako ponujeno storitev.
  Podjetje 2 pa si s taksnimi cenami dobesedno prideluje le izgubo. Podjetje 1 sicer posluje malo bolje od podjetja 2, pa vendar glede na stevilo zaposlenih niti priblizno zadosti. Serviserji pa imajo le borih 600€ mesecne place, zaradi cesar sem leto nazaj zavrnil njihovo prosnjo zaposlitve.

  Toliko o teh 2eh podjetjih, sedaj pa k tvojim cenam:

  Namestitev OS: v kolikor svoje znanje in delo ocenjujes na 35€ pomeni le to, da dejansko ne opravis popolnega dela, oziroma systema ne povrnes dobesedno v predhodnje namestitveno stanje (najnovejsi gonilniki, vse posodobitve, popolnoma vsa predhodnja programska oprema oziroma njene novejse razlicice, popolnoma vsi bekapi, vkljucno z bekapi programskih nastavitev, itd. itd.).

  zascitni program: kako lahko racunas 35€ za popolno namestitev operacijskega systema, ki traja vec ur a za 2 minutno namestitev ukradenega ali pa brezplacnega zascitnega programa pa 25€? za 25€ pa definitivno ne dobis licence za najkvalitetnejse zascitne programe pa cetudi si reseller le teh.

  backup: torej, 35€ za vec urno namestitev OS, 25€ za 2 minutno namestitev zascitnega programa. kako si pa potem prisel do 20€ za varnstno kopiranje, kjer vse kar naredis oznacis mapo in jo prekopiras na drugo mesto, potem pa brezskrbno odides in je zate zadeva opravljena?

  Brez zamere, vendar v kolikor bi ti bil poweruser in se spoznal na vse te zadeve do popolnosti, potem bi vedel, da taksno znanje ni mozno pridobiti na nikakrsen drugacen nacin kot le z vec letnim samoukom testiranj in raziskovanj.

  Pravzaprav vsakdo, ki je sposoben zakljuciti osnovno solo bi lahko sam opravljal vse te funkcije serviserjev. ce pa so ljudje preleni, da bi se naucili oziroma nimajo volje ali interesa, potem pa to pomeni, da imajo sreco, da sploh obstajajo taksne sluzbe. vsakdo nima znancev ali prijateljev s potrebnim znanjem in tako so prepusceni cenam na trgu.

  skratka lahko prides do sklepa, da cene le niso tako visoke, ker so visoke le toliko kolikor so ljudje sami pripravljeni placati.

  sam imam delam ze vec kot 10 let v IT industriji in vem kako je s tem. ti pa le premisli o cenah, ki si jih navedel in jih primerno popravi.

  Lp

 22. @IT-jevec in @neo: ta objava je bila napisana že zelo dolgo nazaj… sem se pozanimal o določenih stvareh in tako spoznal, da so cene, ki jih imajo ta podjetja v bistvu realne. ker vem, da se lahko z nekaterimi stvarmi zelo dolgo zajebavaš…

 23. Eno je čas, ki pri tovrstni storitvah ni zanemarljiv. Drugo so stroški podjetja. Delo za fiksno ceno je v računalništvu zelo rizično.

 24. čaw,

  zadeva lih ni tako enostavna kot ti gledaš na njo. debato o tem smo že imeli na slotechu.
  samo slotech je pač za nekatere zadeve pritlehna zadeva in zato so tudi takšni komentarji kakršni so.
  http://slo-tech.com/forum/t332323/99

  Veš kako pravijo, od hvala in tapkanja po ramenih še nihče ni plačal položnic. če tebi to uspeva, po tem mi lahko zaupaš magično formulo.

  v razmislek, mojster za pralni stroj, ko pride na dom vzame samo za prevoz min 30€ + delo, kaj pa ti? mogoče za vse skupaj za 30€.

  lp

 25. Če delaš to po takih cenah sklepam, da od tega ne živiš.

  Komur se pa zdijo ta opravila tako hitra in enostavna, pa naj se kar sam nauči in ukvarja s tem. Saj ni težko.

Comments are closed.