Jan Ferme

Menu

LaCie 2big Network 1TB (2-disk RAID) – zunanji disk

Koliko cenite svoje podatke? Npr. diplomsko nalogo, ki ste jo nekoč napisali ali pa fotografije iz rojstnodnevne zabave vašega prvorojenca. Sam jih zelo cenim in zato sem kupil LaCie 2big Network 1TB (2-disk RAID) zunanji disk na katerega bom shranjeval vse meni pomembne podatke.

Naročil sem ga preko Ebay.de in s poštnino je prišel 297€. Veliko? Gledano na kratki rok vsekakor, toda na daljši rok… Vprašal sem se čisto enostavno vprašanje: “Koliko so ti vredni tvoji podatki?” in kot pravi znana reklama “Neprecenljivi so” za vse ostale je tukaj… No, pa ne bom razkril katera.

LaCie 2Big Network 1TB
LaCie 2Big Network 1TB

Naročil sem ga pred dvema tednoma v ponedeljek, opravil transakcijo in v četrtek je bil paket pri meni. Zelo hitro moram reči, hitreje kot pri kateri trgovini v Sloveniji. Seveda sem prej stokrat preveril, če je to res najboljša rešitev in obenem najcenejša za varovanje podatkov in na koncu sem prišel do zaključka da je.

LaCie 2Big Network 1TB
LaCie 2Big Network 1TB

Pa poglejmo specifikacije:

 • Kapaciteta: 1 TB
 • Vmesnik: 1x Gigabit Ethernet 10/100/1000 Mbits
 • Hitrost diskov (rpm): 7200
 • Velikost predpomnilnika: 16MB (vsak disk) ali več
 • Drugi vhodi: 2 x Hi-Speed USB 2.0 za dodatno hrambo podatkov
 • Procesor/RAM: 400MHz / 64MB DDR2 RAM
 • Nastavitve mreže: Novo upravljenje preko mreže, Avto IP konfiguracija (kompatibilno z DHCP klientom)
 • Mrežni protokoli: SMB (Windows/Linux); AFP (Mac); FTP; HTTP; Apple Bonjour
 • Tipi RAID: SAFE 100 (RAID 1): maksimalna varnost; BIG (concatenation): maksimalna kapaciteta
 • Dimenzije (ŠxVxD): 91 x 200 x 172 mm
 • Teža: 2630 g
 • Podprti OS: Windows 98SE, Window Me, Window 2000, Window XP, Window Vista™ / Mac OS 9, Mac OS X ali več / Linux 2.4 ali več
 • Sistemske zahteve: Ethernet svič ali router; PC ali Mac opremljen z mrežno kartico; Intel Pentium 500MHz procesor / G4 with Mac Intel 500MHz procesor ali več; minimum 512MB RAM; spletni brskalnik (Internet Explorer®, Safari®, Firefox®)
 • Programska oprema: LaCie Ethernet Agent (za dostop, označevanje & konfiguracijo diskov v mreži), LaCie ‘1-Click’ Backup programska oprema
 • Hladilni sistem: Metalno ohišje oblikovano za naravno hlajenje; termoregulacija, pametni ventilator
LaCie 2Big Network 1TB
LaCie 2Big Network 1TB

Seveda sem ga moral takoj preizkusiti. V tem zunanjem disku sta notri 2 x 500GB diska, zato sem ga nastavil v polje RAID1, kar pomeni da se podatki istočasno zapisujejo na oba diska, vsak disk je zrcalo drugega, kar pomeni 2x varnost podatkov.

Kadar se eden disk pokvari so podatki še zmeraj na drugem. Prednost LaCie diskov je v tem, da so hitri, posamezni diski se dajo zelo hitro zamenjati in se avtomatsko sinhronizirajo z diskom, ki je že bil notri (ponavadi traja par ur in sveti rdeča lučka).

LaCie 2Big Network 1TB: škatla z navodili
LaCie 2Big Network 1TB: škatla z navodili

Zraven sem seveda dobil inštalacijski CD s programsko opremo in moram reči, da je res vse enostavno. Samo namestiš in že lahko upravljaš z diskom. Administracija diska je hitra, omogoča ustvarjanje uporabnikov z različnimi pravicami.

Ustvariti je potrebno tudi različne mape (imenovane Shares), katere pripadajo uporabnikom, in so lahko javne ali zasebne. Uporabniku lahko določite geslo ali pa ne. Imajo pa čudno foro, da geslo ne sme biti daljše od 8 znakov.

Prenos preko mreže je hiter, treba je upoštevati da imam 100Mbit router, to pomeni max 10MB/s (v teoriji). Film velik 700MB mi je preneslo iz računalnika na disk preko mreže v 3 minutah, torej relativno hitro.

Všeč mi je tudi možnost dostopanja do diska preko FTP protokola, saj bom disk imel v Ljubljani in še zmeraj lahko dostopal do podatkov v Celju.

Za hlajenje diska je odlično poskrbljeno saj mu njegov dizajn z rebri omogoča odlično ohlajenje. Edina slabost diska, ki bi jo izpostavil je relativno glasen ventilator, ki hladi disk in zna marsikoga motiti, tako da ne priporočam, da je disk v isti sobi kot spite. Vem, da pri meni ne bo.

V glavnem, disk je odličen za svojo ceno, jaz pa bom tudi bolj mirno spal, saj vem, da bom v primeru okvare trdega diska na svojem računalniku, imel vse pomembne podatke na zunanjem disku.

Imate zunanji disk za backup? Ja? Ne? Zakaj? 🙂

Več na uradni strani

12 thoughts on “LaCie 2big Network 1TB (2-disk RAID) – zunanji disk

 1. Super zadeva. Backup pa je dandanes nujen saj je kvaliteta diskov porazna. Meni so letos odpovedali že 4je diski :S Tudi cena je ugodna glede na to, da dobiš diske že zraven. Druga opcija je drobo, ki pa je 500€ brez diskov.

 2. Se čist strinjam, enkratna zadeva :). Sploh, če pride do kakšnih okvar ali kaj hujšega :s. Zakaj je pa še nimam 😛 ? Trenutno malce predrago in premalo pomembnih podatkov :D. Mogoče kdaj kasneje, bi lahko zelo hitro prišel v poštev.

 3. V mašinci mam 2x 300G v raid0, zunaj pa 2x 500G za bekap in 250G za medio. Prednosti so bile potrjene prejšnji vikend, ko sem fasal mikroorganizme.
  Iščem pa še eno cenovno ugodno varianto z direktnim priklopom na sata2. Me pa tudi zanima, s kakšno hitrostjo bi laufal direkt render na tvoj disk…

 4. @cyco – hm, zakaj bi delal direkt render na disk? 🙂 če pa lahko renderiraš na svoji kišti, pol pa sam končn fajl pokneš na backup mašino 🙂

 5. Ali pa, če dokumente natisneš – diplomo npr. – in daš vezat, fotografije urediš v album … (Tiste, ki se jih res splača imeti – ne milijardo digitalnih posnetkov, ki jih narediš, da zapolniš gromozansko spominsko kartico.)
  Backup je nujen, se strinjam, ampak bolj za sprotne projekte – da ti računalniški mrk sredi dela ne povzroči živčnega zloma, hehe. Zdi se mi, da ima beseda/slika na papirju še vedno večjo sentimentalno vrednost. (Roko na srce, kolikokrat pa pogledaš fotke na cedeju, potem ko ga že nekam pospraviš?)
  Lp

 6. @Mojca – to je že vse res in lepo in prav. samo ponavadi ne natisneš vsake slike, ki jo lahko imaš v digitalni obliki ane? ker če bi jih bi mi vse slike, in albumi zavzeli veeelikooo prostora in seveda tale diskec ga zavzame manj 😛

 7. A to je NAT naprava ubistvu?

  Sicer pa okej stvar, samo problem teh RAIDov, predvsem enke je, da so že okej ob okvari diska, večji problem je, če ti štrom rukne in ti skuri celo napravo.

 8. Proti električnim sunkom je najbolj varno imeti en disk, na katerega vsake toliko časa narediš backup, potem pa ga daš ven iz računalnika in ga hraniš v kakšnem predalu ali omari 😛

 9. Backupa še nimam, čeprav ga imam v načrtu, vendar še ni prioriteta. Sicer osebno bolj preferiram neposredno povezavo z računalnikom, ampak to je seveda vse odvisno od potrebe. Za mene sta pri backupu pomembni predvsem dve lastnosti: da je disk tih in hitrost prenosa podatkov.

 10. koliko je zadeva glasna, so kaksne ledice gor? ze nekaj casa iscem neko NAT resitev, vendar brez uspeha, doloceni so preglasni, drugi presvetli, tretji, ah, zahteven sem pac 🙂

 11. @david – jah, morm rečt da je kr glasna no, sploh, če je čista tišina v prostoru… ledica je spredi, ta velika, in zadaj dve manjši, ki povejo kako je z diskoma 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *