Jan Ferme

Menu

Re.misli – Recikliraj svoj star mobilnik!

Vsak od nas je že zamenjal kakšen mobilnik ane? Kaj smo naredili s starim? Dali smo ga v predal, točno! Ker nam še lahko pride prav, si rečemo. Priznajmo si, da nam ta mobilnik ne bo več nikoli prav prišel, in ko bomo enkrat to spoznali, ga bomo zabrisali v smeti, namesto da bi ga odnesli tja, kjer lahko zanj ustrezno poskrbijo.

Simobil se je lotil akcije Re.misli in mislim, da je to odlična priložnost za vse nas, da izkopljemo iz predalov stare smotane mobitele in jih nesemo v Simobilove poslovalnice, kjer so jih dolžni sprejeti in ustrezno poskrbeti za njihovo uničitev in predelavo.

Sam sem pred kratkim zamenjal mobilni telefon z novejšim in sicer BlackBerry-jem Curve-om, ki mi mimogrede odlično služi, vendar sem stari telefon odložil na polico, kjer se zdaj na njem nabira prah. Zdaj pa ga bom lepo odnesel na eno od Simobilovih izpostav in naredil nekaj dobrega za okolje, zraven pa še dobil simbolično darilo.

Za darilo mi je čisto vseeno, bolj se mi gre za to, da bo moj stari mobilnik razstavljen in recikliran v kaj druga. Seveda bom prej dol pobrisal podatke, saj jih je kar nekaj… BlackBerryji imajo zato narejen kakšen programček, za mojo prastaro Nokio tega programčka kajpada ni.

Vendar na Simobil ne bom nesel samo svojega mobilnika, temveč tudi njegovo baterijo in polnilec, saj s starim polnilcem nimam kaj početi.

Všeč mi je tudi tole:

“Dobrih dejanj ne moreš delati s srcem, če vanje ne verjameš. Zato smo v začetku letošnjega leta začeli z okoljevarstvenimi aktivnostmi in najprej pometli pred lastnim pragom. Zaposleni smo ustanovili Eko tim, v katerem aktivno in povsem prostovoljno sodeluje kar 15 odstotkov vseh sodelavcev. Začeli smo z ločenim zbiranjem odpadkov, zmanjšali porabo električne energije, papirja in povečali uporabo okolju prijaznih materialov. Izmerili smo CO2 odtis in začeli postopek pridobivanja certifikata ISO 14001. Skupaj s sodelavci v Eko timu nenehno iščemo inovativne rešitve, ki bodo omogočale, da z majhnimi koraki dosežemo velike spremembe”, je povedala Tamara Valenčič, vodja projekta Re.misli v Si.mobilu.

Upam, da bodo stvar res na veliko oglaševali, da bo čim več ljudi neslo svoje stare mobitele na razgradnjo! Da pa ne bom samo jaz govoril, si poglejte njihov uradni video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FZ67amE8TOc[/youtube]

V svojo ponudbo so dodali še tri super izdelke, ki stremijo k manjši porabi električne energije in k višji ekološki osveščenosti:

Nokia polnilec, ki porabi 10x manj električne energije, kot navadni Nokia polnilci:

Solio H1000 polnilec na sončno energijo (s 1000mah baterijo):

Ima priključke za:

 • USB polnilni kabel (vstavite ga v USB port na računalniku ali iPodov kabel vanj)
 • USB replikatorski vmesnik (polni iPhone in iPod)
 • Mini-USB vmesnik (polni Motorola, Blackberry, Garmin, iriver naprave)
 • Nokia vmesnik

Solio Classic sončni polnilec (s 1600mah baterijo):

Ima priključke za:

 • USB polnilni kabel (vstavite ga v USB port na računalniku ali iPodov kabel vanj)
 • USB replikatorski vmesnik (polni iPhone in iPod)
 • Mini-USB vmesnik (polni Motorola, Blackberry, Garmin, iriver naprave)
 • Nokia vmesnik
 • Sony Ericsson vmesnik
 • Samsung vmesnik
 • LG vmesnik

Huh, zgleda kot da delam reklamo in sem plačan zanjo, vendar nisem. 🙂 Samo podpiram to odlično Simobilovo akcijo. Mislim, da si bom kupil tale Solio polnilec vetrnico, ker prav fajn zgleda, pa še na potovanjih se odlično obnese. Drugače so pa Solio polnilci na sončno energijo eni najboljših na svetu, tako da vam ne prodajajo cenene robe.

Pa vi dragi bralci? Boste nesli svoj odslužen mobilnik v razgradnjo?

6 thoughts on “Re.misli – Recikliraj svoj star mobilnik!

 1. Jaz sem svoje (in družinske) stare mobilnike daroval za umetniški projekt (http://www.orozje.com).
  Zanima pa me, kdaj bodo tudi pri nas vsi mobiteli imeli USB polnilnike. Kitajci so namreč ugotovili, da vsako leto vržejo proč 100 milijonov polnilcev, ker ima pač vsaka firma in celo model svoj priključek. Zato je vlada zaukazala vsem proizvajalcem, da se vsi modeli polnijo preko USB priključka. Preprosto!

 2. Podpiram takšne zadeve, čeprav mislim, da je Simobil to akcijo Re.misli povzel kot modno muho (v smislu, vozim hibridno Toyoto, zato sem car!) ali pa kar po Sonyu (http://tinyurl.com/ywfnvg).

  Moti me pa predvsem to, da je go. Valenčič, ki tako promovira ideje programa Re.misli, med predavanji na 18. SOFu veselo omenila, da uporablja mobilnik Blackberry, po drugi strani pa promovira, kako bi naj uporabljali eko mobilnike. Me prav tako zanima, s kakšnim avtom se je pripeljala na SOF.

  Vrečka, ki jo dobiš kot darilo pri prispevanju k reciklaži je poudarila, da to ni kar tako navadna vrečka. Je navadna vrečka in Simobil je pri lansiranju teh bombažnih vrečk zaspal vsaj 3 leta, ker jih je že imel Chevignon, H&M in morda še kdo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *