Jan Ferme

Menu

Razmišljanje ob novem iPhone-u 3GS in Apple fanatikih

Vsak pravi geek spremlja Apple evente, ki se odvijajo parkrat na leto v ljubkem mestecu Cupertino v Kaliforniji (ZDA). Lahko ga spremljate preko Engadgeta, Gizmodota, ipd. Tudi sam priznam, da sem vsake par minut stisnil F5, saj je takšen fajni občutek, ko veš da se vse to dogaja “v živo”.

Glavni temi zadnjega keynote-a sta bili iPhone OS 3.0 in iPhone 3GS. OS 3.0 bo dejansko ponujal obilico novih stvari, ki bodo zanimive tako za uporabnike kot razvijalce aplikacij. Od ne vem koliko novih APIjev, ki bodo pomagali razvijalcem, do novega grafičnega pogona, iskanje po aplikacijah, ipd.

Lahko bi rekli, da je OS 3.0 velik skok od OS 2.0. Upajmo, da ga še hitro jailbrejkajo, tako za iPhone kot za iPod touch. Sam bom počakal kolikor dolgo bo treba na jailbreak, tako kot sem, kar par mesecev čakal na JB za toucha 2g, ampak OS 3.0 bo veliko prej zlomljen.

Zdaj pa poglejmo skok od iPhone-a 3G in iPhone-a 3GS. Predvsem so tu trije skoki, v močnejšem procesorju (iz 400MHz na 600MHz), v povečanem delovnem pomnilniku (iz 128MB na 256MB) in v ceni – 3G 8GB za 499€ ali 3GS 16GB za 619€, oz. 3G 16GB za 599€ ali 3GS 32GB za 719€.

Vredu, prostor je 2x povečan in dodan je še kompas. Kompas?! To samo zato, da se bo geekom fajn zdel, kje je sever, ker to je pa res treba vedet, če ždiš v svoji sobi 8 ur na dan. Pomislite, da vzamete iPhone 3GS na taborjenje in potem, ko se važite s svojim kompasom se fščije iz neba, tak da ga lahko samo pospravite.

Namen te objave je samo to, da malo pokritiziram fanatike, ki častijo Apple kot božanstvo in omedlijo ob predstavitvi novega gadžeta, oh, wait, mogu bi napisat, da dobijo erekcijo. Potem pa maš vsake par ur na FBju vzdihe kako bi ta in ta imel novi iPhone 3GS…

Aja, ne morem še mimo baterije. Šale okoli baterije iPhone-a 3G so verjetno smešne samo tistim, ki si ne lastimo te napravice. Lastniki bi se verjetno najraje zjokali ob tako zanič bateriji. Treba jo je polniti vsak dan, če pa še več stvari gor delaš, pa že po parih urah. Obstajajo celo grdi baterijski paki, ki podaljšajo avtonomijo baterije za par ur.

Seveda, da baterija ni problem samo pri iPhone-u, samo pri njem toliko bolj, ker ima velik zaslon občutljiv na dotik. Pri mojem BlackBerry-ju 8900, zdrži baterija 3 dni ob zmerno zahtevni obremenitvi. Super bi bilo, da bi Apple odprl poseben oddelek, ki bi razvijal ultra trpežno baterijo.

Drugače mi je Apple čisto všečen, predrag, a všečen. Saj imam njihovega iPod touch-a 2g, ki je super zadevca. Motijo me fanatiki in visoke cene Apple izdelkov drugače pa “Men je kul men je fajn, kaj za hribom je ne vem, pa kaj, oooo…” (Dharma – Men je kul).

9 thoughts on “Razmišljanje ob novem iPhone-u 3GS in Apple fanatikih

  1. Hja. Sem kar pričakoval eno takšno objavo od tebe danes. 😛

    Se strinjam s tvojim mišljenjem. Ampak moraš vedet, da imajo eni denar, da si zadevo privoščijo. Ne rečem 500€, ok, ker je pač “dlančnik”. Ampak 700€ je pa že konkretno veliko. 🙂 Po mojem se bodo cene v kratkem morale spustiti na nekje 500€, kot je bil sedaj 3G. 🙂

  2. Sem enakega mnenja, kar je preveč, je pač enostavno preveč. Kompas, halo?! Uporabil sem ga morda 2x v OŠ… V divjino boš šel s pravim, ko si pa v mestu pa itak imaš toliko orientacije, da veš kje so smeri neba. Težko da bom še kdaj kupil katerega izmed Applovih izdelkov (imel sem ipod), ker so enostavno precenjeni in prodajajo meglo + obliko, to jim pa priznam, da imajo nekaj žilice.

  3. Kompas je po moje naravnost fantastičen dodatek, ki sam po sebi nima uporabne vrednosti, bo pa prišel prav vsem tistim, ki hodijo po neznanih mestih z zemljevidom na iPhonu v rokah. Zemljevid se s pomočjo kompasa namreč samodejno obrača (demonstracija tukaj). Hura.

  4. kompas je zadeva, katere funkcionalnost zanjo spretni programerji uporabit v kaksnem zanimivem spilu, kjer bo smer kam kaze iphone spretno uporabljena … na prvo zogo mi pade virtualna pistola, kjer naceloma potrebujes samo zacetno inicializacijo, vse ostalo se, da “dokaj” natancno izracunat v real time-u … bomo videli.

    Drugace pa je zadeva draga, se strinjam, ampak po drugi strani kdo se sprasuje o ceni, ko kupi znamko avta visjega cenovnega razreda, cetudi sam ve, da mogoce pa cena ni upravicena … dokler bo apple imel taksno hordo privrzencev se mu ni treba ukvarjat z mislijo, da bi postal cenovno konkurencen …

  5. Tudi sam sem kompas večkrat pogrešal pri hoji po kakšnih velemestih, ker ti ni takoj jasno kam si obrnjen in potem to ugotavljaš s hojo…

  6. Kompas je uporaben tudi v aplikaciji Maps, ko se ti zemljevid obrača v isto smer v katero hodiš. Meni osebno se zdi uporabno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *