Jan Ferme

Menu

Nokia N900: Maemo izkušnja

Nokia N900 je novi tablični računalnik/telefon, ki deluje na odprtokodni platformi Maemo. V preteklosti je Nokia že predstavila njihove tablične računalnike N700 in N800, ki pa žal nista imela možnosti klicanja. Z N900 so dodali še to funkcijo.

Maemo platforma je kot že rečeno odprtokodna in bazira na Linuxu (Debian), kar bo razvijalcem aplikacij omogočilo programiranje v C++ ali v katerem od sorodnih praogramskih jezikov. Jaz pravim, samo da ni Java. 🙂 Zanimivo, da je Nokia nadaljevala s svojim OS-om in ni prešla na Android, predvsem zato, ker je N900 do zdaj edina dovolj zmogljiva naprava za poganjanje zadnjega Maema.

Pričakovati bi bilo, da bi se Nokia odločila za Android že iz tega razloga, ker je na večih pametnih mobilnikih in še na več prihaja, kar pomeni večjo raznolikost aplikacij, kot pa za Maemo, ki je prisoten na treh tabličnih računalnikih. Tudi jaz kot razvijalec bi se raje odločil za platformo, ki je na večih mobilnikih.

Seveda, odločitev za svojo platformo ni razlog za neuspeh, pri tem ne morem mimo Applovega iPhone-a, ki žanje ogromen uspeh s svojo platformo Apple OS in vem, da nikoli ne bodo prešaltali na Android ali Maemo OS, tudi zato, ker bi bilo nesmiselno.

Mogoče pa Nokii uspe velik met z N900, čeprav dvomim, da tako velik kot je Applu z iPhone-om. N900 je definitivno privlačna zadeva, verjamem pa da še ni do konca izpopolnjena. Poglejmo si video kako izgleda Maemo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GhTtsZATwBQ[/youtube]

P.S. Trenutno poteka nagradna igra za N900 pri Hadu, Aneju in Žigi.

5 thoughts on “Nokia N900: Maemo izkušnja

 1. Ne, po mojem je Nokia zamudila vlak … preveč kaosa je. S60, S40 … Apple pa ima lepo eno napravo, ki dobro dela. Odkar imam iPhone, bom težko prešaltal nazaj na Nokio ali kaj drugega.

 2. @Frenk: po moje tudi. Imajo edino to prednost, da je N900 tablični računalnik… pa js še vidim fizično tipkovnico kot veliko prednost, ki je iPhone nima.

 3. N900 sem imel 2 tedna…morem priznat da je zadeva tehnolosko napredna vendar z veliko pomankljivosti,zaradi katerih sem jo tudi prodal.
  Najvecja prednost pred ostalimi je multitasking,kateri res deluje vec kod odlicno in tudi pri 20-ih in vec odprtih aplikaciji zadeva kar gladko tece.
  Pod prednosti naj se omenim uporabo skype-a,kateri je vedno pri roki.
  Najbolj me je motilo da so vse aplikacije podprte le v landscape nacinu(uporaba obeh rok),razen klicne aplikacije,to naj bi odpravili pri maeamo6.
  Sam sem telefon tudi root-al,sam postopek je zelo simpl,instalacija app pod imenom Rootsh + ukaz v terminalu:sudo gainroot.
  To so na kratko moje iskusnje,lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *