Jan Ferme

Menu

Motorola Milestone/Droid: Opis, fotografije, …

Moj prejšnji mobitel HTC Hero je zamenjala Motorola Milestone (Evropsko ime) ali Droid (Ameriško ime). Vem, vsak, ki sliši ime Motorola, si misli, o joj, zanič telefon. Priznam, tudi jaz sem najprej tako pomislil. Seveda sem potem prebral kar nekaj kritik znanih portalov in ugotovil, da Milestone/Droid, sploh ni slab, v bistvu prav nasprotno, odličen je. Milestone/Droid je prvi Android 2.0 mobilni telefon, tudi nekaj prejšnjih generacij bo dobilo to posodobitev, ampak bo še trajalo nekaj časa.

DSC_6712

DSC_6715

DSC_6717

Sestava in oblika

Specifikacije si lahko pogledate na različnih straneh, npr. tukaj. Kot lahko vidite je Motorola Milestone/Droid kar težak mobitel s svojimi 169 g. To pa zato, ker je ohišje narejeno kvalitetno iz kovine. Občutek je dober, kot bi imel svoj tank telefon.

DSC_6724

LCD zaslon je kapacitativen ter s svojimi 3.7″ in 854 x 480 px resolucije pošastno dober. Takšno resolucijo bi lahko imel iPhone npr. Barve in ostrine le teh so res izjemne. Pod zaslonom lahko vidite 4 tipke in sicer, za nazaj, meni, domov in išči tipka. So integrirane v sam zaslon in enako kapacitativne.

Na zgornji strani mobitela se nahaja 3.5 mm audio vtič, na levi strani je micro USB vtič za napajanje in prenos podatkov in na desni strani sta tipki za glasnost in tipka za fotoaparat.

Tipkovnica

Na Motoroli Milestone/Droid so tri tipkovnice od tega sta dve virtualni (pokončna in ležeča), ter seveda fizična tipkovnica, ki se nahaja pod LCD zaslonom. Ja, Milestone/Droid je drseč telefon.

DSC_6734

Fizična tipkovnica je bil eden glavnih dejavnikov, da sem se odločil za Motorolo Milestone/Droid, ker na Herotu, sem jo pogrešal, saj sem jo bil navajen iz BlackBerryja.

Tipkovnica je kul, ne morem reči, da je perfektna, ker ni, ampak je kul za pisat, krajše ali daljše tekste. Nekatere moti, da so tipke preblizu skupaj, mene niti ne, edino kar me moti je joystick na skrajno desni, ker otežuje samo pisanje.

Virtualno tipkovnico sem kaj hitro zamenjal z aplikacijo Better keyboard, ker privzeta Android tipkovnica ni ravno dobra.

Fotoaparat in kamera

Fotoaparat ima 5 mpx, kar mislim, da je nekako že bolj kot ne standard pri pametnih telefonih višjega cenovnega razreda. Edino, kar so ga pri kameri polomili je, da avtofokus ne dela kot bi mogel. Obljubljajo, da bo to odpravljeno z Android verzijo 2.0.1.

DSC_6731

2009-12-15 13.55.07

2009-12-15 13.55.14

Video snema v kar veliki kvaliteti v primerjavi z ostalimi mobilnimi telefoni in sicer v 720 x 480 px resoluciji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5345Ot9CF0o[/youtube]

Razlika med Motorolo Milestone/Droid v primerjavi z ostalimi Android telefoni je tudi v tem, da ima bliskavico, HTC Hero je npr nima.

Android OS 2.0

Ta različica Android OS-a je v primerjavi s Herotovim 1.5 dosti hitrejša, sam sem najbolj opazil razliko v hitrosti aplikacije Phone, torej tista s katero kličemo. Novost je tudi Google search bar widget na vrhu domačega zaslona, z njim lahko iščemo tako po vsej vsebini telefona, kot po samem spletu. Bojda je brskalnik dosti pohitren, tudi o tem bi se dalo debatirati.

DSC_6726

Milestone/Droid ima “surovo” različico Android vmesnika, ne tako kot Hero, ki ima HTC Sense. Moram priznati, da mi je bil HTC Sense vmesnik bolj všeč. Komaj čakam, da pride kakšen Cyogen ROM za Milestone/Droid mobilnik. Ostalih novosti še nisem odkril oz. jim še nisem posvečal pozornosti. Mogoče še kdaj napišem kaj o tem.

Aja, seveda je Android OS tudi eden izmed glavnih dejavnikov, zakaj sem se odločil za Motorolo Milestone/Droid. Preprosto zato, ker podpiram odprto kodo in večjo svobodo razvijalcev ali podjetij, ki se odločijo izdelati svoj mobilni telefon in jim Android prihrani čas, ker jim ni treba razvijati svojega OS-a.

Zaključek

Motorola Milestone/Droid je odličen pametni mobilnik, saj o tem poročajo tudi prodajne številke v ZDA, ki so že presegle 1.000.000 prodanih enot. Na Expansysu v VB so Milestone razprodali v parih urah.

Sam pri Motoroli Milestone/Droid-u najbolj pozdravljam odličen LCD zaslon, robustno izdelavo, fizično tipkovnico in odprtokodni Android OS.

Primerjava cen:

Dejansko je pri nam poceni, čeprav je uvožen iz Nemčije. V prihodnosti bomo videli, če ga bosta ponujala Mobitel ali Simobil. Če že prodajajo vse tiste jajce od Windows Mobile, lahko pa tudi razširijo še Android ponudbo.

Imaš ali si želiš Android telefon? Oglasi se v komentarjih! 😉

Dodatek 1: Vsi, ki imate kakršne koli težave s svojim Mmilestone-om preberite objavo o nadgradnji Androida na 2.0.1.

P.S. Ta zapis je bil v 90% napisan iz Motorole Milestone/Droid med predavanji TGP, ki so bila res dolgočasna. 🙂 Problem je bil potem, ker mi je vse šumnike zamenjalo z UTF-8 oznako za dotični šumnik in sem moral vse spremeniti nazaj. Pisal sem preko aplikacije wpToGo.

25 thoughts on “Motorola Milestone/Droid: Opis, fotografije, …

 1. Impressive… Nisem vedel da je slide-open stil mobitela… Video izgleda dober, fotoaparat tudi vredu prejema okolico… V živo ga bo še treba pogledat =P

 2. Živjo Jan,
  danes sem tudi sam dobil Motorolo. Zanima me, kako vključiš GPRS prenos podatkov? Nikakor se mi ne uspe konektat na internet :S Manuali pa so totalno neuporabni. Imam že bolečino v trebuhu, tako me živcira 😀

  Mogoče veš čemu je namenjen senzor desno od zvočnika? Za trenutek sem pomislil, da je kamerca za video call. Ampak očitno ni 🙂

  LP
  Miha

 3. Pozdravljen 🙂

  Ali mogoče poznaš kak dober call counter ali life timer ( pač števec klicev ali življenske dobe telefona za Motorolo Droid )

  Moti me, ker v meniju ni tega…

  Lp

 4. Jan, kako si drugače kaj zadovoljen s telefonom? In njegovim stalnim “The application _ has stopped unexpectedly”? 🙂 Pa še potem, ko klikneš Force close, ti ne da miru. In to default aplikacije na telefonu. Moteče je tudi to, da aplikacije nimajo možnosti, da bi se dejansko ugasnile, ko jih zapustiš. Sploh ni opcije ‘close’, samo ‘back’ oziroma ‘home’ na namizje.

  Ena pozitivnejših stvari telefona je zelena lučka za notofication. Drugače se mi pa zdi precej useless telefon. Sem mislil, da bom mel več od njega. Moram zdele še remote desktop sprobati.

  Da ne omenjam, da nima ne jave ne flasha. True internet experience 😉 Mogoče veš, kako se importa certifikat za vstop v spletno banko v Browser? Ne bi bil presenečen, če se to ne da 🙂

  Včeraj sem pa še kolegu kupil HTC HD2, in mi bo sedaj cele dneve frajaril, kolk hud je, ker po prvih izkušnjah dejansko je razred višje 🙂

 5. @Miha

  Se strinjam s teboj…tut jaz sem imal to Motorolo dobrih 14 dni in me ni najbolj presenetila…

  Sem pa pred dobrim tednom kupil HD2 in zame je ta aparat svetlobno leto pred Milestone, res in to v vseh pogledih…

  Moje mnenje; Prodaj Milestone in kupi HD2

 6. Tudi jaz sem bil vedno istega mnenja in so mi WinMobile zelo smrdeli, predvsem zaradi palčke, ker brez nje nisi mogel narediti popolnoma nič…

  Vendar pa je z WinMobile 6.5 zgodba popolnoma drugačna, saj palčke zraven HD2 sploh ni več, vmesnik pa je v celoti prirejen za upravljanje s pristi in tudi dokaj je dodelan…

 7. Mobitel ponavadi uporabljaš za:
  -klicanje: zaenkrat deluje, a ni OEM software-ja, da bi kontakte urejal preko PCja.
  -pošiljanje SMSov: aplikacija bolj ne deluje kot deluje. V mojem primeru pošlje in shrani SMS preden se usuje, nekaterim niti to ne
  -surfanje po netu: ni jave, flash pride enkrat letos
  -poslušanje glasbe: ko imaš na slušalkah zelo pogosto zmrzne zvok (utihne). To rešiš edino tako, da ugasneš in nazaj prižgeš telefon
  -slikanje fotografij in snemanje videa: focus na telefonu ima bug in ne deluje. Slike so tako porazne, PORAZNE. Video zaenkrat snema OK.

  Na EU telefonih ne moreš kupovati plačljivih aplikacij na Android marketu. Zaenkrat tudi še ni na voljo nobenih update-ov sistema. Vendar naj bi prišli, hja, kmalu? Upam, da odpravijo vse te hrošče.

  To so samo bugi, s katerimi se srečujem jaz. Ostali imajo še druge težave 🙂

 8. Sam sem tudi ljubitelj androida…imel sem G1,trenutno si pa lastim HTC Magica ter Milestona.Sam telefon je v samem vrhu,mislim da se trenutno lahko kosa z njim samo Nexus One,ko pa pride update 2.1 pa bo Milestone v prednosti.
  Miha,ce zelis kupovat placljive aplikacije obstaja resitev pod imenom root + MarketEnabler.
  Veckrat je bil omenjen HD2,sam sem ga imel priliko testiral in res je vrhunski smart foncek…vendar prihodnost je v odprti kodi.

 9. igor, čakam 2.0.1 update, bom potem rootal/flashal. overclock mu tudi ne uide.
  ima kdo od vas težave z baterijo? meni z zmerno uporabo zdrži 6-10ur, če pa ga ne uporabljam pa cca 20ur, kljub temu, da killam vse aplikacije, ki bi znale kurit baterijo.

  anyone?

 10. @Miha J: meni zdrži 2 dni in pol komot. Mi je pa pisal prijatelj da ima isti problem kot ti. Po moje najboljš da na servis neseš, itak ti bojo kr zamejal baterijo verjetno.

 11. Miha,pri meni baterija zdrzi priblizno 2 dni (mogoce malo manj),s tem da mi wi-fi tece 24/7,zanima me ali uporabljas kasen task killer(Advanced Task Manager),ker pri pritisku tipke home,grejo app v background.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *