Jan Ferme

Menu

iMac 27″ (mid 2011) SSD podvig v konfiguraciji RAID 0

Vem, da že dolgo nisem ničesar napisal na blog. Niti tega, da sem prejšnje leto “prešaltal” na MacBook Pro 15″ in posledično Mac OS X. Leto kasneje sem se odločil, da mi je 15″ zaslon premajhen, MBP mi ponuja premalo USB portov, ki so prenatlačeni skupaj, ter da ga sploh veliko več ne prenašam okoli. Apple je letos okoli maja predstavil iMace z  novimi Intel Sandy Bridge procesorji, dvema Thunderbolt portoma in dvema SATA III portoma v notranjosti.

Ko sem se odločil za nakup iMaca nisem niti za sekundo pomišljal, da ne bi kupil 27″ verzije, ker je enostavno awesome. Odločil sem se za najmočnejšo privzeto ponujeno opcijo 27″ iMaca in sicer z Intel i5 procesorjem, 4 GB RAM, grafično kartico ATI HD6970M in 1 TB diska. Odločal sem se tudi ali naj vzamem nadgrajeno verzijo iMaca z 256 GB SSD diskom + 1 TB klasičnim diskom, vendar se zato takrat nisem odločil, ker bi moral nanj čakati vsaj 4 tedne. Še dobro, da se nisem odločil za slednjo verzijo.

Najprej je delalo vse super, kaj češ lepšega kot 27″ zaslon z veliko prostora za več odprtih aplikacij na enkrat. Vendar po dveh mesecih uporabe je začelo delati vse počasneje, programi so se odpirali predolgo, kot sem bil pripravljen čakati in tako sem se odločil za nekaj novega. Po temeljiti raziskavi sem ugotovil, da ima moj iMac dva SATA III (6 Gbps) porta in en SATA II (3 Gbps) port. Odkril sem tudi, da če vzameš nove OWC SSD diske nimaš potem problemov z nenehno glasno vrteči ventilatorji. Zraven sem naročil še dodatnih 8 GB RAM-a in imam zdaj skupaj 12 GB RAM-a.

Najprej sem razmišljal samo o enem OWC SSD disku velikosti 240 GB, vendar sem po nekaj časa prišel na idejo o dveh OWC SSD diskih v konfiguraciji RAID 0 za podvojeno branje in pisanje podatkov. Naj izpostavim, da imajo iMaci možnost samo programske konfiguraciji RAID 0. Začel se je lov za kabli, saj mi nihče točno ni znal povedati katere kable naj uporabim, ker je to do zdaj naredil le en človek in še ta ni delil podatkov (povezava do foruma).

Torej, če koga zanima kako se je zgodba razvila in bi sam/a rad poizkusil kaj takšnega naj sledi spodnjim navodilom.

Spodnji poseg delaš na lastno odgovornost, predstavljam ti ga samo kot izobraževalni vpogled v drobovje zelo delikatnega in dragega računalnika. Če nimaš ravno izkušenj s strojno opremo ti spodnji poseg močno odsvetujem. Vse cene sem pretvoril v evre.

Kaj potrebujes?

Dejstvo je, da cene SSD diskov ne padajo tako hitro kot bi si želeli. Spomnim se, da so že leta 2006 rekli, da bodo cene v dveh ali treh letih padle. No, niso. SSD diski so še zmeraj veliko dražji od klasičnih trdih diskov. Tako sem se pač odločil za malo večjo investicijo, ki se mi bo skozi leta povrnila. OWC SSD diski prav tako imajo 5 letno garancijo in mi tako ni treba skrbeti popolnoma nič.

V tem vodiču sem se ravnal po vodiču Briana Tobeyja, ki mi je tudi dovolil uporabo njegovih fotografij v mojem vodiču. Se le vidi, da je on fotografiral v studiu, medtem ko sem jaz v dnevni sobi. Fotografije med vodičem bodo tako od obeh. Za njegove sem se odločil zato, ker so toliko bolj jasne in že lepo pripravljene za v vodič.

Ker sem se odločil za vgradnjo dveh SSD diskov in da bom obdržal klasični trdi disk, sem moral zato nekaj žrtvovati in sicer optični pogon. Po pravici povedano ga nisem uporabljal skoraj nič in v vsakem primeru imam tudi zunanjo enoto. Seveda so na matični plošči prav tako prisotni samo trije SATA porti in ga je treba žrtvovati še zavoljo tega in ne samo zaradi prostora.

Predpriprava SSD kablov

Najprej moraš pripraviti enega od SSD kablov – Slimline 13 pinski SATA v 22 pinski SATA kabel (oba vtiča ženska). Z rezbarsko žagico z lokom prežagaj ožji del od obeh plastičnih vtičev in pri tem pazi, da kabla ne uničiš. Jaz sem to nalogo zaupal očetu, ker je z žago bolj spreten kot jaz. Hvala ati.

Vgradnja SSD diskov

Zdaj se pa začne prava zabava. na površino na katero boš položil/a iMaca daj prej eno brisačo, po možnosti čisto. Definitivno potrebuješ čisto brisačo na katero boš odložil steklo od LCD zaslona in LCD zaslon. Vakuumski prijemki prilepi na steklo od LCD zaslona in previdno dvigni, za to ne potrebuješ veliko sile. Steklo nato spravi na varno mesto.

 Nato moraš odviti 8 TORX vijakov, velikosti 10. Predlagam, da vijake položiš na različne liste papirja in jih položiš na pozicijo od koder je bil odvit. Tako boš nazaj privil/a pravilen vijak. Vijaki se namreč kasneje razlikujejo po velikosti.

Počasi dvigni LCD zaslon, pomagaj si z izvijačem, dokler ne dobiš spodaj prstov. Vendar ne dvigni ga preveč, ker moraš spodaj najprej izključiti 4 kable.

Najprej izključiš majhen kabel na levi strani LCD zaslona. Kablov ne vleči ven, vendar jih najprej malo “zamigaj”, da bodo šli skoraj sami ven.

Nato lahko še malo dvigneš LCD  zaslon in izključiš dva kabla na desni strani in en kabel na levi strani.

Ko si izključil vse te kable lahko varno odstraniš LCD zaslon in ga postaviš nekam na varno. Zdaj se pred tabo razprostira drobovje tvojega 27″ iMaca.

Zdaj se šele pravo delo začne! Na spodnji sliki je prikaz katere vijake moraš odviti in si jih postaviti nekam na varno mesto:

 • rumena barva: matična plošča
 • rdeča barva: optični pogon
 • modra barva: trdi disk
 • zelena barva: Wi-Fi kartica
Zdaj, ko si odvil/a vijake moraš skupno izklopiti še 14 kablov. Dela se loti previdno in ne hiti po nepotrebnem, da ne boš kabla poškodoval. Predlagam, da vsak kabel s papirčkom označiš (tam kjer je kabel priklopljen zraven piše, npr. CPU FAN).
Če še nisi odstranil IR kabla pod črnim Applovim logotipom to stori zdaj. IR kabel kar sam ven “pade”, tako da se ne boj, da bi kaj poškodoval/a. Odstrani tudi Wi-Fi kartico ki je vidna na zgornji sliki takoj levo od najbolj levega zelenega kvadratka. Sledi najbolj občutljiv del postopka in sicer odstranitev matične plošče. Matično ploščo previdno potegni iz njenega položaja in pri tem pazi, da česa ne poškoduješ. Previdno jo obrni. Odstrani plastičen wall (fotografija), ki je tam brez potrebe (verjemi, ne potrebuješ ga, medtem, ko potrebuješ prostor za postavitev SSD diska). Najprej odstrani še klasični trdi disk.
Najprej izključi kabel od SSD pogona, ki je priključen na SATA 2. Zdaj pa pazljivo preberi kako priključiš dva SSD diska:
 • SSD 1 priključi z nerazžaganim kablom na SATA 1 port
 • SSD 2 DATA kabel (moder) priključi na SATA 0 data port in SSD PWR na SATA 2 port
 • HDD DATA kabel priključi na SATA 2 port, medtem ko HDD PWR pusti priključeno kot je
Na spodnji sliki sem poskušal kar se da najbolje opisati postavitev kablov še v sliki.

 

Ko imaš kable enkrat pripravljene, predlagam da iz matične plošče previdno odstraniš RAM, saj boš tako veliko lažje dal/a matično ploščo nazaj (RAM daš nazaj, tako da odstraniš ploščico na spodnji strani zaslona). Preden daš nazaj matično ploščo, najprej pripravi en SSD disk ga polepi z obojestranjskim lepilnim trakom in namesti, tako da bo prostor še za enega (na tega ki ga nameščaš, že kar priključi gor kabel).

Nato previdno namesti matično ploščo nazaj na njeno mesto. To je dokaj zapleten proces. Predlagam, da najprej poskusiš poravnati zadnje konektorje v njihove luknje. Sam sem moral zato dvigniti celoten iMac, da sem sploh kaj videl. Nameščanje matične plošče v pravilni položaj mi je vzelo vsaj pol ure, tako da previdno in ne hitet! Ko imaš matično ploščo enkrat na mestu, pa kar začni zavijati nazaj vijake in priklpaljati konektorje. Pazljivo namesti še drug SSD disk saj je res malo prostora in drugi kabel skoraj malo prekratek, ampak  z nekaj volje gre vse.
Ko si priključil vse kable in zategnil vse vijake, lahko nazaj priključiš še LCD zaslon (4 kabli!). Nato s pločevinko kompresiranega zraka izpihaj vse prašne delce, zavij 8 TORX vijakov in položi gor steklo od LCD zaslona.

Ustvari programski RAID 0

Nato ustvari programsko RAID 0 konfiguracijo:

 1. Zaženi Disk Utility iz zunanjega DVD pogona ali iz Mac OS X Lion particije.
 2. Formatiraj oba diska
 3. Klikni na en disk v zavihek “RAID” in poimenuj svojo RAID konfiguracijo
 4. Izberi “Mac OS X Extended (Journaled)”
 5. Izberi “Striped RAID set”
 6. Klikni “Options” in izberi “RAID block size” (jaz sem pustil privzeto 32k)
 7. Klikni na “+” znak da dodaš svojo RAID konfiguracijo v shemo
 8. Povleci SSD diska v svojo RAID konfiguracijo in klikni “Create”
 9. Namesti Mac OS X

Konfiguracija RAID 0 pomeni, da se podatki raztresejo po dveh diskih naenkrat, priporočam, da imaš Time Machine backup skoz vključen. Strojna oprema bo enkrat odpovedala in si lahko nato pripravljen! 

Razlicni testi med HDD in SSD

Seveda sem moral narediti tudi nekaj klasičnih testov med HDD in SSD diski. Vse je napisano v spodnji tabeli.

Zagon programov

HDD (s)

SSD v RAID 0 (s)

Zagon računalnika

97,0

16,0

Google Chrome (15 odprtih zavihkov)

86,6

2,1

Tweetdeck

7,2

5,5

iTunes (10.5)

5,1

1,0

Reeder

8,9

2,1

Razširitev 720p episode (1,3 GB)

35,7

10,2

Razširitev navadne episode (350 MB)

20,7

3,1

Začetek igranja glasbe (pritisk Play na tipkovnici)

1,5

0,1

Adobe Indesign

40,5

4,9

Izklop računalnika

27,0

7,4

Za konec pa najboljša slika ever:

 Imaš SSD disk? Kako si zadovoljen/a? 🙂

Sources:

7 thoughts on “iMac 27″ (mid 2011) SSD podvig v konfiguraciji RAID 0

 1. Hello!
  I’m Romanian, at this moment I don’t know any slovenian word, sorry. (Sorry, I’ll post in English).
  There’s a lot of talking at this moment about the fans speeds. Many have reported maximum speed after SSD instalation, due to a lack of a thermal sensor for non-Apple SSDs.
  I know that OWC promised a DIY solution for their SSDs, but at this moment they still have us waiting for it.
  I also intend to make a RAID0 matrix, but from two 240GB OWC drives.
  Could you please tell us your experience regarding the fan issue.
  Thanks in advance,
  Ciprian

 2. SSD je nekaj najboljšega kar se je zadnje čase zgodilo na področju računalništva. Jaz imam sicer trenutno namizno kišto na Windows platformi, not pa 80GB SSD, 8GB RAM-a in i5 in zadeva je nora. Če pa pomislim na OS X na 12GB RAM-a in Raid 0 na SSD pa tako ali tako nimam predstave kolk more to šibat :). Lucky bastard :).

 3. Hi There :), nice threat! Happy to see some mac performance tweaking. I have tried to install 2 ssd for raid 0 but only got signal from 1 ssd. The other one with split cable is having som issues. I have 3 questions (#2 is no really a question)

  1#USE OPTICAL CABLE? Is it possible to use the old cable from the optical drive, split it and connect it to the motherboard with the ssd instead of optical drive. (then i don’t need to wait 2 weeks on a new cable)

  2# IFIXIT has 90deg angle on their cables (which is not good for second ssd to fit). I ordered two cables from fixit.de but the second ssd couldn’t fit since the cables from fixit has a 90deg bend which makes it in the way of the other cables, and it can’t be plugged in. I violently tried to straighten out the cable by sawing the plastic away and bending it straight, but i suspect i have damage the cable now since the hd does not show up in my disk utility.

  3# SPLIT CABLE DOESN’T HAVE SNUG FIT? Is it right the the split cable connections sits a little loose? Think they didn’t grip in solidly like the other cable just had a “snug clicking fit”.

  Hope you can help a little. Very happy for all the help i can get! Thanks in advance!

  _________________________

  # PS. TIPS FROM MY PROCESS AND EXPERIENCE:# My tips to give away after reading alot about this. I’m semi-experiance with hardware in simple stationary chassies but this was very nerv wracking. Was very doubtful my imac would start efter all those tiny sensitive cable had been plugged in and out + pulling in and out this terrible badly fitting motherboard that has to be lurked in like a bad key.. Though it’s doable, but expect 5-10min lurking to get it past all the obstacles(other hardwares).Don’t panic when you feel like you just gambled an imac and lost it all because your greed for speed ^^. Just be careful with plugging the cables only pull the hard plastic part of the cable with pinset lurking slowly out and don’t scratch the curcit boards even though it feel like there is no other option when trying to lurk in the mother board.
  There should be a whole tutorial in how to lurk in the mother board since it’s so ridiculously tight space and no clear view of what is stopping it from fitting in, which i’m sure trigger frustration/nervs with many people. Take your time and get a feel for the process then i’m sure you will be more confident making extended upgrades. Motherboards should not be so vulnerable and un-accessible since you are game over if it doesn’t work, but understand apples doesn’t give a damn, when they rather sell me a new iMac and focus on private costumer market.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *