Jan Ferme

Menu

Steve Jobs: Stay hungry, stay foolish.

Običajno jutro, zbudil sem se malo prej, da sem počasi zbudil še Katarino, ki ima neznanske probleme z vstajanjem iz postelje. V zraku je visel vonj po mirni noči, zgodilo se ni nič pretresljivega. Zbudil sem se celo 9 minut pred budilko, kar se mi zadnje čase pogosto dogaja. Kaj češ, staram se. Jutranja rutina je ponavadi vedno enaka, najprej pregledam email in nato še Twitter.

Na iPhonu odprem svoj najljubši Twitter klient – Tweetdeck in po manj kot 10 sekundah branja tweetov, me zmoti novica o zbranih tweetih glede smrti Steva Jobsa. Najprej sem bil šokiran, zelo … Vendar, po pravici povedano smo vsi ta dan pričakovali. Še vseeno imam grenak priokus, saj Steve Jobs je bil eden redkih genijev današnjega časa.

2007

Zame je bil toliko večji genij, saj dnevno preberem tone novic o novi tehnologiji in še več govoric kaj naj bi Apple izdal v prihodnosti. Kratko malo rečeno, živim za nove inovativne tehnološke presežke, ki smo jih bili deležni z vsakim novim Applovim produktom. Z Apple izdelki sem se prvič srečal leta 2007, ko sem prodal dve originalni Windows Visti in za tisti denar kupil iPod Video 30 GB 5. generacija. Ironično, vem.

Dva meseca po tem, ko sem kupil iPod Video je Steve Jobs revolucionarno predstavil iPhone in štiri mesece pozneje še iPod touch. iPhone in iPod touch si lahko opisal samo z eno besedo: revolucionarno. iPhone me takrat še ni zanimal, saj se mi je zdelo, da ima premalo funkcij, niti nisem imel toliko denarja, da bi si ga lahko privoščil. iPod touch po drugi strani, sem si pa zelo želel in na koncu tudi dobil. Ker sem pred iPod touchom poznal samo rezistivne zaslone, ki so dobesedno bili grozni in imeli prav tako grozne OS-e za njimi, sem bil očaran, kako vse lepo teče na iPodu touchu. Apple je z iPhonom in iPod touchem dokazal, da lahko s pravo strojno opremo in pravim OS-om ustvariš odlično uporabniško izkušnjo.

2008

Naslednje leto je Steve Jobs predstavil iPhone 3G in iPod touch 2g. Seveda sem nujno moral takoj zamenjati svoj, zdaj že stari iPod touch za najnovejšo generacijo. Ah, bilo je vredno, saj je že bil dosti tanjši od prve generacije.

2010

Nato sem skoraj dve leti Apple zanemarjal, ker sem se popolnoma posvetil Tehniku in Androidu. Vendar, ko sem spoznal Katarino (ki je imela svojega MacBooka) in končno naredil matematiko, sem se odločil, da kupim svoj prvi Mac računalnik. Ker sem nenehno potoval med Celjem in Ljubljano sem nujno potreboval prenosnik. Kupil sem MacBook Pro 15″ (mid 2010). Nekaj časa sem se navajal na Mac OS X, vendar sem ga zelo hitro osvojil in bil presenečen nad odzivnostjo, stabilnostjo in navsezadnje preprostostjo uporabe. Pravijo: “Once you go Mac you never go back.” (Ko imaš enkrat Maca, ne greš več nazaj (na PC)) in se popolnoma strinjam. MacBook Pro mi je odlično služil in zdaj odlično služi v drugih rokah.

2011

Na začetku leta je Steve Jobs predstavil iPad 2. Odlična zadeva, predvsem ker sem preskočil iPad 1. Kmalu sem si ga rezerviral v Celovcu in 26. marca sem se veselo odpeljal tja in ga kupil. Čeprav mi je iPad 2 služil dobro in brez oporekanj, sem ugotovil, da ga v bistvu niti ne potrebujem, zato je romal v roke moje boljše polovice.

Prišel je čas, ko sem vse dlje ostajal v Ljubljani in sem bil vedno manj mobilen. Nisem več čutil potrebe po MacBook Proju in tako sem ga prodal. Apple je nekje maja predstavil nove iMac modele, ki so me zelo navdušili. Tako sem julija to leto nabavil iMac 27″ (mid 2011). Pred enim mesecem pa sem vanj celo vgradil dva SSD diska v RAID 0 načinu. Zdaj je to šele hitra zver.

V zadnjih dneh julija sem kupil tudi iPhone 4 in zamenjal HTC Desireja Z. Zakaj sem prestopil še v mobilnem svetu? Preprosto zato, ker sem imel po dveh letih dovolj Androida in njegovega lagiranja in včasih počasnega odziva na moje ukaze. Po toliko različnih preizkusih Android telefonov je krajši lag bil prisoten povsod. iOS sem poznal že iz iPada in iPod toucha, zato sem vedel, da tam lagiranja ni. Prav tako so aplikacije veliko kvalitetnejše v iOS-u, kot na Androidu.

Zakljucek

Pred nakupom prvega Maca sem bil zelo skeptičen zakaj bi potreboval računalnik, ki stane dvakrat ali celo trikrat več, kot navaden PC. Preprosto mi ni bilo jasno. Zdaj vem, uporabniška izkušnja je vredna vsakega plačanega evra. Pa ne samo uporabniška izkušnja, dizajn in kvaliteta izdelave posekata katerikoli drug izdelek na tržišču.

Steve Jobs je bil velik inovator, ki je, kot pravi moja kolegica iz Tehnika, na novo definiral mobilne naprave. Svet je danes izgubil velikega inovatorja, ki ga žal ni mogoče zamenjati. Če si še nisi ogledal/a spodnjega predavanja Steva Jobsa, ti to močno priporočam. Ima celo slovenske podnapise.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DaQc5KAgGug[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3hMu2fZABaQ[/youtube]

Steve Jobs počivaj v miru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *