Jan Ferme

Menu

iPhone 5s – test najnovejšega Applovega telefona

Že nekaj časa sem nestrpno čakal, kdaj bom lahko spisal test na dlani Applovega paradnega konja, ki sliši na iPhone 5s. Ker mi ga nihče ni mogel “zrihtat” sem si ga omislil sam. Pa ne samo za test, ampak kar zares. Hvala Simobilu, ker mi je omogočil iPhone 5s tako hitro, pa še odlično so se spomnili in začeli prodajati iPhone na obroke, ki je tako lažje dostopen študentom in tistim z manjšimi dohodki.

Da, tudi če imaš manjše dohodke in si želiš iPhone 5s, ne vidim razloga, zakaj ga ne bi imel. Ne podpiram pa, da bi zaradi tega stradal. Osebno vem, da ne bom. V tem testu boš izvedel/a, koliko je iPhone 5s boljši od svojega predhodnika iPhona 5 in iPhona 5c, ki je debutiral letos. iPhone 5c test na dlani sem napisal že nekaj časa nazaj in je tudi prijetno branje.

iPhone-5s-1

Žal moram razočarati vse, ki mislijo, da sem vzel zlat iPhone 5s, ampak takšen bling, bling res ni v mojem stilu. Vzel sem črnega, oz. zdaj je vesoljsko sive barve (space gray). Čeprav mi je bela barva lepa, je zame tista klasična gadget barva še vedno črna. Tako kot Xbox 360, Boxee, TV, … Čeprav sem bil bolj na črno “mahnjen” v srednji šoli in sem zdaj na zadovoljstvo mame in Katarine že začel nositi malo bolj barvna oblačila, pri gadgetih redko odstopam od črne barve.

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G (LTE)
 • procesor: dvo-jedrni A7 (64-bitna arhitektura)
 • koprocesor: M7
 • delovni pomnilnik: 1GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost tudi 32 GB in 64GB)
 • zaslon: 10,16 cm (4″), 640 x 1136 pikslov, 326 ppi, 16 M barv, TFT
 • glavna kamera: 8 MP, zaslonka f/2.2, samodejno ostrenje, dvojna LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza in nasmeha, HDR, filtri, panorama, način Burst …
 • sprednja kamera: 1.2 MP
 • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo, 3x približanje, zajem fotografije med snemanjem videa, …
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot) 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • ostalo: merilec pospeškov, digitalni kompas
 • baterija: 1560 mAh
 • operacijski sistem: iOS 7
 • dimenzije: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
 • masa: 112 g​​​​​

Strojna oprema: Umirjena evolucija

Dizajn Applovih telefonov že leta ostaja enak in sicer vrhunski do zadnje podrobnosti. Prejšnje leto so se z iPhonom 5 vrnili spet na ohišje, ki je sestavljeno popolnoma iz aluminija. Božanski dizajn, vendar je imel pri črnem modelu eno veliko napako. Barva se je prehitro opraskala in kmalu si imel telefon, ki je bil bolj “abšlesan” kot 30 let stari Yugo.

iPhone-5s-3

Medtem, ko bel iPhone z naravno barvo aluminija teh problemov ni imel. Najverjetneje so se zato letos odločili, da bo vesoljsko siva postala nova črna. Robove so pametno pobrusili in nimajo barve. Izbrali so res dobro barvo, saj ni opaziti prehoda v barvi med brušenim robom in delom ohišja, ki je dejansko pobarvan. Barvo so spustili tudi na Lightning in audio vhodu.

iPhone-5s-4

Na sprednji strani se bohoti 10,16 cm (4″) zaslon, ki je enake kvalitete kot na prejšnji generaciji iPhona. Želim si, da bi Apple namesto iPhona 5c ponudil mogoče raje iPhone z večjim zaslonom in enakimi specifikacijami kot iPhone 5s. Vendar se bom še načakal. Edina razlika je gumb pod zaslonom. Ta “gumb” nima več narisanega tipičnega kvadratka z zaobljenimi robovi, ki je svetovno znan kot Home Button.

iPhone-5s-5

Home Button je zdaj tudi bralec prstnih odtisov oz. je del Applove dodatne varnosti Touch ID. iPhone 5s si lahko zapomni do 5 tvojih prstnih odtisov (ali vmes še kakšen nos ali jezik). Nastavitev Touch ID-ja je neznansko enostavna in traja približno 1 minuto, da senzor spozna vse položaje prsta, s katerimi lahko upravljaš svoj telefon.

iPhone-5s-7

Trenutno lahko s svojim prstnim odtisom odkleneš telefon, kar ti v primerjavi z vnašanjem Passcode-a prihrani ogromno časa. Verjemi mi! S Touch ID-jem pa lahko tudi kupuješ nove aplikacije preko App Stora, kar je spet awesome! Deluje hitro, včasih ima probleme, če postaviš svoj prst tako, kot si ga prej ni zapomnil. Zato so mi “s” različice iPhona vedno bolj privlačne od tistih popolnoma prenovljenih modelov.

iPhone-5s-8

Preprosto zato, ker se je Apple z iPhonom 5 naučil, kaj je tam naredil narobe, in je to zdaj tu izboljšal. Senzor za Touch ID je direktno povezan z novim procesorjem A7, ki premleva, če je tisti prstni odtis, ki ga ravnokar bere, “ta pravi”. Apple trdi, da so informacije o prstnih odtisih shranjene direktno v telefonu in se nikoli ne pošiljajo preko Applovih serverjev. Oh, kako rad bi  to verjel.

iPhone-5s-9

iPhone-5s-10

iPhone-5s-11

Telefon v roki “sedi” enako kot iPhone 5, vendar slabše kot iPhone 5c, ki ima bolj zaobljene robove. Šele pred kratkim sem postal pozoren, da je zdaj na hrbtu vsakega iPhona 5/5s/5c napisana njegova IMEI številka, kar je seveda nerodno, gledano s strani varnosti. S to številko se da narediti marsikaj in očitno bom moral vzeti ključ in jo spraskati z ohišja! Samo šala.

Večja evolucija novega iPhona 5s se skriva v drobovju te zveri. Apple je z iPhonom 5s predstavil prvi mobilni procesor, ki temelji na 64-bitni arhitekturi. Vem, da veliko uporabnikom to ne pove čisto nič, ampak 64-bitna arhitektura je proti 32-bitni arhitekturi kot noč in dan. Čeprav se trenutno ta moč procesorja A7 še ne kaže v aplikacijah ali v mnogo hitrejšem nalaganju sistema iOS, se bo pokazala v prihodnosti.

iPhone-5s-12

Čisto možno je, da bo iPhone 5s prvi iPhone, ki bo lahko poganjal najnovejši iOS tudi čez 5 let. Pustimo se presenetiti. Ne smem pozabiti tudi novega koprocesorja M7 s katerim se meri vso gibanje, ki ga naredimo s telefonom. Slednje je zelo uporabno pri fitnes aplikacijah. Klici z iPhonom 5s se slišijo jasno, problemov z izgubo signala nimam, tako da so očitno “pogruntali”, kako se stvarem streže.

Baterija ima večjo kapaciteto kot iPhone 5 in kot iPhone 5s, vendar ali ima tudi daljšo avtonomijo? Odgovor je preprosto da. Na koncu dneva mi ostane več procentov baterije kot mi je na iPhonu 5, vendar ga moram zvečer še vedno polniti. Ali mi je to všeč? Seveda ne. Ali lahko kaj naredim glede tega? Lahko si kupim zunanjo baterijo ali pa tiho trpim. V glavnem, tiho bom trpel.

Kamera: To je to, na kar sem čakal

Čeprav zadnja kamera še kar ostaja pri 8 MP in v tem segmentu zaostaja za tekmeci, se je Apple osredotočil predvsem na nove funkcije, ki so zakon! Čisto tehnično je Apple povečal zaslonko z f/2.4 na f/2.2, kar se mogoče ne pozna takoj, ampak se bo čez čas. Najbolj mi je pa všeč funkcija Burst, ki dejansko s pomočjo A7 procesorja v parih sekundah posname toliko fotografij, da moraš biti pazljiv, da ne držiš sprožilca predolgo.

iPhone-5s-6

Dejansko nova kamera zajema fotografije z rafalno hitrostjo. Apple je novi kameri dodal tudi dvojno bliskavico. Čeprav z bliskavico ne fotografiram veliko, je rezultat očiten. Predlagam, da si ogledaš nekaj fotografij spodaj (žal brez bliskavice).

kolaz-5s

Klik za galerijo fotografij v polni velikosti.

Nova kamera pa ni zmožna samo rafalnega fotografiranja, ampak tudi snemanja videa s 120 sličicami na sekundo, s čimer lahko ustarimo lep počasen posnetek. Žal je to snemanje omejeno samo na ločljivost 720p, zato da bo naslednji iPhone lahko imel 1080p. Tipičen Applov trik v smislu “ne ponudi vsega naenkrat”, da lahko naslednjo leto spet kupijo nov telefon.

Programska oprema: iOS 7 – iOS, ki je šokiral svet

Ko sem prvič videl iOS 7, sem mislil, da se nekdo zafrkava. Kričeče barve ikon brez robov, prelivi, ki se izlivajo direktno v ozadje … Dizajnersko gledano je iOS 7 nekaj, kar je delala ekipa na LSD-ju. Veliko je tudi že bilo napisanega o iOS 7, zato bom tukaj kratek. Čeprav je zelo šokanten na prvi pogled, sploh če si leta in leta uporabljal stari iOS, je vseeno kul.

Že eno leto sem hrepenel po preobrazbi iOS-a, ker mi je bil prejšnji dizajn enostavno preveč grd in sem ga zamenjal vsakič, ko sem lahko jailbreakal telefon. Z novim iOS-om končno ne čutim več potrebe po obveznem jailbreaku. Zakaj? Ker so končno naredili Control center, preko katerega lahko vklopiš in izklopiš najbolj uporabljane funkcije sistema.

kolaz-ios

Za galerijo screenshotov klikni tukaj.

Android je imel to urejeno že leta nazaj. Na splošno deluje sistem tekoče, animacije med prehodnimi zasloni avtomatsko izklopim, ker se mi drugače celotna zadeva vleče kot kurja čreva. Prav tako so nekateri gumbi, ki so zdaj samo na belem ozadju napisani z modro in nič obrobljeni, totalno neopazni. Tukaj se mi zdi, da so zares “kiksnili” in upam, da to malo spremenijo z iOS 8.

Najbolj awesome funkcija ever pa je Airdrop. Žal deluje samo med iPhoni 5, 5c in 5s, vendar, oh, kako deluje. Najprej jo prižgeš iz Control centra, greš v Photos, izbereš Share via Airdrop in poiščeš človeka, s katerim bi rad delil določeno fotografijo. Seveda je treba poudariti, da morata zato biti oddaljena največ 10 metrov, kot je domet Bluetootha, da se najdeta. Vendar prenos nato poteka preko Wi-Fi protokola. Datoteka je prenešena v trenutku in je ena najbolj super funkcij novega iOS-a in telefona.

Ko se začetni šok umiri, ti iOS 7 postane dejansko všeč. Vem, da je meni “prečiščen” dizajn veliko bolj všeč kot iOS 6. Upam, da bo z leti razvoja postal še boljši. Stvar, ki me tudi še kar zadržuje na iOS-u, je njegov odličen ekosistem aplikacij. Bojda jih je že več kot 1 milijon in od tega jih je zelo veliko kvalitetnih, saj je Apple zelo “zajeban” pri tem, kakšne aplikacije so lahko v njihovi trgovini.

Zaključek: Odličen telefon

Komu predlagam iPhone 5s? Definitivno ljudem, ki cenijo lep industrijski dizajn in jim je všeč Applov ekosistem aplikacij. iPhone ni namenjen samo snobom, ampak vsem, ki želijo uporabljati telefon, ki dejansko dela in bo lahko poganjal najnovejši OS tudi po 3 do 4 letih od nakupa. Vsem, za katere ima iPhone premajhen zaslon, pa priporočam Samsung Galaxy Note 3. iPhone 5s ima v svoji ponudbi Simobil.

iPhone-5s-2

2 thoughts on “iPhone 5s – test najnovejšega Applovega telefona

 1. Lepo lepo. Si si pa vzel čas in tole spisal tako kot smo tudi od tebe pričakovali. Čista 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *